Μ. Ταμήλος: Νέα σχολική χρονιά με νέα δεδομένα Reviewed by Momizat on . Εύχομαι στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καλή σχολική χρονιά. Ελπίζω ότι όλοι – πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες, σύλλογοι γονέων και κη Εύχομαι στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καλή σχολική χρονιά. Ελπίζω ότι όλοι – πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες, σύλλογοι γονέων και κη Rating: 0

Μ. Ταμήλος: Νέα σχολική χρονιά με νέα δεδομένα

Μ. Ταμήλος: Νέα σχολική χρονιά με νέα δεδομένα

Εύχομαι στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καλή σχολική χρονιά. Ελπίζω ότι όλοι – πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, εκπαιδευτικοί και μαθητές – θα συμβάλλουν στη διασφάλιση της ομαλότητας στα σχολεία, ώστε να μην χαθεί ούτε μία ώρα μαθήματος.

Είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών σκέφτεται πάνω από όλα το συμφέρον της παιδεία και των παιδιών και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις που θα βλάψουν το εκπαιδευτικό έργο και θα υποσκάψουν το μέλλον των μαθητών.

Με αφορμή τη ψήφιση από τη Βουλή του Νόμου για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω, δίνοντας κάποια στοιχεία, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην παιδεία.

To Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, τη λειτουργική αξιοποίηση του δυναμικού του, την ενίσχυση της ποιότητας στο σχολείο αλλά και τη δημοσιονομική εξυγίανση, προχώρησε σε μια σειρά ρυθμίσεων και ενεργειών ώστε κάθε τάξη να έχει τον δάσκαλό της, με συγκεκριμένο ωράριο και καθορισμένη ανάθεση εκπαιδευτικού έργου.

Για πρώτη φορά γίνεται ένα βήμα μπροστά για τον εξορθολογισμό του συστήματος τοποθέτησης των εκπαιδευτικών, ώστε να μην υπάρχουν, από στη μια περιοχή κενά και στη διπλανή πλεονάσματα.

Σήμερα:

Στην A-Βάθμια Εκπαίδευση (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία) υπηρετούν  70.243 Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί και Καθηγητές των ειδικοτήτων της Πληροφορικής, Αγγλικής Φιλολογίας, Γαλλικής Φιλολογίας, Γερμανικής Φιλολογίας και Καλλιτεχνικών.

Οι Δάσκαλοι – εξαιρούμενων των αδειούχων & των αποσπασμένων  – είναι  41.458 ενώ τα πρωινά τμήματα όλων των Δημοτικών Σχολείων της χώρας είναι 33.363 και τα απογευματινά των Ολοήμερων Δημοτικών 4.309.

Οι Νηπιαγωγοί – εξαιρούμενων των αδειούχων & των αποσπασμένων – είναι 12.182 ενώ τα πρωινά τμήματα όλων των Νηπιαγωγείων της χώρας είναι 8.711  και τα απογευματινά των Ολοήμερων Δημοτικών 3.503.

Στη Β-Βάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια και Λύκεια όλων των τύπων) υπηρετούν  73.533 καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Από αυτούς διαθέσιμοι προς διδασκαλία – εξαιρούμενων των αδειούχων & των αποσπασμένων – είναι οι 62.543 ενώ οι ανάγκες που απαιτούνται δεν ξεπερνούν τους 60.847 εκπαιδευτικούς για όλη την επικράτεια.

Παράλληλα ο εξορθολογισμός της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, των εκπαιδευτικών, έχει τα παρακάτω αποτελέσματα:

Αναπληρωτές

Για την κάλυψη των πραγματικών κενών κατά το σχολικό έτος 2013-2014  θα προσληφθούν συνολικά 2.000 αναπληρωτές για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ενώ κατά το προηγούμενα σχολικά έτη ξεπερνούσαν τους 12.000 ετησίως με κόστος περισσότερο από  300 εκ. ευρώ.

 

Αποσπάσεις

Από σχολεία σε Φορείς και Υπηρεσίες

Κατά το σχολικό έτος 2013-2014 οι αποσπάσεις σε φορείς του Υπουργείου, που πρέπει να στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς λόγω εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας, ανήλθαν σε 1.400 εκπαιδευτικούς ενώ τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσαν τους 5.000.

Αυτό συνεπάγεται την επιστροφή 3.500 και πλέον εκπαιδευτικών στις σχολικές αίθουσες.

 

Από σχολείο σε σχολείο

Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που αιτούνται ετησίως απόσπαση από την περιοχή που έχουν διοριστεί σε άλλη. Ετησίως αυτές γίνονταν χωρίς το βασικό κριτήριο δηλαδή η περιοχή που αιτούνται να αποσπαστούν να έχει κενά στην ειδικότητά τους .  Οι αποσπάσεις από «σχολείο σε σχολείο» ξεπερνούσαν τις 7000 όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εφέτος πραγματοποιήθηκαν ανεξαρτήτων κενών 1600 λόγω κοινωνικών κριτήριων όπως θέματα υγείας ή συνυπηρέτησης και 1500 με αυστηρή μοριοδότηση και μόνον εφόσον οι αιτούντες «κάλυπταν» κενά στην περιοχή που αποσπώνται.

Τέλος, όλοι οι εκπαιδευτικοί αποκτούν οργανική θέση.

Μιχάλης Ταμήλος

Βουλευτής Ν.Δ.

 

Αφήστε το σχόλιο σας