Νέα ερώτηση Βλαχογιάννη για τον ΕΛΓΑ Reviewed by Momizat on . Νέα Ερώτηση κατέθεσε ο Ηλίας Βλαχογιάννης, μαζί με άλλους 17 Βουλευτές της ΝΔ, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα «Συμψηφισμός ασφ Νέα Ερώτηση κατέθεσε ο Ηλίας Βλαχογιάννης, μαζί με άλλους 17 Βουλευτές της ΝΔ, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα «Συμψηφισμός ασφ Rating: 0

Νέα ερώτηση Βλαχογιάννη για τον ΕΛΓΑ

Νέα ερώτηση Βλαχογιάννη για τον ΕΛΓΑ

Νέα Ερώτηση κατέθεσε ο Ηλίας Βλαχογιάννης, μαζί με άλλους 17 Βουλευτές της ΝΔ, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα «Συμψηφισμός ασφαλιστικής εισφοράς προς ΕΛΓΑ με δικαιούμενες αποζημιώσεις».

Στην αρχική Ερώτηση που κατετέθη στις 21-1-14, ζητούνταν να δοθεί στους αγρότες η δυνατότητα συμψηφισμού των ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων με τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, προκειμένου να μπορούν να συντηρήσουν, τις ήδη μειωμένες παραγωγές τους.

Θυμίζουμε ότι δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι αγρότες της Χώρας (κυρίως αυτοί με τις μικρομεσαίες εκτάσεις) είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι πραγματικά αδυνατούν να εκπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν αν πληρωθούν από τον ΕΛΓΑ, για αποζημιώσεις τις οποίες δικαιούνται.

Οι απαντήσεις των Υπουργών δεν καλύπτουν καθόλου τους παραγωγούς οι οποίοι έχουν ήδη δημιουργήσει οφειλές στον ΕΛΓΑ. Χαρακτηριστικά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν  με τις οφειλόμενες εισφορές του 2011, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί στις Εφορίες ως ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επειδή η προθεσμία για την πληρωμή των οφειλόμενων εισφορών του 2011 λήγει, και όσο διαρκούν οι δόσεις, το ΚΕΠΥΟ θεωρεί ανεξόφλητο το ποσό, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει στον ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε πληρωμές, ακόμα και αν έχει γίνει διακανονισμός, οι αποζημιώσεις για το 2013 θα κινδυνεύσουν να χαθούν δια παντός.

Γι’ αυτό ζητούνται από τους Υπουργούς τα εξής:

1) Να εξετάσουν τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ με τις δικαιούμενες αποζημιώσεις, κατ’ αρχήν για το 2011, αλλά και για επόμενα έτη;

2) Να λάβουν μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία (π.χ. πίστωση αποζημιώσεων και διασταύρωσή τους με τις οφειλές μέσω του ΚΕΠΥΟ ώστε να μπορούν να εκταμιευθούν μόνο κατόπιν του συμψηφισμού κ.α.);

 

 

Παραθέτουμε την ΕΡΩΤΗΣΗ, όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

 

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2014

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους Υπουργούς: Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη

 

Θέμα: Συμψηφισμός ασφαλιστικής εισφοράς προς ΕΛΓΑ με δικαιούμενες αποζημιώσεις

 

Κύριοι Υπουργοί,

Τον Ιανουάριο, 22 Βουλευτές είχαμε καταθέσει ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία προτείναμε τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Το σκεπτικό της ερώτησής μας βασιζόταν στην αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα της αδυναμίας πολλών παραγωγών να καταβάλουν το ασφάλιστρο στον Οργανισμό, με αποτέλεσμα, όσοι δικαιούνται αποζημιώσεις, να μην μπορούν να τις εισπράξουν.

Η απάντηση του Υπουργείου απαριθμούσε τις δυνατότητες πληρωμής ή ρύθμισης των οφειλόμενων εισφορών που προσφέρονται. Ανέφερε, δηλαδή, τη δυνατότητα πληρωμής μέσα από την ενιαία ενίσχυση, τη δυνατότητα ρύθμισης σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, το μεγάλο χρονικό περιθώριο που δίνεται για την εξόφληση, και ούτω καθεξής.

Δυστυχώς, η απάντηση δεν καλύπτει καθόλου τους παραγωγούς οι οποίοι έχουν ήδη δημιουργήσει οφειλές στον ΕΛΓΑ. Χαρακτηριστικά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν αυτές τις ημέρες με τις οφειλόμενες εισφορές του 2011. Τα ποσά έχουν βεβαιωθεί στις Εφορίες ως ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τόσο οι Δ.Ο.Υ., όσο και ο ΕΛΓΑ, καλούν τους παραγωγούς να εξοφλήσουν ολόκληρα τα ποσά, διότι διαφορετικά θα χαθούν οι δικαιούμενες αποζημιώσεις.

Επειδή υπάρχει χρονικός περιορισμός για την πληρωμή των οφειλόμενων εισφορών, η προθεσμία αυτή για το 2011 λήγει. Μάλιστα για αυτούς τους παραγωγούς δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα διακανονισμού μέσω των εφοριών, διότι όσο διαρκούν οι δόσεις, το ΚΕΠΥΟ θεωρεί ανεξόφλητο το ποσό, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει στον ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε πληρωμές, ακόμα και αν έχει γίνει διακανονισμός. Έτσι, εάν για παράδειγμα γίνουν τώρα 6 μηνιαίες δόσεις, το ποσό θα θεωρηθεί εξοφλημένο τον Σεπτέμβριο, η προθεσμία για την εξόφληση του 2011 θα έχει παρέλθει και οι αποζημιώσεις το 2013 θα κινδυνεύσουν να χαθούν δια παντός.

Αυτή η κατάσταση έχει φέρει σε τραγικό αδιέξοδο αγρότες που δικαιούνται αποζημιώσεις για το 2013 και δεν μπορούν να τις εισπράξουν. Στο σύνολο των περιπτώσεων, οι δικαιούμενες αποζημιώσεις είναι σχεδόν ίσες ή μεγαλύτερες από τις οφειλόμενες εισφορές. Υπάρχει επομένως λύση και τα Υπουργεία σας θα πρέπει να την εξετάσουν. Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γενικευθεί αυτή η πρακτική για επόμενα έτη, πάντα με την προϋπόθεση ότι οι αγρότες θα είναι δικαιούχοι αποζημιώσεων. Για την ώρα όμως επείγει να εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής για τις οφειλές του 2011.

Επειδή θα είναι τραγικό η οικονομική δυσπραγία από τη μια και η ανελαστικότητα του κράτους από την άλλη να στερήσουν από τους αγρότες χρήματα που δικαιούνται, και μάλιστα όχι μόνο για το 2013 αλλά και για κάθε μελλοντική πιθανή πληρωμή, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

  1. Προτίθεστε να εξετάστε τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ με τις δικαιούμενες αποζημιώσεις, κατ’ αρχήν για το 2011, αλλά και για επόμενα έτη;
  2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολύνει την όλη διαδικασία (π.χ. πίστωση αποζημιώσεων και διασταύρωσή τους με τις οφειλές μέσω του ΚΕΠΥΟ ώστε να μπορούν να εκταμιευθούν μόνο κατόπιν του συμψηφισμού κ.α.);

 

 

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

(Από το πολιτικό γραφείο)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή