Μόλις 120 γιατροί στην 5η ΥΠΕ για το ΠΕΔΥ, που αρχίζει να λειτουργεί σήμερα Reviewed by Momizat on . Ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ εκδόθηκε για τη λειτουργία του ΠΕΔΥ. Η ανακοίνωση περιέχει όλα τα στοιχεία για το νέο σύστημα, εκτός από το πού λειτουργούν μονάδες υγεία Ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ εκδόθηκε για τη λειτουργία του ΠΕΔΥ. Η ανακοίνωση περιέχει όλα τα στοιχεία για το νέο σύστημα, εκτός από το πού λειτουργούν μονάδες υγεία Rating: 0

Μόλις 120 γιατροί στην 5η ΥΠΕ για το ΠΕΔΥ, που αρχίζει να λειτουργεί σήμερα

Μόλις 120 γιατροί στην 5η ΥΠΕ για το ΠΕΔΥ, που αρχίζει να λειτουργεί σήμερα

Ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ εκδόθηκε για τη λειτουργία του ΠΕΔΥ. Η ανακοίνωση περιέχει όλα τα στοιχεία για το νέο σύστημα, εκτός από το πού λειτουργούν μονάδες υγείας… Φυσικά, αυτές είναι οι μέχρι πρότινος μονάδες του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το πρώην ΙΚΑ. Σε όλη τη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα προς το παρόν θα υπάρχουν μόλις 120 γιατροί, εκ των οποίων μόνο 13 στα Τρίκαλα και, με δεδομένο ότι ο ένας είναι διευθυντής, μόλις 12. Βέβαια στην ανακοίνωση δίνονται υποσχέσεις για προσλήψεις με συμβάσεις. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

 

Ολοκληρώθηκε σήμερα ένας πρώτος κύκλος που αφορά στην ίδρυση και λειτουργία του νέου Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, γνωστού ως ΠΕΔΥ. Μιας νέας δομής που τελεί ήδη υπό την διοικητική σκέπη της ΥΠΕ.

Σήμερα κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας των εργαζομένων του πρώην ΕΟΠΥΥ, σημερινών εργαζομένων του ΠΕΔΥ και ανοίγει ένας άλλος, αυτός της εξυπηρέτησης των πολιτών. Σήμερα πιστωνόμαστε την αξιοπιστία της σχέσης του λόγου με τις πράξεις μας:

– Δεσμευτήκαμε πρώτον, ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του. Αυτό και έγινε.

– Δεσμευτήκαμε δεύτερον, ότι η διαθεσιμότητα-κινητικότητα και μετάταξη θα γινόταν με συνοπτικές διαδικασίες διάρκειας ενός μηνός.

Σήμερα, ένα μήνα ακριβώς μετά τις διαβεβαιώσεις που δώσαμε, ολοκληρώθηκε η έκδοση της πράξης μετάταξης του συνόλου του προσωπικού που υπέβαλε αίτηση για παραμονή στο ΠΕΔΥ και αύριο (σήμερα) 20 Μαρτίου όλοι αναλαμβάνουν και επισήμως υπηρεσία στη νέα δομή που κτίζουμε.

– Δεσμευτήκαμε επίσης ότι όσοι γιατροί υπηρετούσαν στον ΕΟΠΥΥ και θα επιθυμούσαν να συνεχίσουν στο ΠΕΔΥ θα επαναπροσλαμβάνονταν. Αυτό και έγινε. Υπό τον όρο βεβαίως ότι είναι πλέον γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Η σχέση λόγων και πράξεων μας αποτελεί ήδη ένα θετικό κεκτημένο.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια το ξεκίνημα του νέου εγχειρήματος.

Ο  λόγος των ιατρών που υπηρετούσαν στον ΕΟΠΥΥ με εκείνους που συνεχίζουν στο ΠΕΔΥ είναι περίπου ένα προς τρία (1/3).

Συγκεκριμένα, στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα υπηρετούσαν 387 γιατροί, με περιορισμένο ωράριο ενώ σήμερα καλούνται να υπηρετήσουν κατ΄ αρχήν στη νέα δομή 120 γιατροί με πλήρες όμως ωράριο εργασίας. Σε κάθε περίπτωση το κτίσιμο του ΠΕΔΥ έχει μία δυναμική. Έτσι:

– Προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης των ασθενών, έρχεται να προστεθεί και η παράταση των συμβάσεων που δίδεται από το Υπουργείο Υγείας στους 5.000 ιδιώτες γιατρούς πανελλαδικά.

– Άλλες 2.500 συμβάσεις πρόκειται να συναφθούν με ιδιώτες γιατρούς σε όλη τη χώρα που υπηρετούσαν μέχρι πρόσφατα στον ΕΟΠΥΥ, αλλά για δικούς τους λόγους έκαναν στην συνέχεια άλλη επιλογή.

– Τέλος, οι νέες δομές του ΠΕΔΥ ενισχύονται σε εθνική κλίμακα, σε συντομότατο χρονικό διάστημα με 900 πλέον γιατρούς.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι με όπλο την αξιοπιστία μας, βαδίζουμε με σχεδιασμό και με συγκεκριμένο και κοστολογημένο χρονοπρογραμματισμό. Στοχεύουμε σε αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες προς τον πολίτη. Στοχεύουμε στην ελάφρυνση των Νοσοκομείων μας από περιστατικά πρωτοβάθμιας φροντίδας, ώστε με τη σειρά τους τα Νοσοκομεία να υπηρετούν τον δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο ρόλο τους ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν παράλειψή μας να μην ζητήσουμε συγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν τις ήμερες που ήταν κλειστές οι δομές του ΕΟΠΥΥ, αλλά και από τους γιατρούς και το προσωπικό των Νοσοκομείων που ανταποκρίθηκαν εις το ακέραιο ως προς τις πρόσθετες υποχρεώσεις τους κατά την πρόσκαιρη μεταβατική περίοδο .

Έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και για τον λόγο αυτό ζητάμε την κατανόηση από όλες τις συνεργαζόμενες πλευρές για ένα βραχύ ακόμη χρονικό διάστημα, μέχρις ότου συντόμως  λειτουργήσει το ΠΕΔΥ στην πλήρη του στελέχωση και ανάπτυξη  και με διευρυμένο ωράριο.

Σήμερα έγινε ήδη μια πρώτη θετική αρχή.

Πιο αναλυτικά η κατάσταση έχει ως έξης:

– Παρεχόμενες υπηρεσίες του ΠΕΔΥ: Στις  Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ παρέχονται υπηρεσίες υγείας, ισότιμα προς όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική του ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων πολιτών. Για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, δεν καταβάλλεται κανενός είδους εξέταστρο ή αμοιβή μέχρι ολοκληρώσεως της λειτουργικής ενοποίησης της ΠΦΥ.

– Ωράριο λειτουργίας των Μονάδων Υγείας:

Oι Μονάδες Υγείας λειτουργούν κατά τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή) από τις 07.00 έως και τις 19.00 ενώ σταδιακά θα καθοριστούν οι

Συγκεκριμένες Μονάδες Υγείας εκάστης Δ.Υ.Πε., οι οποίες θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο ή και σε 24ωρη βάση. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και ένταξής τους στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ, το ωράριο εργασίας των ιατρών, προβλέπεται να είναι οκτάωρο και ορίζεται από τις 07.00 έως και τις 15.00 ή από τις 11.00 έως και τις 19.00 αντίστοιχα, ανάλογα με τις ανάγκες της Μονάδας Υγείας και κατ΄ εκτίμηση του Υπευθύνου της Μονάδας Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη την εύρυθμη λειτουργία της, καθώς και τον συνολικό αριθμό του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού το οποίο έχει ενταχθεί σε αυτήν. Το ωράριο εργασίας του λοιπού προσωπικού, παραμένει οκτάωρο.

-Τηλεφωνικά ραντεβού Μονάδων Υγείας: Το σύστημα των τηλεφωνικών

ραντεβού, εξακολουθεί ως έχει. Το σύνολο του ιατρικού προσωπικού της Μονάδας Υγείας, ανεξαρτήτου ειδικότητας, συμμετέχει στα τηλεφωνικά ραντεβού. Εξαιρείται ο Υπεύθυνος της Μονάδας Υγείας, ο Ελεγκτής Ιατρός, ο Ιατρός Υποδοχής καθώς και ο Οικογενειακός Ιατρός. Ο αριθμός των τηλεφωνικών ραντεβού ορίζεται σε τριάντα (30) ημερησίως ανά ιατρό. Ο Υπεύθυνος της Μονάδας Υγείας, υποχρεούται να ενημερώνει τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ, με παράλληλη κοινοποίηση στις οικείες Δ.Υ.Πε.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες προμηθειών και υποστήριξης των Μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ προβλέπονται τα παρακάτω:

-Προμήθεια Φαρμάκων: Οι Υπεύθυνοι των Μονάδων Υγείας, καταγράφουν τα υφιστάμενα κρίσιμα αποθέματα όλων των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων. Αφού αυτά καταγραφούν, προσδιορίζονται οι ανάγκες των Μονάδων Υγείας, καθώς και των αποκεντρωμένων δομών τους. Στη συνέχεια υποβάλλονται ηλεκτρονικά και εντύπως τα σχετικά αιτήματα, σύμφωνα με την υφιστάμενη διαδικασία, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα τα αιτήματα αυτά κοινοποιούνται, προς ενημέρωση, στις οικείες Δ.Υ.Πε.

Οι δαπάνες αυτές επιβαρύνουν εξολοκλήρου τον προϋπολογισμό του

ΕΟΠΥΥ.

-Προμήθεια υγειονομικού υλικού, αντιδραστηρίων, λοιπών

ιατροτεχνολογικών προϊόντων και πάσης φύσεως άλλων υλικών:

Οι Υπεύθυνοι των Μονάδων Υγείας καταγράφουν τα υφιστάμενα κρίσιμα

αποθέματα όλων των ως άνω υλικών. Αφού αυτά καταγραφούν, προσδιορίζονται οι ανάγκες των Μονάδων Υγείας, καθώς και των αποκεντρωμένων δομών τους. Στη συνέχεια, υποβάλλονται ηλεκτρονικά και εντύπως τα σχετικά αιτήματα, σύμφωνα με την υφιστάμενη διαδικασία, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα τα αιτήματα αυτά κοινοποιούνται, αντιστοίχως, προς ενημέρωση στις οικείες Δ.Υ.Πε. Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ συνεχίζουν να ικανοποιούν τα αιτήματα αυτά σύμφωνα με την υφιστάμενη διαδικασία και οι αντίστοιχες δαπάνες, που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, συνεχίζουν να εκκαθαρίζονται και να ενταλματοποιούνται από τις υπηρεσίες ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

-Υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης υποδομών και

εξοπλισμού: Η παροχή των εν λόγω υπηρεσιών εξακολουθεί, μετά από

γνώμη των Δ.Υ.Πε., με το υφιστάμενο καθεστώς και διαδικασίες, είτε  αφορούν σε Μονάδες Υγείας, οι οποίες συστεγάζονται με αντίστοιχες υπηρεσίες του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, είτε αφορούν σε δομές που στεγάζονται αυτοτελώς. Στην πρώτη περίπτωση οι σχετικές δαπάνες επιμερίζονται και επιβαρύνουν αναλογικά τον ΕΟΠΥΥ και το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Στην περίπτωση της αυτοτελούς στέγασης οι αντίστοιχες δαπάνες επιβαρύνουν εξολοκλήρου τον ΕΟΠΥΥ. Και στις δύο περιπτώσεις οι δαπάνες εξακολουθούν να ενταλματοποιούνται από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ έως την 31/12/2014.

-Δαπάνες μισθώσεων: Οι δαπάνες μισθώσεων που είχαν συναφθεί από το

ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και οι δαπάνες λογαριασμών κοινής ωφέλειας των Μονάδων Υγείας που αποτελούν πλέον αποκεντρωμένες μονάδες των Δ.Υ.Πε. εξακολουθούν να ενταλματοποιούνται από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ –  ΕΤΑΜ έως τις 31/12/2014.

 

Αφήστε το σχόλιο σας