Μ. Ταμήλος: Τομή για τους Δήμους η εθελοντική κινητικότητα των υπαλλήλων Reviewed by Momizat on . Μας εστάλη το παρακάτω δελτίο Τύπου από το πολιτικό γραφείο του Μ. Ταμήλου: Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Ταμήλος, στην τοποθέτησή του στη Βουλή κατά τη συζήτ Μας εστάλη το παρακάτω δελτίο Τύπου από το πολιτικό γραφείο του Μ. Ταμήλου: Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Ταμήλος, στην τοποθέτησή του στη Βουλή κατά τη συζήτ Rating: 0

Μ. Ταμήλος: Τομή για τους Δήμους η εθελοντική κινητικότητα των υπαλλήλων

Μ. Ταμήλος: Τομή για τους Δήμους η εθελοντική κινητικότητα των υπαλλήλων

Μας εστάλη το παρακάτω δελτίο Τύπου από το πολιτικό γραφείο του Μ. Ταμήλου:

Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Ταμήλος, στην τοποθέτησή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αναφέρθηκε στο άρθρο 30 του νομοσχεδίου που αφορά τη διαδημοτική εθελοντική κινητικότητα, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ευέλικτο εργαλείο για την αναδιάταξη του προσωπικού των Δήμων, προς όφελος των υποστελεχωμένων Δήμων της Ελληνικής Περιφέρειας.

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ :

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΤΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

 

Η διαδημοτική εθελοντική κινητικότητα, είναι μια σημαντική τομή για την αναδιάταξη του προσωπικού των δήμων. Η θεσμοθέτηση του νόμου Καλλικράτη οδήγησε σε συνενώσεις δήμων χωρίς επαρκή μελέτη για τις ανάγκες που είχαν σε προσωπικό. Γι’ αυτό και οι καλλικρατικοί δήμοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

Μια από τις αδυναμίες ήταν τότε ότι όλο το προσωπικό των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων μεταφέρθηκε στις πρωτεύουσες των νομών ενώ θα έπρεπε να μεταφερθεί στους μικρούς δήμους. Αυτό ήταν λάθος. Έτσι οι μικροί δήμοι έμειναν χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και δεν ανέπτυξαν τις υπηρεσίες. Ακόμα και οι τεχνικές υπηρεσίες δήμων και κοινοτήτων που υπηρετούσαν τους μικρούς δήμους μεταφέρθηκαν και αυτοί στην πρωτεύουσα του νομού. Έτσι, λοιπόν, επιχειρείται η εθελούσια μεταφορά υπαλλήλων από τους μεγάλους δήμους στους μικρούς.

Αυτή όμως η διαδικασία έχει μια σημαντική αδυναμία. Δεδομένου ότι η εθελοντική συμμετοχή δεν είναι εξασφαλισμένη πολλά κενά σε μικρούς απομονωμένους δήμους δεν θα καλυφθούν. Πώς άραγε θα πείσουμε κάποιους υπαλλήλους να φύγουν από τον τόπο κατοικίας τους που είναι η πρωτεύουσα ενός νομού και να πάνε σε ένα μικρό ορεινό δήμο ή σε ένα νησί του Αιγαίου;

Παραδείγματος χάριν πώς θα πείσουμε υπαλλήλους από το Δήμο Ρόδου να πάνε στο Δήμο Κάσου; Με ποιο εθελοντικό κίνητρο θα πάνε αυτοί να υπηρετήσουν σε απομονωμένα νησιά ή δήμους; Εδώ, νομίζω, πρέπει να δοθούν κίνητρα, έτσι ώστε οι υπάλληλοι από μεγάλες πόλεις που υπηρετούν την αυτοδιοίκηση να πάνε να στηρίξουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα δύο, τριών χρόνων τους μικρούς δήμους που είναι απομονωμένοι και δεν έχουν προσωπικό.

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας