Μικρότερη η αποτυχία της Α Λυκείου στα Τρίκαλα – Εξαπλασιάστηκε σε όλη τη χώρα… Reviewed by Momizat on . Την τρίτη μικρότερη σε όλη τη χώρα αποτυχία μαθητών της Α Λυκείου να περάσουν μαθήματα, έχει ο νομός Τρικάλων. Μαζί με τους νομούς Λέσβου και (Α) Θεσσαλονίκης, Την τρίτη μικρότερη σε όλη τη χώρα αποτυχία μαθητών της Α Λυκείου να περάσουν μαθήματα, έχει ο νομός Τρικάλων. Μαζί με τους νομούς Λέσβου και (Α) Θεσσαλονίκης, Rating: 0

Μικρότερη η αποτυχία της Α Λυκείου στα Τρίκαλα – Εξαπλασιάστηκε σε όλη τη χώρα…

Μικρότερη η αποτυχία της Α Λυκείου στα Τρίκαλα – Εξαπλασιάστηκε σε όλη τη χώρα…

Την τρίτη μικρότερη σε όλη τη χώρα αποτυχία μαθητών της Α Λυκείου να περάσουν μαθήματα, έχει ο νομός Τρικάλων. Μαζί με τους νομούς Λέσβου και (Α) Θεσσαλονίκης, το ποσοστό αποτυχίας είναι κάτω από το 15%. Για την ακρίβεια, στον νομό μας το ποσοστό ανέρχεται στο «μόλις» 14,8%.. Αυτό σε αριθμούς, δηλαδή σε μαθητές, μεταφράζεται σε 129 από τους 874 μαθητές σε 13 σχολεία (2 μαθητές «έμειναν» εντελώς, αλλά δεν διευκρινίζεται αν αυτό προήλθε από απουσίες ή από αποτυχία στα μαθήματα). Δυστυχώς, δεν δίνονται στοιχεία για τα περυσινά δεδομένα, προκειμένου να υπάρχει μια σύγκριση. Ούτε προς το παρόν δόθηκαν στοιχεία για τα μαθήματα στα οποία οι μαθητές αυτοί θα αναγκαστούν «να περάσουν τον Σεπτέμβρη». Ούτε αν η γενική τους επίδοση ήταν κακή, μέτρια, καλή ή πολύ καλή. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν εν τάζει από την ΟΛΜΕ και παρουσιάστηκαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου ειδικά για το θέμα των εξετάσεων της Α΄ Λυκείου από τη διαβόητη «τράπεζα θεμάτων». Μια εφεύρεση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, με σαφή και συγκεκριμένο στόχο, της αποθάρρυνσης των μαθητών να φοιτήσουν σε Γενικά Λύκεια, τη μεταστροφή τους στα ΕΠΑΛ, για φθηνό και απλώς καταρτισμένο – και όχι μορφωμένο – εργατικό δυναμικό, την ένταση των ταξικών φραγμών στη δευτεροβάθμια (προς το παρόν..) εκπαίδευση, την ενίσχυση των φροντιστηρίων, αφού όποιος πληρώνει, θα μπορεί να προετοιμάζεται καταλλήλως για τον Γολγοθά της «τράπεζας» (και μόνο το όνομα, είναι αποκρουστικό, όταν κάποιος αναφέρεται στη μόρφωση…).
Από κει και πέρα, σημασία έχει να δει κανείς, γιατί η αποτυχία στον νομό μας ήταν συγκριτικά χαμηλότερη από άλλους νομούς. Με βάση, όμως, τη μη επιβεβαιωθείσα πληροφορία, ότι πέρυσι οι μετεξεταστέοι ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, είναι προφανές πως το πρόβλημα, ανεξαρτήτως ποσοστού σύγκρισης, είναι μεγάλο. Μπορεί, για παράδειγμα, οι καθηγητές να προετοίμασαν καταλλήλως τους μαθητές για τις εξετάσεις. Μπορεί και στα φροντιστήρια να έγινε το ίδιο. Δεν μπορεί, όμως, να συνεχιστεί αυτή ή κατάσταση. Σε πρώτη φάση, θα πρέπει η ΟΛΜΕ να εξετάσει τα ποιοτικά στοιχεία των μετεξεταστέων, αλλά και να εκφέρει άποψη για το είδος των θεμάτων της «τράπεζας», για το οποίο ήδη οι εκπαιδευτικοί (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) έχουν εκφραστεί με τη γενική έκφραση «είναι εκτός πραγματικότητας».

Θανάσης Μιχαλάκης

(Οι πίνακες ανοίγουν σε νέα καρτέλα)

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑ ΝΟΜΟ

A LYKEIOY

A LYKEIOY1

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΜΩΝ (ΓΡΑΦΗΜΑ)

A LYKEIOY2

 

ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΜΩΝ (ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ)

A LYKEIOY7

A LYKEIOY8

 

Ακολουθούν τα στοιχεία για τη χώρα

 

ΟΛΜΕ: Εξαπλασιάστηκαν οι μετεξεταστέοι στην Α’ Λυκείου

 

Εξαπλασιάστηκε το ποσοστό των μαθητών της Α’ τάξης των Γενικών Λυκείων που παραπέμπονται για επαναληπτικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο, σε σχέση με πέρσι, τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το ΔΣ της ΟΛΜΕ σχετικά με τις επιπτώσεις του νόμου 4186/13 όσον αφορά στην τράπεζα θεμάτων και το νέο τρόπο προαγωγής στην Α’ Λυκείου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ΟΛΜΕ, από το 65% των σχολείων σε όλη τη χώρα, ενώ πέρυσι είχε κριθεί μετεξεταστέο το 4% των μαθητών, φέτος το συγκεκριμένο ποσοστό άγγιξε το 24%.

Για δραματική αύξηση της σχολικής αποτυχίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης και για ταλαιπωρία των μαθητών που όπως είπε «αντιμετωπίστηκαν ως πειραματόζωα όλη τη χρονιά». Αναφερόμενος στη σχετική τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο κ. Κοτσιφάκης υποστήριξε «η διορθωτική κίνηση του υπουργείου είναι μισή. Πρόκειται για μπαλώματα καθώς τα προβλήματα αυτού του συστήματος είναι δομικά», ενώ επανέλαβε τη θέση της ΟΛΜΕ για επιστροφή στον προηγούμενο τρόπο προαγωγής των μαθητών.

Πρώτη στον κατάλογο με τους περισσότερους μετεξεταστέους μαθητές στην Α’ Λυκείου, φέτος, είναι η Ζάκυνθος όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 46,4% και ακολουθούν η Ξάνθη (40,9%) και το Ρέθυμνο (38,2%).

Σύμφωνα με τον κ. Κοτσιφάκη πάνω από το μέσο όρο, δηλαδή πάνω από το 23,30%, «βρίσκεται το κέντρο της Αθήνας, με 30,6%, όπου ζουν μετανάστες, εργατικές περιοχές τα Άνω Λιόσια (32,7%), η Ελευσίνα (31,4%), τουριστικές περιοχές Λασίθι (38%), Χαλκιδική (31,7%), Κεφαλονιά (31%) και μικρές νησιωτικές περιοχές όπως η Ικαρία (28,2%) και οι βόρειες Κυκλάδες (36,1%), που πληρώνουν τα εκπαιδευτικά κενά».

Ο κ. Κοτσιφάκης ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει σχολείο που το ποσοστό της αύξησης των μετεξεταστέων φέτος άγγιξε το 75%, σε άλλο σχολείο από τους 156 μαθητές κρίθηκαν μετεξεταστέοι οι 81, ενώ πέρυσι είχαν δώσει επαναληπτικές εξετάσεις τρεις. Όπως συμπλήρωσε τα αποτελέσματα των ΕΠΑΛ όπου ισχύει ο παλαιός τρόπος προαγωγής είναι πιο ευνοϊκά.

Ο κ. Κοτσιφάκης υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο σύστημα μετατρέπει το Λύκειο σε εξεταστικό κέντρο και «εκτρέπει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του σε εξετασοκεντρικό», γεγονός που έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΟΛΜΕ ζητάει «την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 4186/13».

Αναφορικά με το θέμα «διαθεσιμότητα-απολύσεις εκπαιδευτικών» ο κ. Κοτσιφάκης είπε ότι η κυβέρνηση κρατά εδώ και 12 μήνες σε ομηρεία 1800 εκπαιδευτικούς για τους οποίους έχει παραταθεί η διαθεσιμότητα αλλά επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με την τοποθέτησή τους σε νέες θέσεις , ενώ έχει διακοπεί η μισθοδοσία 85 εκπαιδευτικών. Όπως σημείωσε η ΟΛΜΕ θα λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ στις 9 Ιουλίου «μαύρη επέτειος ανακοίνωσης της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών».

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την εκπαιδευτική πολιτική για να επιβάλει την πολιτική της» είπε ο γραμματέας της ΟΛΜΕ, Σταμάτης Νικολάου, ενώ το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Σταύρος Τζιορτζιώτης, υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα διώξει πολλά παιδιά από το σχολείο. Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου ήταν και η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγραφάκη.

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή