Μισθοί: Καλώς ήλθες 1980… Reviewed by Momizat on . Δραματικές είναι οι μειώσεις μισθών την τελευταία τετραετία, αφού ξεπερνούν το 23%, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία δείχνει ότι Δραματικές είναι οι μειώσεις μισθών την τελευταία τετραετία, αφού ξεπερνούν το 23%, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία δείχνει ότι Rating: 0

Μισθοί: Καλώς ήλθες 1980…

Μισθοί: Καλώς ήλθες 1980…

Δραματικές είναι οι μειώσεις μισθών την τελευταία τετραετία, αφού ξεπερνούν το 23%, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία δείχνει ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει πέσει σημαντικά, φτάνοντας τα επίπεδα προηγούμενων δεκαετιών.

Εκτός από τους χαμηλούς μισθούς, η ανασφάλιστη εργασία και το λεγόμενο «ευέλικτο ωράριο» παραμένουν «αγκάθια» για τους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα, 850.000 εργαζόμενοι καθυστερούν να πληρωθούν ακόμη και έως ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η οποία καταγράφει τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας κατά την περίοδο 2010-2013, η αγοραστική δύναμη των πραγματικών μέσων μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει γυρίσει αρκετά χρόνια πίσω.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, ο μέσος πραγματικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι στα 750 με 800 ευρώ μικτά, από 1.100 που ήταν στην αρχή της κρίσης, καταγράφοντας έτσι μείωση κατά μέσο όρο 23%.

Οι συνέπειες της κρίσης είναι ακόμη πιο δραματικές στους κατώτατους μισθούς των εργαζομένων, οι οποίοι, από τα 751 ευρώ, μειώθηκαν κατά 22% στα 560 ευρώ μικτά για τους άνω των 25 ετών και κατά 32%, στα 510 ευρώ μικτά, για τους εργαζόμενους κάτω των 24 ετών.

Η ΓΣΕΕ εκτιμά πως η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών με τις μειώσεις που έχει υποστεί, βρίσκεται στα επίπεδα του 1980, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει πως με τον σημερινό κατώτατο μισθό μπορεί να αγοράσει κανείς τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες που αγόραζε στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Να σημειωθεί πως στην έρευνα καταγράφεται σημαντική αύξηση των εργαζομένων που καθυστερούν να πληρωθούν. Ειδικότερα, περίπου 850.000 εργαζόμενοι καθυστερούν να πάρουν το μισθό τους από 1 μήνα έως και 12 μήνες. Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις στο λιανεμπόριο και τα καταστήματα με λιγότερους από 5 υπαλλήλους.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή