"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15 C
Trikala

Μπλόκο από τον Σκρέκα σε αιολικά – υδροηλεκτρικά έργα – Στα “απάτητα βουνά” το όρος Χατζή

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το όρος Χατζή στο νομό Τρικάλων και άλλα πέντε σημαντικά βουνά εντάσσονται σε καθεστώς ειδικής προστασίας όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρωπογενής παρέμβαση.

Αυτή η μεταρρύθμιση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ονομάζεται «Απάτητα Βουνά» και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Ειδικότερα, ως Απάτητα Βουνά ορίζεται η Περιοχή Άνευ Δρόμων με την περιμετρική ζώνη ενός χιλιομέτρου αυτής. Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία άλλων τεχνητών παρεμβάσεων που μεταβάλλουν το φυσικό περιβάλλον. Επιτρέπεται μόνο η συντήρηση και η βελτίωση υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών, χωρίς τη χρήση μηχανοκίνητων μέσων πρόσβασης και με την προϋπόθεση ότι οι επεμβάσεις θα υλοποιούνται με φυσικά υλικά.

Τα οφέλη της πρωτοβουλίας αυτής είναι πολλαπλά καθώς θα συνεισφέρει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στη θωράκιση των πλούσιων οικοσυστημάτων των έξι βουνών από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Ο Τρικαλινός Υπουργός υπογράμμισε σε δηλώσεις του: «Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εντάσσει σε ειδικό καθεστώς προστασίας έξι σημαντικούς ορεινούς όγκους απαγορεύοντας την κατασκευή οποιασδήποτε τεχνητής επιφάνειας στις περιοχές αυτές. Ο στόχος μας είναι το φυσικό περιβάλλον της χώρας και τα ελληνικά βουνά να παραδοθούν αναλλοίωτα στις επόμενες γενιές και να εξακολουθήσουν να αποτελούν σημαντικά καταφύγια βιοποικιλότητας. Είναι μία ξεχωριστή πρωτοβουλία για την κληρονομιά του τόπου μας».

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, «δεν θα προχωρούν αδειοδοτήσεις για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ στις 6 αυτές περιοχές και όσα υπάρχουν ήδη θα ξηλωθούν»

Οι περιοχές που θα ενταχθούν -σε πρώτη φάση- στα «Απάτητα Βουνά» είναι οι εξής:

Λευκά Όρη (Ρέθυμνο και Χανιά) – Έκταση: 382,06 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 0-2.453 μ.

Σάος (Σαμοθράκη)- Έκταση: 97,30 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 0-1.611 μ.

Σμόλικας (Γρεβενά και Ιωάννινα) – Έκταση: 102,89 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 782-2.637 μ.

Τύμφη (Ιωάννινα) – Έκταση: 202,75 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 460-2.497 μ.

Ταΰγετος (Λακωνία και Μεσσηνία) – Έκταση: 143,23 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 432-2.407 μ.

Χατζή (Τρίκαλα) – Έκταση: 45,61 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 598-2.038 μ.

«Τα «Απάτητα Βουνά» αποτελούν ένα φρένο στην υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, χωρίς όμως να βάζουν εμπόδια σε επενδύσεις, καθώς αφορούν σε περιοχές ανέγγιχτες στο πέρασμα του χρόνου» τόνισε ο υφυπουργός Γ.Αμυράς και ανέφερε πως η απαγόρευση είναι νόμιμη καθώς αποδίδεται σε λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Τι απαγορεύεται

Με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί ανά περιοχή:

● Απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, η επέκταση των υφιστάμενων ανεξαρτήτως κατηγορίας, καθώς και κάθε είδους τεχνική επέμβαση, μεταβολή ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

● Δεν θίγονται νομίμως υφιστάμενα έργα και η συντήρηση τους (δασικοί δρόμοι).

● Επιτρέπεται η σήμανση, επισκευή, συντήρηση και βελτίωση υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών, χωρίς τη χρήση μηχανοκίνητων μέσων πρόσβασης και με την προϋπόθεση ότι οι επεμβάσεις θα υλοποιούνται με φυσικά υλικά.

● Εξαιρούνται από τους όρους και τους περιορισμούς έργα για σκοπούς Εθνικής Άμυνας, όπως καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

● Εξαιρούνται των απαγορεύσεων έργα και επεμβάσεις που υλοποιούνται λόγω εκτάκτου ανάγκης (σεισμών, πλημμυρών, θεομηνιών, πυρκαγιάς κ.λπ.) εφόσον μετά λαμβάνεται μέριμνα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και έργα και επεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες για λόγους προστασίας ή/και αποκατάστασης του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος.

Τα οφέλη από τα Απάτητα Βουνά

● Συνεισφέρουν στη διατήρηση της φυσικής βιοποικιλότητας.

● Εμποδίζουν την είσοδο ξενικών ειδών.

● Παρέχουν διαδρομές μετανάστευσης και ενδιάμεσων στάσεων σε είδη πανίδας.

● Δεσμεύουν άνθρακα και μειώνουν τις επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου.

● Διατηρούν τη συνδεσιμότητα και την ακεραιότητα του οικοσυστήματος.

● Προσφέρουν αναψυχή, εκπαίδευση και επιστημονική γνώση στους πολίτες.

● Ρυθμίζουν και προστατεύουν τις υπηρεσίες του οικοσυστήματος: παροχή καθαρού νερού, έλεγχος διάβρωσης, υγιές έδαφος, ποιότητα αέρα, κλιματική ρύθμιση, επικονίαση καλλιεργειών, υψηλή ανθεκτικότητα στην επιδημία παρασίτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης