"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.3 C
Trikala

ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Πόλεμος συμφερόντων στον τομέα της υγείας!

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Διαβάσαμε στο ρεπορτάζ της συναδέλφου Έλενας  Φυντανίδου στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής , που αναδημοσίευσε η εβδομαδιαία εφημερίδα «Διάλογος» των Τρικάλων, ότι «Κραυγή αγωνίας βγάζουν από τα Τρίκαλα 13 ασθενείς με θετικό αυστραλιανό αντιγόνο (εμφανίζεται στο αίμα μετά τη λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β) οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση …. και οι οποίοι λόγω έλλειψης απομονωμένου θαλάμου στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων αναγκάστηκαν να διασκορπιστούν προκειμένου να εξυπηρετηθούν σε μονάδες της Καρδίτσας και της Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η «TrikkiPress», η αλήθεια είναι ότι από τους 13 ασθενείς στους οποίους αναφέρεται το δημοσίευμα, οι 10 από αυτούς, που λανθασμένα αναφέρονται στο δημοσίευμα αυτό ως ηπατικοί ασθενείς με θετικό αυστραλιανό αντιγόνο, επέλεξαν με τη θέλησή τους  ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης, παρ’ όλο που δεν είχε υπογραφεί ακόμη σύμβαση της ιδιωτικής μονάδος με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 

Οι 8 εξ’ αυτών  μάλιστα εγκατέλειψαν με τη θέλησή τους  την δημόσια Μονάδα του Νοσοκομείου Τρικάλων, όπου νοσηλεύονταν ως τότε, για να ενταχθούν σe  νεοϊδρυθείσα ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης, ακολουθώντας το παράδειγμα τού Διευθυντή της δημόσιας μονάδας που απεχώρησε για να στελεχώσει την ιδιωτική μονάδα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αποχώρηση αιμοκαθαιρόμενων ασθενών από το Νοσοκομείο Τρικάλων έχει δυσμενή επίπτωση και στα οικονομικά του Νοσοκομείου, το οποίο αμείβεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  με 120 € ανά αιμοκάθαρση, ενώ οι Ιδιωτικές μονάδες αμείβονται ακόμη περισσότερο  με 150 € ανά αιμοκάθαρση!

Κάθε μετακίνηση αιμοκαθαιρόμενου ασθενούς από τη δημόσια προς ιδιωτική μονάδα, προκαλεί αφενός μεν απώλεια εσόδων στο Νοσοκομείο και αφετέρου επιβαρύνει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και κατά συνέπεια τους Έλληνες φορολογούμενους, με 30 επιπλέον €  ανά αιμοκάθαρση!  

Από την έρευνα που κάναμε, η μονάδα αιμοκάθαρσης του νοσοκομείου Τρικάλων έχει και θάλαμο για ηπατικούς ασθενείς με δύο μηχανήματα, στο οποίο θα μπορούσαν να νοσηλευθούν και ηπατικοί ασθενείς.

Ο θάλαμος αυτός είναι αλήθεια ότι δεν λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια, όταν επιστημονικός υπεύθυνος της δημόσιας μονάδας ήταν ο  νυν  επιστημονικός υπεύθυνος της νεοϊδρυθείσας ιδιωτικής μονάδας αιμοκάθαρσης.     

Τελικά είναι θέμα γραφειοκρατίας η σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. της ιδιωτικής μονάδος ή προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των μονάδων; Μήπως οι ασθενείς χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης για να υπογραφεί η σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.;

Εξάλλου για ότι έκτακτο περιστατικό τους συμβεί, το Νοσοκομείο Τρικάλων καλύπτει τις επιπλοκές τους, καθόσον είναι υποχρεωτική εκ του νόμου η επιστημονική διασύνδεση των ιδιωτικών μονάδων με την δημόσια μονάδα του νοσοκομείου, η οποία νοσηλεύει 80 περίπου αιμοκαθαιρόμενους και εφημερεύει καθημερινά με τους δύο Νεφρολόγους της μονάδας, στους οποίους από την προηγούμενη εβδομάδα προστέθηκε και ένας επιπλέον ιατρός που μετακινήθηκε για ένα εξάμηνο από το Νοσοκομείο Καρδίτσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης