Μνημονιακές εποχές, χωρίς λύσεις για τη θέρμανση των σχολείων Reviewed by Momizat on . Δύο τα θέματα ημερήσιας διάταξης του ΝΠΔΔ «Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Τρικκαίων». Το δεύτερο, όμως, μακάρι να μην υπήρχε. Διότι είναι ακριβ Δύο τα θέματα ημερήσιας διάταξης του ΝΠΔΔ «Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Τρικκαίων». Το δεύτερο, όμως, μακάρι να μην υπήρχε. Διότι είναι ακριβ Rating: 0

Μνημονιακές εποχές, χωρίς λύσεις για τη θέρμανση των σχολείων

Μνημονιακές εποχές, χωρίς λύσεις για τη θέρμανση των σχολείων

Δύο τα θέματα ημερήσιας διάταξης του ΝΠΔΔ «Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Τρικκαίων». Το δεύτερο, όμως, μακάρι να μην υπήρχε. Διότι είναι ακριβώς αυτό που σχετίζεται με τη μνημονιακή κατάσταση της χώρας. Τιτλοφορείται «Κατανομή πετρελαίου θέρμανσης στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Τρικκαίων». Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι τυπικό. Αλλά δεν είναι (ενώ κάποιοι σίγουρα θα σκεφτούν ότι οι κατανομές θυμίζουν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης).  Η θέρμανση των σχολείων είναι ένα σοβαρό θέμα. Παλιά, την εποχή των παχιών αγελάδων, γίνονταν υπερβολές. Ο καυστήρας έκαιγε και ώρες απογευματινές. Αυτό, για μερικούς ήταν αυτονόητο, δεδομένου ότι οι αίθουσες θα έπρεπε να είναι ζεστές. Για μερικούς ήταν αλόγιστη σπατάλη. Και ήταν, αφού χάνονταν χρήματα, ενώ θα μπορούσαν να είχαν δοθεί σε βελτίωση – για παράδειγμα – της θερμομονωτικής κατάστασης των σχολείων. Τα τελευταία χρόνια ο ΟΣΚ – που σε λίγο συγχωνεύεται κι αυτός με τη ΔΕΠΑΝΟΜ και τη «Θέμις Κατασκευαστική – κατασκευάζει βιοκλιματικά σχολεία. Θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί χρήματα για να γίνουν απαραίτητες βελτιώσεις σε διάφορες εγκαταστάσεις των σχολείων, όπως, για παράδειγμα, όλα να θερμαίνονται μέσω φυσικού αερίου ή βιομάζας (τέσσερα σχολεία στη χώρα αξιοποιούν τη βιομάζα που παράγεται από… τηγανόλαδο!) ή μέσω άλλων μορφών. Φυσικά, απαιτούνται μελέτες, απαιτούνται κονδύλια. Αυτό ακριβώς είναι δουλειά των δημοτικών αρχόντων και των κυβερνώντων. Αντί να σκέπτονται συνεχώς οι κυβερνώντες, πώς θα επιβάλλουν νέους φόρους, ας σκεφτούν και πώς θα ζητήσουν ή θα βρουν πρόγραμμα από την Ε.Ε. για το ζήτημα. Ή, πώς θα αξιοποιήσουν υφιστάμενα κονδύλια, κόβοντας από άλλες δαπάνες, λιγότερο «απαιτητικές». Δυστυχώς, η μνημονιακή πολιτική έχει οδηγήσει τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις σε μόνιμη δράση υπέρ της φορολόγησης. Και αυτή η ίδια πολιτική, δεν επιτρέπει τη σκέψη να λειτουργήσει υπέρ της εξεύρεσης λύσεων. Προσφάτως, πάντως, ο Δήμος Τρικκαίων επιχείρησε να ενταχθεί σε πρόγραμμα (είχαμε αναφερθεί σχετικώς στον «Ενεργό Πολίτη»). Επρόκειτο για το έργο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ Υποέργο 1: Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους, των Η/Μ εγκαταστάσεων και του συστήματος φυσικού τεχνητού φωτισμού τριών δημοτικών κτιρίων του Δήμου Τρικκαίων». Αφορούσε σε παρεμβάσεις σε τρία δημοτικά κτήρια: το Δημαρχείο, το 9ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Γυμνάσιο. Οι εργασίες προέβλεπαν μονώσεις, θερμομονώσεις, αντικαταστάσεις στεγών και γενικά, κάθε τι απαραίτητο για εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας ίσης με 187460 kWh και μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ίσων με 65,394 τόνους.

Όμως, εννέα εργολάβοι κατέθεσαν δήλωση στην επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, δηλώνοντας ότι αδυνατούν να υποβάλλουν οικονομικές προσφορές για το έργο, λόγω προβλημάτων στη μελέτη. Για αυτά δεσμεύονταν να υποβάλλουν αναλυτικό υπόμνημα το προσεχές διάστημα. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν προβλήματα και ασάφειες στο τεχνικό κομμάτι της μελέτης, ενώ υπήρχαν και εξαιρετικά χαμηλές τιμές, κάτω του κόστους, σε υλικά.

Αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα, για το πώς μπορούμε να βρίσκουμε χρήματα, με τα οποία να εξοικονομούνται χρήματα (και να τα χάνουμε, βεβαίως, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

Θανάσης Μιχαλάκης

*Το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, που είναι προγραμματισμένη για αύριο, 8 Νοεμβρίου, είναι «Κατανομή ποσού για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Τρικκαίων».

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή