"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Μουσική σύμπραξη για την επέτειο του ΟΧΙ στα Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, 20.30μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, Γαριβάλδη 8, Τρίκαλα η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων και η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων συμπράττουν στη συναυλία αφιέρωμα στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Θα παρουσιαστούν χορωδιακές και μουσικές εκτελέσεις γνωστών τραγουδιών και μελωδιών από επώνυμους δημιουργούς οι οποίες όχι μόνο εξέφρασαν το κλίμα και το ηρωικό φρόνημα των ημερών αλλά έγιναν διαχρονικά σύμβολα της εποποιίας του 1940 και της αυτοθυσίας των Ελλήνων για τη Λευτεριά.

Διοργάνωση Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

 

Η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων ιδρύθηκε το 1976 και σήμερα λειτουργεί υπό την ευθύνη του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων. Είναι μικτή, a capella χορωδία. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές χορωδιακές συναντήσεις, φεστιβάλ και διεθνείς διαγωνισμούς, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Αξιοσημείωτα στιγμιότυπα από την πορεία της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων αποτελούν η συνεργασία με τον διεθνούς φήμης μπάσο Δημήτρη Καβράκο και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, στα Τρίκαλα το 2002, η συμμετοχή στον Διεθνή Διαγωνισμό “Festa Musicale”, στο Όλομουτς της xorodiaΤσεχίας το 2003, όπου απέσπασε ασημένιο μετάλλιο και τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 173 συμμετέχουσες χορωδίες, καθώς και τιμητική διάκριση. Τέλος, η συμμετοχή της στο 10ο διεθνή διαγωνισμό Χορωδιών που έγινε στη Βουδαπέστη το 2005, όπου απέσπασε δύο χάλκινα μετάλλια στις κατηγορίες κλασική και φολκλόρ. Σημαντική είναι επίσης και η δισκογραφική εργασία της Χορωδίας στο έργο του Δ. Παπαποστόλου “Missa Greca II”, με συμμετοχή της ορχήστρας δωματίου “Pro Art”, και άλλων χορωδιακών συγκροτημάτων, σε κείμενο της Ελληνικής Ορθόδοξης Λειτουργίας. Το ρεπερτόριο της Χορωδίας περιλαμβάνει έργα όλων των μουσικών εποχών, όπως μοτέτα της Αναγέννησης, έργα Κλασσικών συνθετών, Ελληνικά Δημοτικά, Λαϊκά, σύγχρονα τραγούδια και Εκκλησιαστική Μουσική. Παράλληλα, η Χορωδία είναι μέλος διαφόρων Χορωδιακών Οργανισμών, ελληνικών και ξένων: «Στέγη Χορωδιών», «Ένωση Χορωδιών Ελλάδος», “Musica – Mundi Interkultur Foundation”, “International Federation for Choral Music” (I.F.C.M.), καθώς έχει και την αυτόνομη παρουσία της στον διαδικτυακό χώρο, με δική της ιστοσελίδα. Επιπρόσθετα, συμμετέχει στα πανελλήνια συνέδρια Χορωδιών, με σκοπό την ανανέωση και τον εμπλουτισμό του υλικού της. Τη καλλιτεχνική διεύθυνση της χορωδίας έχει η μαέστρος κα Ελένη Ζιάκα.

 

 

Η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων έχει μια μακρά ιστορική διαδρομή. Η πρώτη ονομασία της το 1902 ήταν «Φιλαρμονική Εταιρεία Τρικκάλων». Το 1914 μετονομάστηκε σε «Μουσικογυμναστικός Σύλλογος» σε μια προσπάθεια να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι δύο Σύλλογοι. Το 1930 ιδρύεται ο «Μουσικός Σύλλογος» και το 1938 η πρώτη Δημοτική Φιλαρμονική. Το 1954 με Βασιλικό διάταγμα γίνεται η επανασύσταση της ως Δημοτική και συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας.

Κατά την πάροδο των χρόνων, μέλη της Φιλαρμονικής στελέχωσαν με μεγάλη επιτυχία όχι μόνο μουσικές μπάντες του στρατού σε όλη την Ελλάδα, (οι μουσικοί της οποίας κατέκτησαν επάξια μεγάλα αξιώματα), αλλά αναδείχθηκαν και σε καθηγητές, σολίστες μουσικοί που αναγνωρίσθηκαν σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σήμερα αποτελεί ενεργό τομέα του τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας –Πολιτισμού – Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων και στεγάζεται επί της οδού Στρ. Σαράφη 42 στη Δωροθέα Σχολή. Στην ιστορική της διαδρομή ευτύχησε να έχει άξιους αρχιμουσικούς και εκτελεστές που στις φλέβες τους κυλούσε το μεράκι και η ευαισθησία της μουσικής δημιουργίας, που παρέμεναν στους κόλπους της ανιδιοτελώς και με μοναδικό γνώμονα την διατήρηση και την ανάπτυξη της μουσικής παιδείας και του πολιτισμού αυτού του τόπου. Συμμετέχει σε Θρησκευτικές εορτές και Εθνικές επετείους, σε αθλητικές εκδηλώσεις, διοργανώνει συναυλίες και προγραμματίζει μουσικές βραδιές σε συνοικίες και συνοικισμούς του Δήμου μας, με πλούσιο ρεπερτόριο από τη διεθνή και ελληνική μουσική σκηνή. Στη Δ.Φ.Τ. λειτουργούν δύο τμήματα: της Δημοτικής Μπάντας και της εκμάθησης πνευστών και κρουστών οργάνων. Επίσης λειτουργεί «Τμήμα συλλογής αντικειμένων, εντύπων, αρχείων και πάσης φύσεως ντοκουμέντων της Δημοτικής Φιλαρμονικής» το οποίο αποτελεί το πρώτο θεσμοθετημένο βήμα που διασώζει, τεκμηριώνει και διαφυλάττει υλικό, ντοκουμέντα και αρχεία της Δ.Φ.Τ. και προβάλλει την ιστορία της. Υπεύθυνη της ΔΦΤ είναι η κ. Μαίρη Μητσοπούλου.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης