Τριανταφυλλος Γαρδικας : Περασαν ηδη 50 χρονια από την πρωτη εμφανιση του Δημοτικου Χορευτικου Συγκροτηματος η Δημοτικου Μπαλετου Τρικαλων,όπως ηταν και η αρχικη ονομασια του.
Φεβρουαριο του 1967 στο τοτε κινηματοθεατρο ΠΑΛΛΑΣ ,εγινε η πρωτη παρασταση του.Παιδια τοτε, 16χρονα και 17χρονα,αποτελεσαμε την πρωτη γενιά χορευτων με τοπικες και όχι μονον παραδοσιακες ενδυμασιες.Μεχρι τοτε στις Εθνικες Γιορτες και σ’ εκδηλωσεις ,οπου συμμετειχαν χορευτικα συγκροτηματα ,συνηθως τ’ αποτελουσαν μαθητες και περισσοτερο μαθητριες ,που φορουσανε ασπρα μπλουζακια και μπλε φουστες η σκουρα παντελονια και γενικα με τα εθνικα χρωματα.Οχι όμως Εθνικες φορεσιες!
Θυμαμαι μια φορα,όταν συμμετειχα στην Παιδικη Δημοτικη Χορωδια,υπο την διευθυνση του αειμνηστου καθηγητη μουσικης και μαεστρου Χρηστου Κοντοκωστα,κληθηκαμε μερικα παιδια ,μεταξυ ο γραφων , οι δεσποινιδες τοτε Λιλια Λυτρα , Μαριαννα Κατσωχη και λιγα ακομα ατομα,να παραστουμε σε μια μαγνητοσκοπηση στην Καλαμπακα με φοντο τα Μετεωρα,για λογαριασμο της Βαυαρικης Τηλεορασης ,οπου θα τραγουδουσαμε Ελληνικα Παραδοσιακα Τραγουδια,με την δημωδη ορχηστρα του Κριτολαου Ντουτσια και θα χορευαν αγορια και κοριτσια του Γυμνασιου Καλαμπακας,υπο την καθοδηγηση του καθηγητη τους ,γυμναστη Θαναση Καρακουση.Ηταν η δευτερη φορα που εβλεπα ,να χορευονται Ελληνικοι χοροι με παραδοσιακες φορεσιες. Η πρωτη ητανε στο Φεστιβαλ του Δροσερου.
Όμως,ας παρουμε τα πραγματα με την σειρα,γιατι η ιστορια του εν λογω Συγκροτηματος ξεκιναει ακριβως πεντε μηνες μπροστα.
Στις 24 και 25 Σεπτεμβριου του 1966 συμμετειχα στο Πανελληνιο Παιδικο Πρωταθλημα στιβου στην Αθηνα,οπου και κατεκτησα την πρωτη θεση στο ακοντιο.Την επομενη ,δηλ.στις 26 του μηνος επεστρεψα στην πολη μας.Κατεβαινοντας από το λεωφορειο και θελοντας να κανω τον δικο μου «γυρο του θριαμβου»,μεσω της κεντρικης οδου Ασκληπιου,δειχνοντας κυπελλο και χρυσο μεταλλιο που κατεκτησα,με περιμενε μια εκπληξη: Τρεις από τους φιλους μου και συμμαθητες ,ο Βασιλης Τσιαντουλας,ο Θανασης Λεγγας και ο Τασος Αντωνιου,με βαλανε μπροστα(μη θελοντας να τους ακολουθησω) ,οι δυο μ’ επιαναν από τα χερια και ο τριτος εσπρωχνε από πισω,να τους ακολουθησω στο Δημοτικο Ωδειο,οπου (χωρις να ξερω) θα γινοτανε η πρωτη προβα για δημοτικους χορους !
Σημειωτεον ότι οι δυο πρωτοι που αναφερονται δεν είναι σημερα κοντα μας…Ετσι ερχισε η «θητεια» μου σαν χορευτης σε παραδοσιακους χορους. Μεχρι τοτε ουτε που ακουγα δημοτικα τραγουδια.Εδω παιρνω ένα παραδειγμα ότι ,ολα είναι παιδεια. Ο,τι ακους ,το κανεις κτημα .Απο τοτε ο,τι εχει σχεση με παραδοση,μ’ αρεσει!
Εκει με περιμενε μια εκπληξη: χοροδιδασκαλοι θα είναι οι κατά χρονολιγικη σειρα προπονητες μου,Κωστας Καλλιαρας και Γιαννης Τσιαντουλας ! Κατά συμπτωση είναι και οι δυο στενοι συγγενεις! Αρα βρεθηκαμε και σε στενο περιβαλλον!
Ολο αυτό το πενταμηνο,από την εναρξη της πρωτης προβας,μεχρι την ημερα της πρωτης Παραστασης,μας περιμενε αγορια και κοριτσια ενας δυσκολος δρομος προετοιμασιας.Ωσπου ηρθε η ευλογημενη μερα ,να δειξουμε αυτά που μαθαμε .
Οι ημερες που διερευσαν από τοτε που μαθαμε ,μεχρι την «σημαδιακη μερα»,μια αγωνια μας ειχε κυριευσει,χοροδιδασκαλους και χορευτες-χορευτριες! Αγωνια στο να δωσουμε ο,τι καλυτερο,αγωνια στο να χορηγησουμε ολο και πιο πολλα εισιτηρια και ναρθουν ολο και πιο πολλοι συμπολιτες ,να μας παρακολουθησουν!Και μια γλυκεια αναμονη: Θα καναμε κατι,που μεχρι τοτε δεν ειχε ξαναγινει στα Τρικαλα
Διαβαζοντας καποιες δημοσιευσεις παλαιοτερα στον τοπικο τυπο,καθως και σ’ένα βιβλιο της αειμνηστης Στελλας Κυρνα-Νταη,θα παραθεσω κι εγω καποια στοιχεια .
Ολη την εβδομαδα πριν την παρασταση στο ξενοδοχειο «Αχιλλειον» της πολης μας και σ’ ένα μπαλκονι ,ηταν αναρτημενο ένα πανω ,που γνωστοποιουσε την Κυριακατικη παρασταση του Χορευτικου μας.Οι διερχομεοι και οι θαμωνες της κεντρικης πλατειας σχολιαζαν το επερχομενο γεγονος ,που ηταν μοναδικο στα χρονικα και σ’ εμας εκανε ολο αυτό το σκηνικο ένα ειδος διαφημισης!
Την ιδεα την ειχαν οι δυο χοροδιδασκαλοι: Τσιαντουλας –Καλλιαρας,Καλλιαρας –Τσιαντουλας,δεν εχει σημασια!Και οι δυο διεκδικουν εξ ισου το μεριδιο δοξας και πατροτητας !Χωρις αυτους δεν θα «υπηρχαμε» σαν συνολο.Η δε συμβολη τους στην εκπαιδευση μας ηταν καθοριστικη!
Παιδια αβγαλτα σε τετοιες εκδηλωσεις εμεις κι εκεινοι πληροφορημενοι και γνωστες του αντικειμενου,δεδομενου ότι ειχαν τους καλυτερους δασκαλους του ειδους: Τον καθηγητη τους Νεζο και την Δωρα Στρατου και μαλιστα συμμετειχαν προσωπικα στα χορευτικα τους συγκροτηματα ! Ο,τι πιο καλο και εγγυημενο για μας!
Ενας άλλος σημαντικος παραγοντας ηταν ο τοτε Δημαρχος Γιαννης Ματης.Η συμβολη του καταλυτικη! Παρεα μας ειχαμε εκ μερους του Δημαρχου,τον Δημοτικο Υπαλληλο και υπευθυνο στα καλλιτεχνικα τον Τακη Παπαδημητριου! Στο πλευρο μας για κάθε εκδουλευση!
Πιο κατω επαιξε ρολο καθοριστικο η δημωδης ορχηστρα μας ,αποτελουμενη από τους:
Σωτηρη Σγουρο,κλαρινο α’
Νικο Μπιτελη,κλαρινο β’
Χρηστο Κοντοκωστα ,βιολι
Θαναση Γιαννωτη η Γιαννιο,λαουτο α’
Χρηστο Ζυγοβηνα ,λαουτο β’ ,τραγουδι
Κωστα Ακριβο ,νταουλι – τραγουδι.
Απ’ ολους τους προαναφερθεντες λαϊκους οργανοπαικτες σημερα βρισκεται εν ζωη μονον ο τελευταιος.
Ερχεται η ημερα μας και το πολυπληθες κοινο της πολης μας,περισσοτερο απ’οσο περιμεναμε…Εμεις ,κρυμμενοι στα παρασκηνια,προσπαθουσαμε να διακρινουμε τους δικους μας.Εκεινο που μας ικανοποιησε πιο πολύ ηταν η μεγαλη προσελευση του κοινου!
Μετα στηναμε πηγαδακια και βγαζαμε καποιες αναμνηστικες φωτογραφιες,κατι που επαναληφθηκε στο τελος,μαζι με καποιουε συγγενεις η και φιλους μας,που παρεισφρυσανε στα παρασκηνια.
Εδώ πρεπει ν’ αναφερω καποια πραγματα:Με το που ανοιξε η αυλαια,η υποδοχη των θεατων ηταν αποθεωτικη! Αξιζει ν’ αναφερω για την ιστορια ότι το εντυπο προγραμμα της παραστασης το διενειμε η προ διμηνου αποδημησασα αγαπημενη μου αδελφη Γεωργια ,στο δε παλκο την εκφωνηση των χορων και μικρη περιληψη την εκανε η τοτε δις Λινετα Σταματη.
Οι χοροι που χορεψαμε στην πρωτη εμφανιση μας ηταν:
1)Καραγκουνα
2)Τσαμικος
3)Συρτος Μακεδονικος
4)Αντικρυστος Μακεδονικος
5)Τσακωνικος
6)Σβαρνιαρα(Γιουργια στα Παληουρια)
7)Παρταλος η καπουτσιδιανος
8)Σουφλιουτουδα Θρακης
9)Πογωνισιος η Βασιλικος
10)Χορος του Ζαλογγου και με τον οποιο εκλεισε το προγραμμα και, κατά το τελος του χορου κι εφ’ οσον ειχαν ένα ένα τα ζευαρια των χορευων αποσυρθει στα παρασκηνια ,το σολο της Μαριαννας Κατσωχη ηταν εντυπωσιακο κρατωντας ορθιο από ενθουσιασμο το φιλοθεαμον κοινο !!!
Και τωρα ηρθε η ωρα να «ευλογησουμε τα γενια μας»,δηλ. τα ονοματα των χορευτων-συντελεστων της παραστασης:
ΚΟΡΙΤΣΙΑ
Γιαγιακου Ντινα
Ζητρου Ντορα
Ματη Μαρω
Λεμονη Μιραντα
Μονοξυλου Χαρουλα
Πολυζου Μαιρη
Λυτρα Λιλια
Σταματη Δωρα
Παλλα Νονη
Τσαγκαδοπουλου Λιτσα
Γραμματικου Ωραια
Καρανασιου Πιπιτσα
Καλογηρου Ελενη
Κατσωχη Μαριαννα
Πετωση Φωφω
ΑΓΟΡΙΑ
Τσιαντουλας Γιαννης
Καλλιαρας Κωστας
Γαρδικας Τριανταφυλλος
+Τσιαντουλας Βασιλης
Τσιακμακης Βαγγελης
Πετρας Αχιλλεας
Σουλιος Γιαννης
Κοντονασιος Γιαννης
Κομποδιετας Γιωργος
Τσιμπιδας Γιωργος
Χολεβας Ντινος
Καριωτης Γιωργος
Αυτοι ημαστε ,που ξεκινησαμε αυτην την ωραια προσπαθεια ,την οποια συνεχισαν πολλοι μετα από εμας ! Εμεις ειμαστε το «φωλι» ,όπως επιγραμματικα ανεφερε καποιος.
Σημερα στον Νομο μας υπαρχουν δεκαδες συγκροτηματα ,όπως ο Χορευτικος Ομιλος Τρικαλων ,ο Ασκληπιος,(δυο από τα καλυτερα και πολυπηθεστερα Χορευτικα Συγκροτηματα στην Ελλαδα),ο Απολλων,ο Ληθαιος,ο ομιλος Τρικκη,της Αγιας Μονης,και δεκαδες αλλοι χορευτικοι ομιλοι σε ολον τον Νομο.Δεν μπορουμε να παραβλεψουμε ονοματα όπως του αειμνηστου Γιαννη Θωμαϊδη ,που εγκατελειψε τουτον ματαιο κοσμο προσφατα, σε νεα σχετικα ηλικια,που διετελεσε χοροδιδασκαλος σε λυκειο ελληνιδων Μακεδονιας επι σειρα ετων όπως και στο Χορευτικο του Δημου Τρικκαιων επι σειρα ετων και Θανασης Παπαγεωργιου ,μαθητες του Κωστα Καλλιαρα,ο Γιαννης Σουλιος και ο αδερφος του Νικος,ο Παναγιωτης Μανος και οι κορες του Κατια και Ραφαελλα, ο Λουκης Κοντονασιος,ο Γιαννης Τσιαντουλας ο νεωτερος ,ο Κωστης Δημοπουλος,ο Γαλανης ,ο Σκρεκας και πολλοι αλλοι. Ζωτω συγγνωμην από οσους παρεβλεψα και δεν ανεφερα,αλλα δεν μπορω να θυμουμαι και να ξερω ολους,οι οποιοι προς τιμην τους συνεχιζουν αυτό που αρχισαμε εμεις με την παρεα μας και τους χοροδιδασκαλους μας…
Ενα «ευγε» προς ολους τους ασχολουμενους με την παραδοση και τον χορο και προς ολους λαϊκους οργανοπαικτες,παλαιοτερους και νεωτερους,που αφησαν εργο «ζωντανο»,μεσα από τις ηχογραφησεις τους και όχι μονον…
Φιλικότατα
Τριανταφυλλος Γαρδικας