"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Νέα παρέμβαση από τον αντιστράτηγο ε.α. Χρ. Πουλιανίτη – Marder: Θα συγκροτήσουν Μονάδα με …την ίλη ιππικού ΓΕΕΘΑ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η ανταλλαγή των ελληνικών BMP 1, με τα γερμανικά Marder , είχε προδιαγεγραμμένη δυστυχώς πορεία. Μια ήδη προβληματική κατάσταση, που προέκυψε από την εμπλοκή της χώρας μας στην Ουκρανική κρίση, κατέληξε σε εθνικό όνειδος.

Αποσύρθηκαν τα ΒΜΡ 1, από τα νησιά, δεν αντικαταστάθηκαν με ισόποσα Marder, άμεσα, σύμφωνα με τις κατηγορηματικές δηλώσεις του κ. Υπουργού Άμυνας (και όχι μόνο).

Ο έμμεσος αφοπλισμός νήσων, με αντικατάσταση ΤΟΜΑ ( ΒΜΡ 1, με πυροβόλο 73 χιλ , βεληνεκούς 4.500 μ), από ΤΟΜΠ και οχήματα αναγνώρισης (Μ 113 και Μ 1117, αντίστοιχα, με πολυβόλο 12,7 χιλ , βεληνεκούς 1.100 μ.) , συνέβη, τελεία και παύλα.

Δεν θα μπω στον “πειρασμό”, προς το παρόν , να πω ότι και τα Μ113 από κάπου αλλού αποσύρθηκαν, όπου δεν περίσσευαν.

Για να ρίξουν την μπάλα στην εξέδρα, μας είπαν ότι υπήρχε επιχειρησιακή ανάγκη, που ανακάλυψαν αφού έφυγαν τα ΒΜΡ 1, τα Marder να πάνε στον Έβρο. Για να εκτρέψουν τελείως τη συζήτηση, επικεντρώθηκαν γνωστοί και άγνωστοι, στη σύγκριση μεταξύ των 60χρονων ΒΜΡ 1, και των 50χρονων Marder, λες και αυτό ήταν το ζήτημα!

Αριθμητικά τώρα. Αρχικά γινόταν λόγος για εκατό Marder (δωρεάν λόγω ανταλλαγής), και αγορά άλλων 400, σε καλή τιμή δήθεν, μόνο 1,5 δις ευρώ!

Ξεσκαρτάρισμα των γερμανικών αποθηκών, με ευγενική χορηγία της Ελλάδας.

Marder: Θα συγκροτήσουν Μονάδα με …την ίλη ιππικού ΓΕΕΘΑ

Καταλήξαμε στα σαράντα, στα είκοσι , στα 10 τρεις μήνες μετά από την απόσυρση των ΒΜΡ 1, παραμονές 28ης Οκτωβρίου, όπου κάποιοι ανερυθρίαστα τα παρουσίασαν στην παρέλαση, στη Θεσσαλονίκη.

Πριν μερικές μέρες, παραλάβαμε άλλα 4 και φτάσαμε στο θηριώδες νούμερο των 14! Για τα υπόλοιπα ουδέν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και μισόλογα “αξιωματούχων” , θα σταλούν στην Ουκρανία και βλέπουμε. Τώρα θα μας εξηγήσει κάποιος “επιχειρησιακός” αναλυτής, σε ποια εφοδιαστική αλυσίδα θα ενταχθούν τα 14 Marder (ισχύει και για 40) και πως θα αξιοποιηθούν επιχειρησιακά;

Μάλλον θα συγκροτήσουν ειδική Μονάδα, με ….την Ίλη Ιππικού του ΓΕΕΘΑ !

Υπενθυμίζω, ότι η αποστολή όπλων, πυρομαχικών κλπ (τι έχει αποσταλεί ακριβώς είναι άλλη ιστορία), πραγματοποιήθηκε μετά ανακοίνωση/απόφαση ξένων αξιωματούχων , εμείς στην Ελλάδα τα μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ.

Προφανώς το ίδιο συνέβη και τώρα. Δεν άκουσα από δικούς μας αρμόδιους να ψελλίσουν, έστω προσχηματικά, οτιδήποτε μέχρι τώρα . Αυτό θυμίζει σε κάτι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος; Αγνοούνται μαζί με τα υπόλοιπα Marder, η αξιοπρέπεια και η ανάληψη ευθυνών.

Παρέλκει να τονίσω, ότι θα πρέπει τουλάχιστον να μάθουμε από αυτές τις δυσάρεστες και επικίνδυνες εθνικά καταστάσεις και να κόψουμε κάθε περαιτέρω συζήτηση για ανταλλαγή ή αποστολή οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, οπουδήποτε.

Το ότι δεν μας περισσεύουν, το αντίθετο, είναι γνωστό, όπως γνωστή είναι και η τουρκική απειλή.

15 ΣΧΟΛΙΑ

    • Άσε μας κ. XII, κάτω τα χέρια από τον POLITIS. Ο άνθρωπος ξεκίνησε να γράφει ΕΥΤΥΧΩΣ, ε.α (ν ήταν ο Τσίπρας θα ήταν χειρότερα τα πράγματα) και κάτι του συνέβη και ξεχάστηκε…
      Υ.Γ. Όταν αποκαλυφθεί ότι ο POLITIS δούλευε για τον ΣΥΡΙΖΑ, μνήσθητι μου κύριε XII.

  1. Αυτό ακριβώς σας λέει το άρθρο!
    Άλλα είπε και δεσμεύτηκε ο Υπουργός και άλλα έγιναν με εντολές εκτός χώρας.
    Όσο για τους έμμισθους ειδικούς! Υπάρχουν επίσης οι θέσεις τους στο άρθρο.

    • O αντίλογος ΠΟΥ ΔΕΝ αναφέρει το άρθρο συνοπτικά είναι:
      -Είναι ανάγκη να απεξαρτηθούμε από ρωσικά συστήματα , και αυτή είναι μια ευκαιρία. Ηδη τα πιο πολλά BMP1 τα έχουμε ξεφορτωθεί στο εξωτερικό σε φτωχές χώρες της Μέσης Ανατολής.
      -Τα αναβαθμισμένα Marder δε συγκρίνονται με τα ΒΜP1, είναι καλύτερα, σε θωράκιση, ταχύτητα, κάμερα, ας είναι παλιά.
      -Τα Marder στον ‘Έβρο δίνου επιτέλους τη δυνατότητα υποστήριξης της προέλασης των αρμάτων μάχης, με ταχύτητα, θωράκιση και πυρά, ενώ τώρα δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο.
      -Για παράκτια άμυνα στη νησιά, δε χρειάζεται Marder, αρκούν και και τα ΤΟΜΠ.
      -Τα BMP1 έχουν ανεπαρκή θωράκιση και πυροβόλο, για αυτό και τοποθετήθηκε ΖU σε όσα κρατάμε, αντί του πυροβόλου 73” που είναι σε αχρηστία, ανασφαλές, δε έχει στόχευση, δεν έχει καν πυρομαχικά.
      -Τα Marder είναι μια φτηνή μεταβατική λύση, εν αναμονή της συμφωνίας για τα Lynx με εργοστάσιο στην Ελλάδα.

      -T

  2. Και ειδικός στρατιωτικός αναλυτής ο POLITIS. Τσκ, τσκ, πολυπράγμων που λέμε… Ρε φίλε, μεταξύ μας δηλαδή, ανέβηκες ποτέ σε άρμα; Α, πρόσεχε στις αντιγραφές διότι σε ξέφυγε ένα Τ έρμο στο τέλος.
    Υ.Γ. Και εδώ σε ξεπερνάω. Δίνω διαλέξεις για την άμυνα της χώρας, εγώ που δεν σκούπισα ποτέ τον θάλαμο, ούτε ξεσκόνισα κρεβάτι. Με είχε μία φούρκα ο Καλύβας…

  3. Ανάγκη απεξάρτησης από ρωσικά συστήματα. Σωστά? Μόνο δυτικά, σε όποια κατάσταση και τιμή, αν και όποτε έρθουν. Τρύπες στην αμυντική διάταξη δεν έχουν σημασία (για σας).
    Άλλωστε όλοι στο ΝΑΤΟ είμαστε. Εγγύηση! Όπως Κύπρος 74.

    Καλύτερα τα Marder από τα BMP 1. Ακόμα και όταν ανταλλάσεις 110 BMP 1, με 14 Marder ( αν και πέρασαν 7 μήνες από την υποτιθέμενη άμεση ανταλλαγή). Ξαναδιάβασε το άρθρο για τεχνικά χαρακτηριστικά.

    Δεν χρειάζεται βεληνεκές στα νησιά, μεγάλε στρατηλάτη! Δηλαδή θα πλησιάσεις εσύ με Μ113 την προσβαλόμενη ακτή, λιγότερο από 1.000 μέτρα, για να κάνεις πυρά με πολυβόλο. Ό,τι να ‘ναι.

    Τα ZU 23 τοποθετήθηκαν σε BMP, για αντιαεροπορικές δυνατότητες.

    Φτηνή μεταβατική λύση αξίας 1,5 δις για 50χρονα Marder! Αγορά lynx με 3,5 δις, καπάκι, με εργοστάσιο εδώ ( όπως ήρθαν εργοστάσια με RAFALE και Belharra ?).

    Πληρώνεσαι και τα γράφεις ή τζάμπα εκτίθεσαι?

      • Έλα στρατόκαυλοι, κόφτε το. Όταν ακουστεί το πρώτο ΜΠΑΜ, μην σας δω στο γραφείο απαλλαγής, διότι εγώ έβαζα εκεί υπογραφή(το κατάλληλο άτομο, στην κατάλληλη θέση, έλεγε η …Στρατολογία).
        POLITIS, πόσο κοστίζει το εισιτήριο με το πούλμαν για Αθήνα την Δευτέρα; 6-10.30 είναι το …προσκύνημα, θα προλάβουμε;
        Υ.Γ. Άκουσα και για ελεύθερους σκοπευτές, μην φάω καμία αδέσποτη…

    • Φαντάσου να είσαι χειριστής zu 23 σε νησί, να δεις τα τούρκικα αποβατικά, και να σου πει ο ΧΠ ότι ειναι για αντιαεροπορική χρήση….μη πυροβολείτε!
      ΆΓΙΟ ΕΙΧΑΜΕ!

      • Κύριι Στοφόρουουου…
        Τρέξτι γρήγουρα. Γέμσι του Trikkipress τριλοί. Κάργα τριλί… Κανουνκοί τριλί. Ένα καφάσ΄ τριλί. Μπήκαν πουλά άτμα μέσα στου Trikkipress κι μάζβαν τριλί.Οι τριλί δεν ήταν πλαστοί, ήταν κανουνκοί τριλί

  4. ΣΧΟΛΙΟ. Ούτε ψευδώνυμο τολμάς να βάλεις! Φαίνεται ότι στρατιωτική θητεία δεν έκανες! Αλλού θητεύεις. Στους υπονόμους με τους αρουραίους φίλους σου!
    Υ.Γ. Με τα ζωάκια αρουραίους δεν έχω τίποτε!

    • Έχω δει μπροστά μου , κατά τη θητεία μου στον Έβρο, ZU 23 να βάλει έναντι σταθερού, επίγειου στόχου, στο πεδίο βολής.
      Οπότε φαίνεται η δική σου ασχετοσύνη…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης