"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

25.5 C
Trikala

Μπάχαλο με τα νεκρά ζώα κι εμπαιγμός μέσα στις λάσπες

lafarm

Σχετικά άρθρα

Mια εβδομάδα και πλέον μετά τη βιβλική καταστροφή ο θεσσαλικός κάμπος εκτός από απέραντος λασπότοπος έχει μετατραπεί και σε ένα νεκροταφείο ζώων, που απειλεί ολοένα και περισσότερο τη δημόσια υγεία καθώς προχωρά η αποσύνθεσή τους.

Πολλοί κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν έχουν ούτε βοήθεια ούτε εξοπλισμό για να απομακρύνουν τα ζώα τους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγκάζονται να πληρώνουν απ’ την τσέπη τους ιδιωτικά συνεργεία για να μαζέψουν και να απομακρύνουν τα ζώα, αφού δεν τους έχει βοηθήσει η πολιτεία.

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία κτηνοτρόφου στην “Καθημερινή” , ότι ενώ «κόβονταν πόδια, έφευγαν μαλλιά, ήμασταν μέσα στα αίματα», χρειάστηκε να καλέσει ιδιώτες για να τα απομακρύνουν επειδή απ’ τη δημοτική αρχή τον ενημέρωσαν πως το μηχάνημα που έχει ο δήμος στη διάθεσή του είναι χαλασμένο και δεν μπορεί να σταλεί για τη μεταφορά των ζώων από το μαντρί στον εξωτερικό χώρο. «Έκλεισα συνεργείο από Αθήνα. Θα πληρώσω 8.600 ευρώ από την τσέπη μου. Κανείς δεν είπε τίποτα για τα έξοδα αυτά», κατήγγειλε ο κτηνοτρόφος που, επίσης υποστήριξε ότι με δικά του έξοδα έγινε και η  απολύμανση της μονάδας. «Έτρεχα να τα βγάλω, να μη μας πιάσει η αρρώστια» είπε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, άλλος κτηνοτρόφος κατήγγειλε στην «Καθημερινή» ότι χρειάστηκε να πληρώσει εργάτες για να απομακρύνει 400 νεκρά ζώα απ’ τη στάνη, επειδή «άρχισαν να σκάνε».  Σύμφωνα με την καταγγελία του κτηνοτρόφου «μου είπαν ότι θα επιστρέψουν, αλλά δεν μπορούσαμε να περιμένουμε. Αποσυντίθονταν μέσα στη στάνη». «Τους πληρώνω για να μου βγάλουν τα ζώα. Ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε άλλη μία φορά πόσο μακριά από εμάς είναι. Έπειτα έτρεξα να αγοράσω 8 τόνους ασβέστη για να απολυμάνω την κτηνοτροφική μονάδα. Δεν θα έπρεπε να μας τον παρέχει το κράτος;».

Εμπαιγμός μέσα στις λάπες

Μέσα σε αυτό το κλίμα κι ενώ εδώ και αρκετές ημέρες οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αναγκάζονται να μαζεύουν μόνοι τους τις λάσπες και τα νεκρά ζώα, η κ. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι, πλέον, η κυβέρνηση… εδέησε να μοιράσει 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές προκειμένου να μην μολύνονται από τα λιμνάζοντα νερά που υπάρχουν στην περιοχή. Κάλεσε τους πολίτες να περιμένουν τις επόμενες δυο ημέρες, όπου θα υπάρχει εντατικός ρυθμός διανομής προστατευτικών υλικών, αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, και μετά να πάνε να δουν σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια τους.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται, ότι μόλις σήμερα, ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα συνδράμει στην περισυλλογή νεκρών ζώων από τις πληγείσες περιοχές.

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, «να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό».

Εκτός από την προφανή καθυστέρηση στην ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και προς αυτή την κατεύθυνση, είναι εμφανές ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μια ακόμη ομολογία αποτυχίας στη διαχείριση της μεγάλης κρίσης.

Πάνω από 210.000 τα δηλωμένα νεκρά ζώα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης από το Συντονιστικό της Λάρισας, τα νεκρά ζώα που έχουν δηλωθεί πάνω από 210.000 νεκρά ζώα.

Ειδικότερα, μέχρι το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:
– 61.786 αιγοπρόβατα
– 19.355 χοίροι
– 5.306 βοοειδή
– 123.810 πτηνά

Ατομική ευθύνη, κατά τον υπουργό

Και ενώ πρόκειται για υγειονομική βόμβα ο Λ. Αυγενάκης για να δικαιολογήσει το μπάχαλο με την περισυλλογή των νεκρών ζώων  εμμέσως πλην σαφώς μίλησε και για ατομική ευθύνη. «Η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία, είναι ευθύνη όλων μας και δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός εξ ημών» είπε ο υπουργός.

Παράλληλα, ενημέρωσε πως έχει τεθεί σε λειτουργία η μονάδα διαχείρισης των νεκρών ζώων στη ΒΙΠΕ της Λάρισας, η οποία έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων το 12ωρο, που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα την ημέρα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ακόμα, είπε ότι στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων στον Παλαμά συμβάλλουν και 40 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό παραμένει η δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων, που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων.

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν συλλέξει και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 27.736 νεκρά αιγοπρόβατα, 10.103 χοίρους, 44 βοοειδή και 25.400 πτηνά.

Ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για τετραπλασιασμό των δηλώσεων για ζημιές σε φυτική και ζωική παραγωγή μετά την ενεργοποίηση του Κέντρου Επικοινωνίας του ΕΛΓΑ για τους πληττόμενους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα το μεσημέρι οι δηλώσεις για ζημίες στη φυτική παραγωγή ξεπέρασαν τις 1.250, και στη ζωική παραγωγή τις 1.500.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης