Μπλόκα αγροτών από Δευτέρα… παντού! Reviewed by Momizat on . «Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αύριο (σήμερα) αποφασίζουμε να στηθούν μπλόκα από τη Δευτέρα παντού». Με την φράση ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας «Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αύριο (σήμερα) αποφασίζουμε να στηθούν μπλόκα από τη Δευτέρα παντού». Με την φράση ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Rating: 0

Μπλόκα αγροτών από Δευτέρα… παντού!

Μπλόκα αγροτών από Δευτέρα… παντού!

«Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αύριο (σήμερα) αποφασίζουμε να στηθούν μπλόκα από τη Δευτέρα παντού». Με την φράση ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας κ. Βαγγέλης Μπούτας έδωσε το στίγμα των προθέσεων των αγροτών της Θεσσαλίας οι οποίοι ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά το πλήρες ναυάγιο στο οποίο κατέληξε η χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρη. Ήδη τα μηνύματα απ’ ολόκληρη την Ελλάδα για το παναγροτικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου) προϊδεάζουν για μια από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών.

«Η φορολόγηση σε συνδυασμό με τα χαράτσια, την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα» για τον αγροτικό κόσμο», επισήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Βαγγέλης Μπούτας.

«Ο υπουργός (Αθ. Τσαυτάρης) δεν αναγνώρισε ούτε την αύξηση 40% στο αγροτικό ρεύμα φέτος σε σχέση με πέρυσι», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας αποτυπώνοντας το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο.

«Η απάντηση που πήραμε είναι υποσχέσεις και πάλι. Είμαστε αποφασισμένοι να μην παραδώσουμε αμαχητί τα χωράφια μας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κώστας Τζέλλας του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά (στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο κ. Γιάννης Κουκούτσης από τον Πλατύκαμπο).

Σύμφωνα με τους αγρότες, στη διάρκεια των 45 λεπτών της συνάντησης, ο κ. Αθ. Τσαυτάρης δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για τα αιτήματα που του τέθηκαν και είπε ότι

-θα εξετάσει όσα αφορούν την αρμοδιότητα του υπουργείου του

-και θα προωθήσει στα αρμόδια υπουργεία και ιδίως το Οικονομικών τα υπόλοιπα.

Ο κ. Αθ. Τσαυτάρης επανέλαβε την γνωστή θέση του να αυξηθεί στις 20.000 από τις 10.000 ευρώ το πλαφόν του τζίρου πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωμένοι οι αγρότες να τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, ενώ για τη νέα ΚΑΠ είπε ότι θα γίνει διάλογος αργότερα.

Από την πλευρά τους οι αγρότες της Θεσσαλίας έθεσαν τα γνωστά αιτήματα τους:

-καθιέρωση βιβλίων εσόδων εξόδων να μην αφορά αγρότες με ετήσιο τζίρο έως 40.000 ευρώ και αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί,

-«κούρεμα» 30% και για ύψος δανείων έως 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα,

– αφορολόγητο πετρέλαιο,

-κατώτατες εγγυημένες τιμές στα γεωργικά προϊόντα,

-κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, που επιβάλλει η ΚΑΠ,

-υλοποίηση των έργων υποδομής και ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου

-να μην ιδιωτικοποιηθεί η Λίμνη Πλαστήρα.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ

Πιθανά και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αποφασίσουν για τις μορφές των κινητοποιήσεων στις οποίες θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες οι αγρότες από την Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα. Αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών που τους εκπροσωπεί, είχαν αργά χθες το απόγευμα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον οποίο εξέθεσαν τα αιτήματά τους.

Σε δηλώσεις τους χαρακτήρισαν τη συνάντηση απογοητευτική, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα. « Ένα χρόνο μετά, βρισκόμαστε σε σημείο μηδέν. Καμία από τις δεσμεύσεις που είχαν πέρυσι δοθεί δεν έχει προχωρήσει. Το αγροτικό πετρέλαιο για παράδειγμα  βρίσκεται στα σπάργανα», δήλωσε το μέλος της Συντονιστικής κ. Ιωάννης Παναγής, προσθέτοντας πως «ζητάμε δικαίωμα στην παραγωγή. Αυτό θα είναι και το σύνθημα των κινητοποιήσεων μας». Είπε επίσης θα μεταφερθούν τα αποτελέσματα της συνάντησης στους αγρότες και ενδέχεται ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο να ληφθούν αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες ζητούν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις σε ότι αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής και σε ότι αφορά στο φορολογικό η τήρηση βιβλίων να αφορά σε τζίρο άνω των 20.000 ευρώ.
(Πηγή eleftheria.gr)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή