Μικέλης Χατζηγάκης: «Ο φιλελεύθερος δρόμος του Μητσοτάκη και του Χατζηδάκη» Reviewed by Momizat on . Στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, παρευρέθηκε ο συνεργάτης του Μικέλης Χατζηγάκης ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση του πως ο Στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, παρευρέθηκε ο συνεργάτης του Μικέλης Χατζηγάκης ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση του πως ο Rating: 0

Μικέλης Χατζηγάκης: «Ο φιλελεύθερος δρόμος του Μητσοτάκη και του Χατζηδάκη»

Μικέλης Χατζηγάκης: «Ο φιλελεύθερος δρόμος του Μητσοτάκη και του Χατζηδάκη»

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, παρευρέθηκε ο συνεργάτης του Μικέλης Χατζηγάκης ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση του πως ο φιλελεύθερος δρόμος του Μητσοτάκη και του Χατζηδάκη θα δώσει όχι μόνο την νίκη στις προσεχείς εκλογές – όπου θα αναμετρηθούν οι φιλελεύθερες δυνάμεις με τους λαϊκιστές – αλλά θα βάλει τα θεμέλια για να γίνουν οι σοβαρές δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Μικέλης τόνισε πως:

«Σήμερα είχα την χαρά να παρακολουθήσω την παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη. Και λέω την χαρά γιατί φάνηκε ξεκάθαρα πως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Χατζηδάκης είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν το φιλελεύθερο δρόμο. Και οι δύο τους εφάρμοσαν στην πράξη φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις όταν ήταν υπουργοί (π.χ. η αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής φέρνει στο κράτος 250 εκ. κάθε χρόνο) και σήμερα δεσμεύτηκαν πως και η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα διέπετε από ένα σαφές ευρωπαϊκό φιλελεύθερο πρόσημο. Το πραγματικό δίλλημα των εκλογών που έρχονται είναι φιλελευθερισμός εναντίον λαϊκισμού. Τα περί αριστεράς είναι το άλλοθι του Τσίπρα. Το στοίχημα για εμάς είναι να αναδείξουμε αυτό το δίλλημα και να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί οι φιλελεύθερες αλλαγές θα ωφελήσουν τους πολλούς, και ιδιαίτερα τα φτωχά στρώματα, κόντρα στην προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ περί απολύσεων, φόρων, κτλ».

Σχόλια (6)

 • Δικαιόπολης

  Περί Φιλελευθερισμού- Νεοφιλελευθερισμού και άλλων τινών
  Θα ξεκινήσω το σχόλιο μου σχετικά με το φιλελευθερισμό στην οικονομία και στην πολιτική με δύο αναφορές του John Maynard Keynes οι οποίες είναι πολύ αναγκαίες για την περίπτωση της από εδώ και πέρα πορείας της χώρα μας.
  1) «Η οικονομική θεωρεία δεν παρέχει ένα σύνολο έτοιμων αποτελεσμάτων τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και αυτούσια στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Η οικονομική θεωρεία είναι μέθοδος και όχι δόγμα, είναι ένα όργανο του μυαλού, είναι ένας τρόπος σκέψης που βοηθά αυτόν που τη γνωρίζει να βγάζει σωστά συμπεράσματα.»
  2) « Οι ιδέες των οικονομολόγων και των πολιτικο-φιλοσόφων, όταν είναι σωστές αλλά και όταν είναι λαθεμένες, είναι ποιο ισχυρές από συνήθως νομίζεται … Οι άνθρωποι της πράξης οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι ανεπηρέαστοι από τους διανοούμενους , είναι συνήθως σκλάβοι κάποιου αποβιώσαντος οικονομολόγου. Παράφρονες που βρίσκονται στην εξουσία που νομίζουν ότι ακούν φωνές στον αέρα ,συνήθως αντλούν την παραφροσύνη τους από κάποιον ασήμαντο ακαδημαϊκό του παρελθόντος.»
  Τα σχόλια αυτά είναι πολύ χρήσιμα και διδακτικά κυρίως για αυτούς που πρόκειται να εφαρμόσουν τις αρχές της οικονομικής επιστήμης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας. Εύστοχα, είναι σημειωμένες στο οπισθόφυλλο του βιβλίου με τίτλο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ των καθ. Θεόδωρου Λιανού και Θεοφάνη Μπένου και χρησιμοποιείτο ως το βασικό διδακτικό εγχειρίδιο στο οικονομικό τμήμα της ΑΣΟΕΕ, συνεπώς η κατανόηση των ως άνω σχολίων του Keynes απαιτεί την σε βάθος μελέτη όλων των κεφαλαίων του.
  Σε ότι αφορά την εφαρμογή του φιλελευθερισμό μέσου των ιδιωτικοποιήσεων και σε ποιους τομείς της οικονομίας θα εφαρμοστούν είναι ένα ζήτημα που θέλει μελέτη και εξαρτάτε από την περίπτωση. Με λίγα λόγια τι πρέπει να ανήκει στο Δημόσιο τομέα και τι στον ιδιωτικό δεν είναι δογματική επιταγή εν είδη εντολής, εξαρτάτε από το ποιο από τα δύο θα ωφελήσει πρώτιστα τον πολίτη και την οικονομία γενικότερα.
  Η αναφορά σας στην Ολυμπιακή ατυχές παράδειγμα, αφού οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες ασέλγησαν επί του σώματος της με κάθε τρόπο της έδωσαν τη χαριστική βολή με τη μη συμμετοχή ως επίσημος εθνικός αερομεταφορέας στη διεργασία των ανταποκρίσεων .και βέβαια πωλήθηκε ή καλύτερα χαρίστηκε. Εδώ τίθεται το ερώτημα αν η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει και να αναπτύξει μια εταιρία σαν την Ολυμπιακή πόσο μάλλον αυτή θα μπορέσει να το κάνει για ολόκληρη τη χώρα;
  Τι έχετε να πείτε για την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ κλπ που πάνε τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων αυτών; Από την πώληση της ΑΓΕΤ πέρασαν περίπου 25 χρόνια, δηλαδή το ¼ του αιώνα, πόσα ήταν τα κέρδη της και που πήγαν;
  Από την άλλη πλευρά σκεφθείτε τη συμβολή των Δημοσίων επιχειρήσεων στην ανάπτυξη της χώρας μας. Αν πχ η ΔΕΗ ήταν ιδιωτική και εφάρμοζε τους νόμους της αγοράς, θα είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί οι απρόσιτες περιοχές της χώρας μας. Θα είχαν δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα τα απομακρυσμένα χωριά του Νομού Τρικάλων ή τα Αντικύθηρα.
  Συμπερασματικά η κακή κατάσταση στην οικονομία μας δεν οφείλεται στην ύπαρξη των Δημοσίων επιχειρήσεων αλλά στην ανικανότητα των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών να τις διαχειριστούν ορθολογικά και με βάση το συμφέρον του Λαού και της χώρας μας, αλλά τις διαχειρίζονταν πάντα με γνώμονα το συμφέρον των ιδίων.
  Ο φιλελευθερισμός ή ο Νεοφιλελευθερισμός τον οποίο ασπάζεστε σημαίνει αγορές, και οι αγορές για να λειτουργήσουν χρειάζονται χρήματα και αυτό σημαίνει καλούς μισθούς κλπ. άλλωστε τα καλά του Φιλελευθερισμού και του Νεοφιλελευθερισμού τα είδαμε στη χώρα μας με τα μνημόνια και τα βλέπουμε και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες πχ Γαλλία –εξέγερση των κίτρινων γιλέκων κλπ.
  John Maynard Keynes 1883-1946: Επιφανής Άγγλος οικονομολόγος διατύπωσε την Κευνσιανή θεωρεία.

  Δικαιόπολης

  Απάντηση
 • Δικαιόπολης

  Αναμένω σχόλια ή ανταπαντήσεις από κάποιο νεοφιλελεύθερο ή φιλελεύθερο “αντίπαλο”.
  Θα χαρώ πολύ το διάλογο.

  Δικαιόπολης

  Απάντηση
 • panilithios ios tzanapeti

  ΟJohn Maynard Keynes είναι επιφανής διότι μονάχα λύγιζε από γούστα και ζήτηση σε μακροπεοοικονομικά.

  Για τις εταιρείες να συμφωνήσω ότι δεν απορώ για τα 25 χρόνια των εταιρειών που αναφέρθηκαν , αλλά για τις παρακάτω εταιρείες λιγότερων ετών.
  Που πάνε τα καθαρά κέρδη του Καλογρίτσα της ΤΟΞΟΤΗΣ που έκανε τζίρο πάνω από 2 δις την τελευταία 8 ετία σε συνεργασίες με ΔΕΗ και ΜΕΤΡΟ και ένα σωρό δημόσια έργα. Πως όταν έβαλε υποψηφιότητα για ένα σταθμό ΜΜΕ δεν είχε ούτε 1 ευρώ λευκό χρήμα. Παρά μονάχα κάτι εκτάσεις για γιδοβοσκή, φτωχή εταιρεία σαν τα Γίδια που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ.
  Θέλω επίσης να μάθω πως ο Σαββίδης επενδύει άνω του 50% των εισοδημάτων του ? Ανήκουστο στην παγκόσμια επιχειρηματικότητα. Καθώς είναι ευνοούμενος του υπουργού οικονομικών. (για έκταση Χαλκιδικής, για παλαιά αρχοντικά Θεσσαλονίκης, για Μακεδονία Παλλάς, για νέο γήπεδο ΠΑΟΚ, για Εγνατία Οδό, για Επιβατικό Λιμένα Θεσσαλονίκης και για Αποθήκες Λιμένα επί ΝΑΤΟΪΚΩΝ Εγκαταστάσεων).Επίσης την ΣΕΚΑΠ που την πούλησε όπως θα ξεπουλήσει τα πάντα ο Μυστικός Εργοδότης του που του δίνει ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΕΙ. Καθώς περιμένει τα κέρδη του ο Αλέξης , ο Ευκλείδης και το ρωσικό πλυντήριο με ονοματεπώνυμο.
  Επίσης έχω απορία γιατί στο 3ο μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της Ελλάδας, Κεντρικών Τζουμέρκων Αθαμάνιου που είναι καταγωγής του Αλέξη βγαίνει Δήμαρχος ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΕΞΙΟΣ ? και όχι αριστερός …ή προοδευτικός όπως αρμόζει στον βουλευτή Τσίρκα και Πρωθυπουργό Αλέξη εξ Αθαμανίου Άρτας και Γραμματέα Δεδε του ΣΥΡΙΖΑ εξ Θεοδωριάνων Άρτας. Ούτε στον τόπο του δεν παίρνει ψήφους ολόκληρο επιτελείο ΣΥΡΙΖΑ. Συγχαρητήρια που δεν ξεγελιούνται οι συντοπίτες του Αλέξη.Το μόνο που απομένει είναι ο Αλέξης με τον Μέντορά του Δερματολόγο , τον βουλευτή Τσίρκα και τον γραμματέα Δεδε να πούνε ΦΑΣΙΣΤΕΣ τους συμπολίτες τους. Διότι έχουν πει κάθε Έλληνα έως τώρα.

  Απάντηση
 • Δικαιόπολης

  Περί Φιλελευθερισμού- Νεοφιλελευθερισμού και άλλων τινών θεωριών.

  Αγαπητέ «panilithios ios tzanapeti»
  Νομίζω ότι δεν έχετε αντιληφθεί τον πλούτο των νοημάτων που εμπεριέχονται στο σύντομο αυτό κείμενο.
  Να γνωρίζεις όμως πως η οικονομική επιστήμη στο πεδίο της εφαρμογής της, δεν είναι ένα ξερό και ανελαστικό δόγμα αλλά εργαλείο, είναι τεχνική, είναι μέθοδος για τη λύση των οικονομικών προβλημάτων των κοινωνιών. Είναι μια τεράστια εργαλειοθήκη, ένα μεγάλο οπλοστάσιο θα λέγαμε κανόνων και αρχών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται νεοφιλελεύθερα-φιλελεύθερα, Κευσνιανά και Μαρξιστικά μέτρα χωρίς κανένα από αυτά να είναι απαγορευμένο εν ήδη αμαρτίας, αλλά το καθένα από αυτό χρήσιμο στην αναγκαία περίσταση του χρόνου και του χρόνου.

  Σε ότι αναφορά την δραστηριότητα των εταιρειών στις οποίες αναφέρεστε νομίζω ότι πολλές από αυτές δρουν, κερδίζουν, επενδύουν και οι κάτοχοι των καταθέτουν τα κέρδη των εντός της χώρας δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αλλά όταν κάποιες δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες ανήκαν στην ουσία στον Ελληνικό Λαό πουλήθηκαν από του κυβερνώντες λες και ήταν προσωπική των ιδιοκτησία και μάλιστα σε ξένους, νομίζω ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα.

  Σε ότι αφορά, αν ο κος Πρωθυπουργός ψηφίζεται στο Δήμο της καταγωγής του, ίσως ισχύει το ρητό «ουδείς προφήτης στην τόπο του…», αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το νεοφιλελευθερισμό.

  Δεν καταλαβαίνω το σχόλιο σας για τον Κευνς, διαβάστε καλύτερα τη θεωρία του γύρο από τη ζήτηση ίσως φωτιστείτε λίγο.

  Δικαιόπολης

  Απάντηση
 • thaumastis ΔΝΤ

  Αγαπητέ ΑΘΗΝΑΙΕ ΑΓΡΟΤΗ ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

  Το 1930 ο περίφημος οικονομολόγος John Maynard Keynes προέβλεψε, ότι για τα επόμενα εκατό χρόνια η συνεχής αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος θα είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των ατόμων, και έτσι κανένας δε θα χρειαζόταν να εργάζεται πάνω από 15 ώρες εβδομαδιαίως !!!
  Προφανώς έσφαλε και διαψεύδεται από τα δεδομένα της σημερινής κρίσης.

  Αυτός, που σήμερα σπουδάζει οικονομία, δε διδάσκεται καθόλου ιστορία των οικονομικών, αλλά κι αν ακόμη υποτεθεί, πως το κάνει, πρόκειται για επιλογή, η οποία διακρίνεται για την αποσπασματικότητά της. Τα οικονομικά πλέον διδάσκονται, όπως οι θετικές επιστήμες, με τη μορφή αδιαμφισβήτητης αλήθειας. Αυτή η εξέλιξη είναι καταστροφική και σηματοδοτεί, ότι οι άνθρωποι δε γνωρίζουν τίποτα για τις εναλλακτικές σχολές οικονομικής σκέψης πέραν των παραδοσιακών, όπως ο Μαρξισμός, ο Κεϋνσιανισμός.

  Συμπληρώνω το προφίλ του Κευνς για να βοηθήσω μιας και είναι μεγάλο θέμα συζήτησης. Όσα δεν αναφέρθηκαν για τα μακροπεοοικονομικά.
  Ο John Maynard Keynes παντρεύτηκε την πρίμα μπαλαρίνα των μπαλέτων Ντιαγκίλεφ, Ρωσίδα Λυδία Λομπόκοβα.
  Είχε αιώνιο δεσμό με τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, τον ζωγράφο Duncan Grant.
  Διατηρεί δεσμό και με έναν παίκτη της ποδοσφαιρικής Aston Villa, για χάρη του οποίου, μπαίνει στη διαδικασία να παρακολουθεί ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις.
  Από την μια οι ομιλίες, οι συνεντεύξεις και τα συνέδρια και από εκεί, λίγο πιο πίσω, οι μυστικές συναντήσεις και οι ομαδικές ερωτικές συνευρέσεις με πολλούς άντρες ταυτόχρονα.
  Μιλάμε για ένα διεστραμμένο άνθρωπο και κακός γίνεται παράδειγμα εδώ μέσα.

  ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΔΝΤ

  Το ΔΝΤ συγκροτήθηκε στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τις Συνθήκες του Bretton Woods και με βάση τις ιδέες και τον αρχικό σχεδιασμό του Harry Dexter White και του John Maynard Keynes.
  Το διεθνές οικονομικό καθεστώς που επιβλήθηκε τότε και για τη διαφύλαξη της ισορροπίας στο οποίο κεντρικό ρόλο θα έπαιζε το ΔΝΤ ήταν οι σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες.
  Στο κέντρο του κόσμου βρισκόταν το δολάριο (με σταθερή ανταλλάξιμη ισοτιμία προς το χρυσό). Και όλα τα άλλα εθνικά νομίσματα είχαν σταθερή ισοτιμία με το δολάριο.

  Για να το πω σχηματικά: το δολάριο ήταν «αγκυρωμένο» πάνω στο χρυσό και όλα τα άλλα νομίσματα ήταν σταθερά «αγκυρωμένα» πάνω στο δολάριο.
  Όμως αυτό το σύστημα των σταθερών ισοτιμιών δεν άντεξε πάνω από δυόμιση δεκαετίες…

  Όσο για τις εταιρείες που ανέφερα ουδέποτε επένδυσαν το χρήμα τους στην Ελλάδα όπως πλησίασες να τις σχολιάσεις. Καθώς αποδείχτηκε από έρευνα των θεσμών του κράτους ότι δεν είχαν παρά ψίχουλα καθαρά κέρδη επί ελληνικού εδάφους.
  Κοντή μνήμη έχουν τα χρυσόψαρα…και όχι μόνο τελικά.

  Απάντηση
 • Δικαιόπολης

  Περί Φιλελευθερισμού- Νεοφιλελευθερισμού και άλλων τινών θεωριών.
  Αγαπητέ «Thaumasti του ΔΝΤ»
  Χαίρομε ιδιαίτερα για τα σχόλια σου και για τις απόψεις σου τις οποίες σέβομαι αν και μερικές από αυτές απορρίπτω. Ωστόσο όμως ως Αθηναίος αγρότης, άρα και πολίτης, αλλά δίκαιος πολίτης, θα αντιπαραθέσω κάποια σχόλια.
  α) Αρχικά, από ότι έχεις αντιληφθεί ως οικονομολόγος δεν απορρίπτω καμία οικονομική θεωρεία, ως άποψη και αρχή. Απορρίπτω την εφαρμογή των κανόνων και των αρχών τους σε περιπτώσεις που επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα στην κοινωνία και στους πολίτες. Στην περίπτωση της χώρας με τον ερχομό του ΔΝΤ έχουμε πολλά παραδείγματα όπως πχ λάθος πολλαπλασιαστές, μειώσεις μισθών και συντάξεων, και λοιπά μέτρα. τα οποία οδήγησαν σε μεγαλύτερη ύφεση και φτώχια και μια σειρά άλλων, δεινών. ( Στην περίπτωση δεν σχολιάζω το πώς και γιατί ήρθανε, ή αν έπρεπε να έρθουν κλπ αυτό είναι άλλο ένα πολύ σημαντικό θέμα.)
  Είμαι της αρχής πως η επίλυση του κάθε οικονομικού προβλήματος απαιτεί τον κατάλληλο συνδυασμό μέτρων, είτε αυτά ανήκουν στη νεοφιλελεύθερη σχολή, ή στην Κευνσιανή ή στη Μαρξιστική. Για να σας το πω απλά κάθε πράγμα στον καιρό του, στο χρόνο του, στο χώρο του και στην περίσταση του.
  β) Η πρόβλεψη του Keynes για λιγότερη εργασία δεν έχει προβλεφθεί πλήρως σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι αρχές του. Αλλά στο μέτρο που εννοούσε ο Keynes την εργασία- οριακό αποτέλεσμα της εργασίας κλπ- σε ορισμένες χώρες ισχύει. Για επιμερίστε τις ώρες παραγωγικής εργασίας των εργαζομένων στη χώρα μας στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού, και εξισώστε την αναλογία ωρών εργασίας σε αυτόν. Σκεφθείτε ότι υπάρχουν συνταξιούχοι κάτω των 40 ετών και δείτε το αποτέλεσμα;
  γ) Πράγματι η οικονομική επιστήμη ήταν, είναι και θα είναι θετική επιστήμη. Ένας καθηγητής του τμήματος των Οικονομολόγων της ΑΣΟΕΕ στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70, έλεγε «Ουδείς μη μαθηματικός εισείτω» Αλλά η χρήση των μαθηματικών, τόσο στη σπουδή αλλά και πολύ περισσότερο στην εφαρμογή των αρχών της οικονομικής επιστήμης, πρέπει να γίνεται με σκοπό την απόδοση κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης. Τα μαθηματικά άλλωστε συμπεριλαμβάνουν και τις αρχές της ισότητας, του δικαίου και της αρμονίας, πολλές από τις οποίες εμπεδώνονται από τη στατιστική, η οποία αποτελεί την εφαρμογή των.
  δ)Πράγματι το αγαπημένο σου ΔΝΤ θεμελιώθηκε με βάση τις αρχές όχι μόνο του Harry Dexter White , του Keynes αλλά και μιας σειράς άλλων επιφανών οικονομολόγων της μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο εποχής, οι οποίοι ασπάζονταν κυρίως τις απόψεις της Κευνσιανής θεωρίας. Σήμερα το ΔΝΤ με την νεοφιλελεύθερη πολιτική του κατέστρεψε πολλές χώρες. Στη χώρα μας το γνωρίζουμε πολύ καλά. από το 2010 και μετά. Αλλά ας θυμηθούμε τη Λατινική Αμερική, τα Σικάγο boys της εποχής του Αλιέντε κλπ.
  ε) Την προσωπική ζωή του Keynes την οποία δεν επικροτώ, θα μου επιτρέψετε να μην τη σχολιάσω, ασχολούμαι μόνο με την οικονομική του θεωρεία την οποία δεν αποδέχομαι πλήρως, αλλά σημαντικά της τμήματα.

  Δικαιόπολης

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή