Νέα κτήρια για το ΤΕΙ Θεσσαλίας Reviewed by Momizat on . Νέα κτίρια για την πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων με κατεύθυνση στη Ζωική Παραγωγή αποκτά το ΤΕΙ Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ. Ο Νέα κτίρια για την πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων με κατεύθυνση στη Ζωική Παραγωγή αποκτά το ΤΕΙ Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ. Ο Rating: 0

Νέα κτήρια για το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Νέα κτήρια για το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Νέα κτίρια για την πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων με κατεύθυνση στη Ζωική Παραγωγή αποκτά το ΤΕΙ Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τον πρόεδρο του ΤΕΙ κ. Παναγιώτη Γούλα σε συνέντευξη τύπου στην έδρα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστου Καλομπάτσιου, του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου αγροτικών θεμάτων κ. Χρήστου Σιδερόπουλου, του γενικού διευθυντή της Περιφέρειας κ. Κώστα Μέγα, καθηγητών, σπουδαστών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ειδικότερα με σημερινή απόφαση του περιφερειάρχη εντάσσεται στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και συγκεκριμένα  στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Θεσσαλίας» το έργο «Νέα κτίρια κτηνοτροφικών μονάδων (ποιμνιοστάσιο- βουστάσιο – πτηνοτροφείο) του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας», προϋπολογισμού 981.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Ένα αίτημα της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας του ΤΕΙ ήταν εδώ και χρόνια η βελτίωση και ο εξοπλισμός των κτηνοτροφικών μονάδων. Εντάσσουμε σήμερα στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, μετά από συνεργασία, με το ΤΕΙ και τη διοίκησή του, τρία νέα κτίρια κτηνοτροφικών μονάδων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 981.000 ευρώ και είναι ένα έργο, που περιλαμβάνει τρία κτίρια, ποιμνιοστάσιο, πτηνοτροφείο και βουστάσιο συνολικού εμβαδού περίπου 1.100 τ.μ. Με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζουμε τη δημόσια παιδεία, αλλά και την παρεχόμενη εκπαίδευση στους σπουδαστές του ΤΕΙ, που στο συγκεκριμένο τμήμα είναι ενεργοί αυτή τη στιγμή περίπου 1.500. Ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα καλύτερης και ποιοτικότερης έρευνας, που είναι το ζητούμενο σήμερα στην κοινωνία, στην επιστήμη, αλλά και στην παραγωγή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία, γιατί για να ενταχθεί αυτό το έργο, το οποίο είναι ζητούμενο ετών, χρειάστηκε να γίνουν όλες οι μελέτες, και να όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, ούτως ώστε να βρεθούμε σήμερα στην ευχάριστη θέση να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, σε μια δύσκολη περίοδο που το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώνεται. Παράλληλα θα ήθελα να προσθέσω, ότι στο ΤΕΙ υλοποιούμε αυτή τη στιγμή τρία έργα, προϋπολογισμού 10,6 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν το κτίριο επιστημών υγείας, καθώς και δύο έργα για τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού του ΤΕΙ Θεσσαλίας».

Από την πλευρά του ο κ. Π. Γούλας δήλωσε: «Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστό, που εντάσσει στο ΕΣΠΑ το κτιριολογικό πρόγραμμα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων του ιδρύματος. Είναι ένα έργο, το οποίο τουλάχιστον εμείς γραφειοκρατικά φτάσαμε στα δέκα έτη, προκειμένου να πάρουμε όλες αυτές τις εγκρίσεις, τις περιβαλλοντικές μελέτες, τις μελέτες διάθεσης αποβλήτων, των δασικών ακόμα και των αρχαιολογικών υπηρεσιών, υπουργείων κλπ. Για αυτό είμαστε πλέον ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς φτάνουμε μετά από τόσο αγώνα να ενταχθεί αυτό το έργο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για το τμήμα Ζωικής Παραγωγής και για τους φοιτητές του εν λόγω τμήματος, καθώς και για τους φοιτητές της Κτηνιατρικής, οι οποίοι έρχονται εδώ να εκπαιδευτούν, μιας και έχουμε υπογράψει μια σύμβαση με το τμήμα, καθώς εκείνοι δεν διαθέτουν δικό τους αγρόκτημα. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί εμείς συνδέουμε τη θεωρία με την πράξη, μιας και ότι λέγεται στη θεωρία πρέπει και να το βλέπει ο φοιτητής ακριβώς όπως γίνεται επάνω στον ζωικό πληθυσμό. Οι παλιές μας εγκαταστάσεις, που έγιναν το 1970 έχουν ξεπεραστεί τεχνολογικά και τεχνικά και τα νέα κτίρια θα δώσουν πνοή για τουλάχιστον άλλα 40 χρόνια στη σχολή, ενώ παράλληλα από πλευράς ζωοτεχνίας θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που είχαμε. Εμείς ως διοίκηση και εγώ προσωπικά σαν καθηγητής γεωπονίας, που αγωνίστηκα γενικά για αυτό το έργο, ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια, που γίνεται πραγματικότητα το όνειρο αυτό σήμερα. Πρέπει να πω, ότι με το έργο αυτό βοηθούμε και τα παιδιά από την Αβερώφειο σχολή, από το κτήμα της ζωοτεχνίας των παιδιών, αλλά και τα τεχνικά λύκεια, τα οποία έρχονται και τους δείχνουμε κάποιους χειρισμούς που χρειάζονται πάνω στα ζώα, κλπ. Το ίδρυμα εμείς το θέλουμε ανοιχτό και προσπαθούμε, ώστε να έρθει και η κοινωνία κοντά σε μας. Για μας είναι πολύ σημαντικό έργο, γιατί βελτιωνόμαστε τεχνολογικά και παρέχουμε καλύτερες γνώσεις στους φοιτητές μας».

 

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων – κτηνοτροφικών μονάδων σε γήπεδο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, για την κάλυψη αναγκών πρακτικής εκπαίδευσης και άσκησης των σπουδαστών του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων / κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής. Συγκεκριμένα προβλέπεται η  κατασκευή τριών κτιρίων :

•     Ποιμνιοστάσιο εμβαδού 543,55 μ2: Σε ενιαίο χώρο θα υπάρχουν 16 θέσεις ζώων με κινητά διαχωριστικά. Επίσης, θα υπάρχει χώρος αρμεγής, δωμάτιο γάλακτος και χώρος μηχανημάτων.

•     Βουστάσιο, εμβαδού 440,40 μ2: αποτελείται από το στάβλο, το χώρο σταβλίτη, τις θέσεις αγελάδων και τα γραφεία.

•     Πτηνοτροφείο, εμβαδού 193,20 μ2: αποτελείται από το χώρο ωοτοκίας και τον  χώρο κρεατοπαραγωγής.

 

Με την κατασκευή των τριών νέων κτιρίων καλύπτονται ανάγκες του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το οποίο σήμερα αριθμεί συνολικά περίπου 1.500 ενεργούς φοιτητές, ενώ φέτος εισήχθηκαν με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 182 νέοι σπουδαστές, ο υψηλότερος αριθμός σε τμήμα του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις όπου λειτουργούν σήμερα οι παραπάνω μονάδες (ποιμνιοστάσιο – βουστάσιο – πτηνοτροφείο) είναι πολύ παλιές δεδομένου έχουν κατασκευαστεί από την ίδρυση του ΤΕΙ το 1974 και δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα διατήρησης  και εκμετάλλευσης των παραγωγικών ζώων.

Συνεπώς, με την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων προάγεται σημαντικά η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους σπουδαστές του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων / κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής. Επίσης, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις αναμένεται να βοηθήσουν στην παραγωγή ποιοτικότερου ερευνητικού έργου από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και τέλος μπορούν να προσελκύσουν ενδιαφερόμενες εταιρείες, οργανισμούς και ενώσεις για την εκπόνηση σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων συνεργασίας.

Το έργο υποβλήθηκε στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας και μετά την θετική αξιολόγηση του,  εντάσσεται στο Πρόγραμμα με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

(Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας)

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή