"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.4 C
Trikala

Νέα δίωξη κατά του Γιάννου Παπαντωνίου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε …χρυσό και ασήμι φαίνεται ότι επένδυε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που πήραν ήδη το δρόμο για τη Βουλή, φέρεται να είχε δημιουργήσει , όπως ο προκάτοχός του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος έναν  «λαβύρινθο» τραπεζικών λογαριασμών για να χάνονται τα ίχνη και η προέλευση του χρήματος.

Λίγες ημέρες όμως πριν βρεθεί αντιμέτωπος με τους ανακριτές κατά της Διαφθοράς, ο Γιάννος Παπαντωνίου αρχίζει να νοιώθει ….καυτή την ανάσα της Δικαιοσύνης καθώς για πρώτη φορά θα ελεγχθεί και για παθητική δωροδοκία. Το αδίκημα αυτό, εκτιμάται ότι θα φέρει …μπελάδες στον πρώην υπουργό και ίσως τον οδηγήσει κατηγορούμενο για ακόμη ένα κακούργημα, εκτός του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, για το οποίο θα απολογηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

​Δύο δικογραφίες με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό διαβάστηκαν στη Βουλή η οποία, όπως φαίνεται, θα κρίνει εάν θα πρέπει να ελεγχθεί ο Γιάννος Παπαντωνίου και για παθητική δωροδοκίαΔύο δικογραφίες με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό διαβάστηκαν στη Βουλή η οποία, όπως φαίνεται, θα κρίνει εάν θα πρέπει να ελεγχθεί ο Γιάννος Παπαντωνίου και για παθητική δωροδοκία μετά να νέα στοιχεία που έφτασαν στη Δικαιοσύνη από την Ελβετία και την Κύπρο.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στις δύο δικογραφίες και καταγράφουν μία δαιδαλώδη διαδρομή του χρήματος, για να σβήσουν τα ίχνη του, μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς και offshore εταιρείες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μετατρέπεται σε χρυσό ή ασήμι.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα εξεταστεί το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας , το οποίο είναι ικανό να οδηγήσει τον πρώην υπουργό στο εδώλιο μετά την παραγραφή στην οποία, έχει κριθεί, ότι υπέπεσε η αξιόποινη πράξη της απιστίας.

Ακολουθώντας τα χνάρια του μεγάλου σκανδάλου της Novartis, θα εξεταστεί ουσιαστικά εάν έχει παραγραφεί ή είναι ακόμη…ζωντανό το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας προκειμένου οι δύο αυτές δικογραφίες να επιστρέψουν στις ανακριτικές αρχές που θα κρίνουν αν θα του ασκήσουν συμπληρωματική ποινική δίωξη και για αυτό.

Η Βουλή θα κληθεί να εξετάσει εάν η παθητική δωροδοκία τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του πρώην υπουργού οπότε είναι και αυτή παραγεγραμμένη όπως και η απιστία, ή αν τελέστηκε επ’ αφορμή των υπουργικών του καθηκόντων, οπότε δεν έχει παραγραφεί. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα διερευνηθεί περαιτέρω από την ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου προκειμένου να καταλήξουν εάν συντρέχει λόγος να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην υπουργού συμπληρωματική κατηγορία και για το αδίκημα αυτό.

Οι δύο δικογραφίες που πήραν το δρόμο της Βουλής συνδέονται όχι μόνο με τα εξοπλιστικά αλλά και με την υπόθεση της μεταβίβασης του ακινήτου του πρώην υπουργού στη Σύρο.

​ο Γιάννος Παπαντωνίου, φέρεται να χρησιμοποίησε πλειάδα τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών που απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις αυτέςΟ Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου έχουν όμως να αντιμετωπίσουν άμεσα το κατηγορητήριο των …800 σελίδων για το οποίο έχουν κληθεί να απολογηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου κατηγορούμενοι για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Συγκεκριμένα κατηγορούνται για νομιμοποίηση περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, ο Γιάννος Παπαντωνίου, φέρεται να χρησιμοποίησε πλειάδα τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών που απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις αυτές.

Αφετηρία των διαδρομών του χρήματος ήταν 7 λογαριασμοί στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse,Hypo Swiss Bank οι οποίοι φέρονται να «έσπασαν» σε 35 υπολογοριασμούς δια των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων , με μοναδικό σκοπό να χάνεται κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού. Τελικά, τα χρήματα κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό δια του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς , στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών.

Τέλος, διαπιστώθηκε όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο ότι μέρος των επίμαχων υπολογαριασμών είχαν κινηθεί σε 200 ουγγιές χρυσού και 600 ουγγιές ασημιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης