Νέα αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά: Παθητικοί καπνιστές οι περισσότεροι Έλληνες Reviewed by Momizat on . Το 78,4% των Ελλήνων που επισκέφτηκαν ένα μπαρ ή μια καφετερία το τελευταίο εξάμηνο εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για εστιατόρια/ταβ Το 78,4% των Ελλήνων που επισκέφτηκαν ένα μπαρ ή μια καφετερία το τελευταίο εξάμηνο εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για εστιατόρια/ταβ Rating: 0

Νέα αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά: Παθητικοί καπνιστές οι περισσότεροι Έλληνες

Νέα αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά: Παθητικοί καπνιστές οι περισσότεροι Έλληνες

Το 78,4% των Ελλήνων που επισκέφτηκαν ένα μπαρ ή μια καφετερία το τελευταίο εξάμηνο εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για εστιατόρια/ταβέρνες είναι 78,6%

Αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά στο παθητικό κάπνισμα κατακτά η χώρα μας.

Οκτώ στους δέκα Έλληνες που επισκέφθηκαν το τελευταίο εξάμηνο καφετέρια, εστιατόριο ή μπαρ εισέπνευσαν θέλοντας και μη πολλές τζούρες καπνού… των άλλων και διαπίστωσαν ότι ο αντικαπνιστικός νόμος «σβήνεται» με την ίδια ευκολία που σβήνονται και τα τσιγάρα των θεριακλήδων στα αυτοσχέδια τασάκια σε καφετέριες και παρεμφερείς χώρους.

«Η  Ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να μένει αδρανής θεατής του σοβαρότερου ίσως προβλήματος Δημόσιας Υγείας σήμερα» επισημαίνει με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος ο καθηγητής Πνευμονολογίας, πρόεδρος της Ελληνικής πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης.

Ο καθηγητής αναφέρεται στην πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την υγεία «η οποία σφράγισε με επιστημονική μεθοδολογία το γεγονός ότι το κάπνισμα στη χώρα μας μειώνεται σημαντικά και ότι ο μύθος του Έλληνα θεριακλή έχει από καιρό καταρρεύσει».
Σύμφωνα με αυτή, το ποσοστό των Ελλήνων που καπνίζουν καθημερινά έχει πέσει στο 27,3 % ενώ ποσοστό 5,2% αναφέρονται ως περιστασιακοί καπνιστές. Το πιο θετικό, όμως, εύρημα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εντοπίζεται στη μείωση των καπνιστών στην ηλικία 16-24 ετών.
«Ίσως είναι το μοναδικό αισιόδοξο μήνυμα της εποχής, ότι τα παιδιά που καπνίζουν σήμερα προσμετρούνται κατά 33,33% λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση ξεπερνώντας έτσι, οριακά προς το καλύτερο, το μέσο ποσοστό καπνιστών της αντίστοιχης ηλικίας του συνόλου των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» παρατηρεί ο κ. Μπεχράκης.

Εκτεθειμένοι οι Έλληνες στο παθητικό κάπνισμα περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους

Η σημαντική πρόοδος στον τομέα του ενεργητικού καπνίσματος δεν συνοδεύεται από αντίστοιχα καλή πορεία και στο παθητικό κάπνισμα. Οι αριθμοί και οι στατιστικές μετρήσεις φέρνουν τη χώρα πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά στην έκθεση των πολιτών της στον καπνό τρίτων. Συγκεκριμένα, το 78,4% των Ελλήνων που επισκέφτηκαν ένα μπαρ ή μια καφετερία το τελευταίο εξάμηνο εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για εστιατόρια/ταβέρνες είναι 78,6% Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει θυμό στους Έλληνες πολίτες.

Απαντώντας στο ερώτημα οι Έλληνες εάν είναι θυμωμένοι σχετικά με την μη εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα, εμφανίζονται πολύ ή λίγο θυμωμένοι σε ποσοστό 74%,  με εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας ότι σχεδόν ένας στους δυο καπνιστές συγκαταλέγεται ανάμεσα στους θυμωμένους. Επιπλέον, το 78% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί πολιτιστική ντροπή για την χώρα.

Μάστιγα για την υγεία και την οικονομία το παράνομο εμπόριο καπνού

Εντελώς ανεξέλεγκτα και παράνομα διακινούνται στη χώρα μας προϊόντα καπνού, ιδίως στο νεανικό πληθυσμό λόγω  της χαμηλής τιμής τους. Οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία είναι προφανείς, η δε εθνική οικονομία ζημιώνεται κατά τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)  για την προστασία της Δημόσιας Υγείας έχει προβεί στην σύνταξη και καταρχήν έγκριση ειδικού πρωτοκόλλου για τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης προϊόντων καπνού.

«Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος καλούμε κάθε αρμόδιο να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να παρέμβει αποτελεσματικά προκειμένου να σταματήσει επιτέλους μια απαράδεκτη εκποίηση της Δημόσιας Υγείας του τόπου σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα» τονίζει ο κ. Μπεχράκης.

Αφήστε το σχόλιο σας