Μουσείο κηροπλαστικής στο Μεταξοχώρι Reviewed by Momizat on . Η ιστορία του κεριού χάνεται στο διάβα των αιώνων, η τέχνη όμως της κηροπλαστικής εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή, διαφυλάσσοντας μια παράδοση χιλιάδων χρόνων. Η ιστορία του κεριού χάνεται στο διάβα των αιώνων, η τέχνη όμως της κηροπλαστικής εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή, διαφυλάσσοντας μια παράδοση χιλιάδων χρόνων. Rating: 0

Μουσείο κηροπλαστικής στο Μεταξοχώρι

Μουσείο κηροπλαστικής στο Μεταξοχώρι

Η ιστορία του κεριού χάνεται στο διάβα των αιώνων, η τέχνη όμως της κηροπλαστικής εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή, διαφυλάσσοντας μια παράδοση χιλιάδων χρόνων. Μπορεί το επάγγελμα του κηροτέχνη να απειλείται με εξαφάνιση εξαιτίας της «επέλασης» της τεχνολογίας και του εκσυγχρονισμού βιοτεχνιών και βιομηχανιών, η τέχνη όμως της πλαστικής και της δημιουργίας με κερί δεν πρόκειται να εξαλειφθεί, καθώς διαρκώς εξελίσσεται και αποκτά νέες διαστάσεις, πέρα από τη χρηστική και τη θρησκευτική, αλλά και χάρη στη διάθεση όσων επιμένουν παραδοσιακά.

Κηροπλαστείο Μεταξοχώρι (1)Πιστή στην παραδοσιακή κηροπλαστική υπήρξε επί σειρά ετών η αγιώτικη οικογένεια Χατζημιχάλη, όπου με έδρα το Μεταξοχώρι δημιούργησε σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα αρχιτεκτονικά κοσμήματα της περιοχής, έναν αρχοντικό οίκο χτισμένο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων περί το 1810, τη μοναδική για την επαρχία της Αγιάς βιοτεχνία κεριών.

Κηροπλαστείο Μεταξοχώρι (2)Η οικογένεια Χατζημιχάλη

Το περίφημο κηροπλαστείο στο Μεταξοχώρι ίδρυσε το 1850 ο Γιαννούλης ή Ιωάννης – Αναγνώστης Χατζημιχάλης, γόνος προεστού, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη φημισμένη σχολή των Αμπελακίων. Υπήρξε έμπορος, βιοτέχνης αλλά και λόγιος, εξ ου και το προσωνύμιο Αναγνώστης. Παντρεύτηκε την Αννέτα Αλαμάνου, κόρη άγγλου υπηκόου κι ενός από τους μεγάλους ευεργέτες της Επαρχίας Βόλου και Αγιάς, με την οποία απέκτησαν πέντε παιδιά, τον Αθανάσιο, τον Θεόδωρο, τον Αλκιβιάδη, την Κυρούλα και την Ολυμπιάδα. Οι τρεις γιοι συνέχισαν την παράδοση κι εργάστηκαν στην οικογενειακή βιοτεχνία, παράλληλα όμως εμπλούτισαν και το πνευματικό έργο του πατέρα τους. Μάλιστα ο Θεόδωρος Χατζημιχάλης έχει αναγνωριστεί ως ο σπουδαιότερος λόγιος της περιοχής. Δάσκαλος στα νεανικά του χρόνια, εγκατέλειψε νωρίς το διδακτικό του έργο λόγω πολιτικών διώξεων και αφιερώθηκε στη συγγραφή, με αποτέλεσμα να αφήσει παρακαταθήκη πλουσιότατο έργο. Δεν έπαψε ωστόσο, παρά τις πνευματικές του ασχολίες να βοηθά τα αδέλφια του και τον πατέρα του στο κηροπλαστείο.

Κηροπλαστείο Μεταξοχώρι (3)Στο τιμόνι της βιοτεχνίας κεριών τοποθετήθηκε ο Αλκιβιάδης Χατζημιχάλης, ο οποίος συνέχισε τη λειτουργία της και στήριξε το έργο του αδερφού του διατηρώντας και συμπληρώνοντας το αρχείο και τη συλλογή του. Ο ίδιος διέσωσε επίσης κατάστιχα καθώς ένα διαφωτιστικό, ιστορικό αρχείο με τις εμπορικές πράξεις του κηροπλαστείου.

Κηροπλαστείο Μεταξοχώρι (4)Στην πορεία τα ηνία της οικογενειακής βιοτεχνίας ανέλαβε η Μαρία Χατζημιχάλη, κόρη του Αλκιβιάδη. Με το σύζυγό της Ευθύμιο Γεωργοβίτσα και στη συνέχεια με τη βοήθεια του γιου τους Δημήτρη, η οικογενειακής παράδοσης λειτουργία του κηροπλαστείου συνεχίστηκε μέχρι το 1983, ενώ ο κύκλος της εμπορικής δραστηριότητας της διάθεσης κεριών που είχαν αναπτύξει έκλεισε το 1987.

Κηροπλαστείο Μεταξοχώρι (5)

Οι μνήμες αυτές της επαγγελματικής ενασχόλησης της οικογένειας Χατζημιχάλη με την τέχνη της κηροπλαστικής, διατηρούνται μέχρι σήμερα ζωντανές χάρη στην προσπάθεια του δικηγόρου Δημήτρη Γεωργοβίτσα. Η Οικία – Κηροπλαστείο Χατζημιχάλη στο Μεταξοχώρι Αγιάς αναστηλώθηκε και ανακαινίστηκε και αποτελεί ένα διατηρητέο, ιστορικό μνημείο για τον τόπο και την περιοχή. Στο υπόγειο διατηρείται ακόμη αναλλοίωτο από το χρόνο το κηροπλαστείο και προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες να μυηθούν στην παραδοσιακή τέχνη του κεριού, μεταφέροντάς τους παράλληλα αρκετές δεκαετίες στο παρελθόν.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή