Μυθ-ιστορώντας για τους Ελληνες Εβραίους και τις διώξεις που υπέστησαν Reviewed by Momizat on . Δώδεκα χρόνια έρευνας, εκατοντάδες επίσημα αρχεία και ντοκουμέντα, σκληρή δουλειά και πολύς προβληματισμός: το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης αποτυπώθη Δώδεκα χρόνια έρευνας, εκατοντάδες επίσημα αρχεία και ντοκουμέντα, σκληρή δουλειά και πολύς προβληματισμός: το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης αποτυπώθη Rating: 0

Μυθ-ιστορώντας για τους Ελληνες Εβραίους και τις διώξεις που υπέστησαν

Μυθ-ιστορώντας για τους Ελληνες Εβραίους και τις διώξεις που υπέστησαν

Δώδεκα χρόνια έρευνας, εκατοντάδες επίσημα αρχεία και ντοκουμέντα, σκληρή δουλειά και πολύς προβληματισμός: το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης αποτυπώθηκε σε ένα μυθιστόρημα με ιστορικά χαρακτηριστικά, με στοιχεία που η ίδια η ζωή χάραξε στις ζωές ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτή είναι η γενική περιγραφή της εκδήλωση του Σαββάτου, όταν στη Σουίτα παρουσιάστηκε το βιβλίο «Γιουντίν, μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη», του Γιώργου Ρωμανού – από τις εκδόσεις Αγκυρα – με πρωτοβουλία του βιβλιοπωλείου «Τσιοπελάκος».

Έναν σημαντικό χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ισρλητικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ματ. Βαρούχ, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά σε στοιχεία για τους δολοφονηθέντες αλλά και τους διασωθέντες (λόγω απόκρυψή τους από συμπολίτες) από τα Τρίκαλα.

Στη συνέχεια, ο φιλόλογος – ιστορικός κ. Κ. Μιχαλάκης ανέλυσε το βιβλίο. Κινήθηκε σε δύο επίπεδα: το ένα, η παρουσίαση στοιχείων για τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη με τη συγκέντρωση των Εβραίων της πόλης και τη μεταφορά τους στα ναζιστικά στρατόπεδα, αλλά και για τα στρατόπεδα αυτά. Το δεύτερο, η δομή και οι χαρακτήρες του μυθιστορήματος. Δύο οικογένειες, ερωτικές ιστορίες, γεγονότα και καταστάσεις. Αυτά όλα διανθίστηκαν από αναγνώσεις αποσπασμάτων από τη ηθοποιό κ. Βίκυ Ιακωβάκη.
Ο συγγραφέας – αφού σημείωσε ότι επρόκειτο για τη πιο ουσιαστική παρουσίαση και την πιο μεγάλη αριθμητικώς συμμετοχή πολιτών, κάτι που αναδεικνύει ξανά το «βιβλιοφαγικό» προφίλ των τρικαλινών – αναφέρθηκε σε πολλά ιστορικά στοιχεία. Από αυτά που συγκέντρωσε κατά τη μακρόχρονη πορεία της συγκέντρωσής τους, από μνήμες προσωπικές, που συντιθέμενα αποτέλεσαν το ίδιο το βιβλίο. Το οποίο, δεν είναι μυθιστόρημα, αλλά ούτε ιστορική καταγραφή. Βασίζεται, φυσικά, στα στοιχεία (δεν υπάρχει ούτε μια καταγραφή που να μην έχει απόδειξη), αλλά, μαζί με τις αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη και τα βιώματα επιζησάντων ή ιστορίες συγγενών, οργώνεται η μνήμη και παρουσιάζεται μια ανάγλυφη, μη ορατή και σαφώς μη ολοκληρωμένη – ακόμη – έρευνα για τα τραγικά συμβάντα της δίωξης των Ελλήνων Εβραίων.
Το βιβλίο, ουσιαστικά, ξαναβάζει στο λογοτεχνικό γίγνεσθαι, το μυθιστόρημα ως ιστορικό έργο, δηλαδή τη μυθιστορία ως παιχνίδι ανάμεσα στο πραγματικό και στο τροποποιημένα φαντασιακό.

Θανάσης Μιχαλάκης
(οι φωτό ανοίγουν σε νέα καρτέλα)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή