Νέες ειδικότητες μετά τις καταργήσεις, στα ΕΠΑΛ των Τρικάλων Reviewed by Momizat on . Δώδεκα νέες ειδικότητες, ένας νέος τομέας και μία νέα ομάδα προσανατολισμού, πρότεινε να ιδρυθεί στα τρία ΕΠΑΛ των Τρικάλων, ο Δήμος Τρικκαίων. Γνωμοδοτώντας σε Δώδεκα νέες ειδικότητες, ένας νέος τομέας και μία νέα ομάδα προσανατολισμού, πρότεινε να ιδρυθεί στα τρία ΕΠΑΛ των Τρικάλων, ο Δήμος Τρικκαίων. Γνωμοδοτώντας σε Rating: 0

Νέες ειδικότητες μετά τις καταργήσεις, στα ΕΠΑΛ των Τρικάλων

Νέες ειδικότητες μετά τις καταργήσεις, στα ΕΠΑΛ των Τρικάλων

Δώδεκα νέες ειδικότητες, ένας νέος τομέας και μία νέα ομάδα προσανατολισμού, πρότεινε να ιδρυθεί στα τρία ΕΠΑΛ των Τρικάλων, ο Δήμος Τρικκαίων. Γνωμοδοτώντας σε σχετική εισήγηση της Δ/νσης Παιδείας, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβληθείσα στην περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης πρόταση.


Του Θανάση Μιχαλάκη

 

Ομως, η πρόταση αυτή ήλθε ως αποτέλεσμα της κατάργησης ειδικοτήτων το περασμένο καλοκαίρι (Γραφικών Τεχνών και Υγείας – Πρόνοιας), αποκαλύφθηκε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου ήταν λειψός. Αφήνοντας τους μαθητές που ήδη παρακολουθούσαν αυτές τις ειδικότητες χωρίς μέλλον, έπρεπε κάτι να γίνει. Ετσι ορίζεται ότι θα δημιουργηθούν νέες ειδικότητες, αλλά σε τομείς στους οποίους – στους περισσότερους εξ αυτών – δεν συνηθίζεται να φοιτούν κορίτσια (ασχέτως αν ο διαχωρισμός είναι λανθασμένος, ισχύει στην πράξη). Επίσης, φαίνεται ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια, να μη χαθούν οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, καθώς, δε διαφορετική περίπτωση, θα όδευαν σε διαθεσιμότητα. Η δε σχετική εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Δήμου, που παρουσιάζουμε σήμερα, περιέχει σωστά στοιχεία, αλλά και ορισμένα ευχολόγια. Δηλαδή, δεν φαίνεται να είναι γνωστή η πραγματική κατάσταση στην αγορά εργασίας και ουσιαστικά αφήνεται στην τύχη κάθε ενδεχόμενο επαγγελματικής αποκατάστασης.

Πάντως, αν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης υιοθετήσει την εισήγηση, από τη νέα σχολική χρονιά θα δημιουργηθούν οι συγκεκριμένες ειδικότητες. Αναλυτικά, ανά σχολείο, αυτές είναι:

 

1ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

1. ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

α) Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

(Υπάρχων Τομέας)

β) Τεχνικός Οχημάτων

 

2. ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ

(Υπάρχων Τομέας)

Τεχνικός Αυτοματισμού

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

1. α. Ίδρυση της ειδικότητας «Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» του τομέα Μηχανολογίας.

Η ειδικότητα που προτείνουμε είναι μια νέα ειδικότητα στα ΕΠΑ.Λ, που λόγω της έλευσης του φυσικού αερίου στην πόλη μας έχει ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση. Η Ειδικότητα αυτή λειτουργούσε στην ΕΠΑΣ Τρικάλων, χρησιμοποιούσε όμως τα εργαστήρια που βρίσκονται στο κτιριακό συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων. Όπως είναι γνωστό οι ΕΠΑΣ από το σχ. έτος 2014-15 θα παύσουν να

λειτουργούν, οπότε κρίνεται απαραίτητη η ίδρυση και λειτουργία της ειδικότητας αυτής στο 1ο ΕΠΑ.Λ Τρικάλων.

Υποδομή σε εργαστήρια – Εκπαιδευτικό προσωπικό:

Τα εργαστήρια των Θερμοϋδραυλικών και του Φυσικού Αερίου είναι πλήρως εξοπλισμένα με τα απαραίτητα εργαλεία και με σύγχρονες εκπαιδευτικές μονάδες. δεν προκύπτει καμία ανάγκη για εργαστηριακό εξοπλισμό, αφού αυτός υπάρχει ήδη και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της νέας ειδικότητας.

Στο 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων υπάρχουν αρκετοί καθηγητές του τομέα Μηχανολογίας με οργανική θέση που καλύπτουν τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό της νέας ειδικότητας καθώς επίσης και από τη νέα σχολική χρονιά 2014-15 θα ενταχθούν 2 ακόμη μηχανολόγοι από την ΕΠΑΣ Τρικάλων η οποία καταργείται.

β. Ίδρυση της ειδικότητας «Τεχνικός Οχημάτων» του τομέα Μηχανολογίας.

Η ειδικότητα αυτή λειτουργεί μόνο στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Τρικάλων που κατά το πλείστον λειτουργεί με εργαζόμενους και ενήλικες μαθητές, οπότε κρίνεται απαραίτητο η ίδρυση της ειδικότητας σε πρωινό ΕΠΑΛ στη πόλη των Τρικάλων. Πολλοί μαθητές αναγκάζονται να μετακινούνται στο ΕΠΑΛ Καλαμπάκας (22 χιλιόμετρα μακριά), όπου λειτουργεί η ειδικότητα αυτή ή να προτιμούν σχολές του

ΟΑΕΔ στην Καρδίτσα (26 χιλιόμετρα μακριά) γιατί δεν τους δίνεται η δυνατότητα της επιλογής αυτής σε πρωινή βάρδια.

Υποδομή σε εργαστήρια – Εκπαιδευτικό προσωπικό:

Υπάρχουν τρία πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια τα οποία βρίσκονται εντός του κτιριακού συγκροτήματος του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων και τα οποία χρησιμοποιεί και το ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ με το οποίο συστεγάζονται, ενώ το πρωί μένουν αναξιοποίητα. Όπως προαναφέραμε στο 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων υπάρχουν αρκετοί καθηγητές του τομέα Μηχανολογίας με οργανική θέση που καλύπτουν τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό της νέας ειδικότητας.

2. Ίδρυση της ειδικότητας «Τεχνικός Αυτοματισμού» του Τομέα Ηλεκτρολογίας,

Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.

Ο τεχνικός αυτοματισμού είναι μια νέα ειδικότητα στον νέο ενοποιημένο τομέα που έχει να κάνει με τις σύγχρονες εξελίξεις τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Ηλεκτρολογίας πάνω στους αυτοματισμούς. Για το λόγο αυτό άλλωστε περιλαμβάνεται σαν νέα ειδικότητα σύμφωνα με τον Ν.4186/2013. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη ειδικότητα τα τελευταία χρόνια υπάρχει στα ΤΕΙ

και αυτό θα δώσει την δυνατότητα στους μαθητές που ακολουθήσουν αυτό τον τομέα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην αντίστοιχη σχολή των ΤΕΙ.

Υποδομή σε εργαστήρια – Εκπαιδευτικό προσωπικό:

Η ειδικότητα μπορεί να λειτουργήσει και για τη λειτουργία της θα χρησιμοποιηθούν τα 2 εργαστήρια Ηλεκτρολογίας και τα 2 εργαστήρια Ηλεκτρονικής, μιας και τα μαθήματα είναι ένας συνδυασμός αυτών. Δεν απαιτείται κάποια πρόσθετη δαπάνη για την λειτουργία της νέας προτεινόμενης ειδικότητας του Τεχνικού Αυτοματισμών.

Στο 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων υπάρχουν αρκετοί καθηγητές του τομέα Ηλεκτρολογίας με οργανική θέση που καλύπτουν τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

 

2ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

(Νέος τομέας, Ν.4186/2013)

α. Τεχνικός Διαχείρισης και ανακύκλωσης

β. Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων

Αντιρρύπανσης

 

2.

ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

(Υπάρχων Τομέας)

α. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

β. Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού

Περιβάλλοντος

 

3. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

(Υπάρχων Τομέας)

α. Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό

β. Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης

γ. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

1. Ίδρυση του νέου Τομέα «Περιβάλλοντος και φυσικών πόρων».

Ο «Τομέας Περιβάλλοντος και φυσικών πόρων» είναι ένας νέος τομέας στα ΕΠΑ.Λ σύμφωνα με το Ν.4186/2013. Είναι αυταπόδεικτη η αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας του νέου Τομέα και των δυο ειδικοτήτων στην πόλη των Τρικάλων και πιο συγκεκριμένα στο 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων διότι:

i. Υπάρχει σύγχρονο εργαστήριο Φυσικής και Χημείας που πληροί τις προδιαγραφές του υπουργείου. Επίσης υπάρχει εργαστήριο μικροβιολογίας που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του τομέα Υγείας και Πρόνοιας, και τώρα με την κατάργηση θα μείνει ανεκμετάλλευτο. Το εργαστήριο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί άριστα για τις ανάγκες του νέου Τομέα «Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων».

ii. Η κύρια ειδικότητα στον τομέα είναι του Χημικού Μηχανικού και δευτερευόντως του Μηχανολόγου και του Γεωπόνου. Στο σχολείο υπηρετεί Χημικός Μηχανικός, Μηχανολόγος και Γεωπόνοι, οπότε μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό του νέου Τομέα.

iii. Με την κατάργηση των Τομέων «Υγείας και Πρόνοιας» και «Γραφικών Τεχνών» το σχολείο έχει χάσει τους μισούς μαθητές του στη Β΄ και Γ΄ Τάξη, οπότε κρίνεται απαραίτητη η λειτουργία του νέου Τομέα στο 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων με τις αντίστοιχες ειδικότητες.

 

2. α. Ίδρυση της ειδικότητας «Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών» του τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής.

Προτείνουμε να ιδρυθεί η παραπάνω ειδικότητα καθώς πιστεύουμε ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων μαθητών στο σχολείο, καθώς επίσης υπάρχει προσωπικό και εργαστήριο στο σχολείο για να καλύψουν τις ανάγκες της ειδικότητας.

β. Ίδρυση της ειδικότητας «Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού

Περιβάλλοντος» του τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής.

Προτείνουμε να ιδρυθεί η παραπάνω ειδικότητα καθώς πιστεύουμε ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων μαθητών στο σχολείο. Υπάρχει επάρκεια εκπαιδευτικού προσωπικού αντίστοιχης ειδικότητας για την κάλυψη των αναγκών. Για εργαστήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα και τα κοντινά δάση όπως το Πανεπιστημιακό του Περτουλίου.

3. α. Ίδρυση της ειδικότητας «Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό»

β. Ίδρυση της ειδικότητας «Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης»

γ. Ίδρυση της ειδικότητας «Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού»

Ο Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας λειτουργεί ήδη στο σχολείο με την ειδικότητα Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών. Προτείνουμε την ίδρυση και λειτουργία των παραπάνω ειδικοτήτων, του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας επειδή:

i. Χρησιμοποιούν μόνο τα εργαστήρια Πληροφορικής για την άσκηση των μαθητών τα οποία υπάρχουν στο σχολείο.

ii. Οι μαθητές θα στραφούν και θα δείξουν έντονο ενδιαφέρον στις νέες ειδικότητες, μετά την κατάργηση των Τομέων «Υγείας και Πρόνοιας» και «Γραφικών Τεχνών».

iii. Στο σχολείο υπηρετούν 1 οικονομολόγος, 2 καθηγητές Λογιστικής, 2 καθηγητές Διοίκησης επιχειρήσεων και 1 καθηγητής Τουριστικών επιχειρήσεων.

 

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

1.

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

(Υπάρχων Τομέας)

Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και

Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού

Αερίου

 

2.

ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ,

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ

ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ

(Υπάρχων Τομέας)

Τεχνικός Αυτοματισμού

 

3.

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

(Υπάρχων Τομέας)

 

α. Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό

β. Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

1. Ίδρυση της ειδικότητας «Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός

Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» του Τομέα Μηχανολογίας.

Σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη ειδικότητα:

α) Ανήκει στον Τομέα Μηχανολογίας, ο οποίος λειτουργεί ήδη στο σχολείο.

β) Το μόνιμο διδακτικό προσωπικό του σχολείου επαρκεί χωρίς κανένα πρόβλημα για να καλύψει πλήρως την διδασκαλία των αντιστοίχων μαθημάτων.

γ) Ο εργαστηριακός εξοπλισμός είναι πλήρης και σε άριστη κατάσταση.

δ) Υπήρξε ήδη (από τον περασμένο Σεπτέμβριο με την δημοσίευση του Ν. 4186/2013 για το νέο ΕΠΑΛ) έντονο ενδιαφέρον, κυρίως εργαζομένων μαθητών, να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

ε) Η νέα ειδικότητα «Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.7213/Γ2/20-01-2014 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ είναι αντίστοιχη με την πρώην ειδικότητα της ΕΠΑΣ «Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων και Συντηρητών κεντρικής θέρμανσης», η οποία πριν μεταφερθεί με το Ν.3475/2006 στην ΕΠΑΣ λειτούργησε για πολλά χρόνια και με μεγάλη επιτυχία στο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

στ) Θεωρούμε ότι για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, στην περιοχή μας, υπάρχει δυναμική και ανοίγονται προοπτικές σε ότι αφορά την ένταξη στην αγορά εργασίας των αποφοίτων (π.χ. ανάπτυξη δικτύου και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων κεντρικής τοπικής θέρμανσης κλπ.).

2. Ίδρυση της Ειδικότητας «Τεχνικός Αυτοματισμού» του Τομέα Ηλεκτρολογίας,

Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.

Η συγκεκριμένη ειδικότητα:

i) Ανήκει στον τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.

ii) Το μόνιμο διδακτικό προσωπικό του σχολείου επαρκεί για να καλύψει πλήρως την διδασκαλία των αντιστοίχων μαθημάτων.

iii) Ο εργαστηριακός εξοπλισμός είναι ήδη εξασφαλισμένος.

iv) Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον εργαζόμενων κυρίως μαθητών και πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα θα αναπτυχθεί και θα είναι βιώσιμη.

v) Είναι κοινά αποδεκτό ότι η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτατα. Ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι στην αγορά εργασίας θα υπάρχει πάντοτε έντονη ζήτηση και αυξημένο ενδιαφέρον.

3. α. Ίδρυση της Ειδικότητας «Υπάλληλος Οικονομίας και _ιοίκησης στον Τουρισμό» του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ειδικότητα:

i) Ανήκει στον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας, ο οποίος λειτουργεί ήδη στο σχολείο.

ii) Το μόνιμο διδακτικό προσωπικό του σχολείου επαρκεί για να καλύψει πλήρως την διδασκαλία των αντιστοίχων μαθημάτων.

iii) Ο εργαστηριακός εξοπλισμός είναι πλήρως εξασφαλισμένος.

iv) Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον εργαζόμενων κυρίως μαθητών για παρακολούθηση στη συγκεκριμένη ειδικότητα.

v) Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας κυρίως λόγω των ιερών βράχων των Μετεώρων, του ορεινού όγκου της Πίνδου αλλά και των δραστηριοτήτων που οργανώνονται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας, έχουν καταστήσει την περιοχή μας τουριστικό προορισμό. Η παροχή κατάλληλων εξειδικευμένων τουριστικών υπηρεσιών επιβάλλεται να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι οι προοπτικές του συγκεκριμένου

επαγγέλματος στην αγορά εργασίας είναι σημαντικές.

β. Την ίδρυση της ειδικότητας «Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης» του Τομέα

Διοίκησης και Οικονομίας.

 

 

Για το ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ εκτός της ίδρυσης των παραπάνω ειδικοτήτων προτείνουμε την ίδρυση ομάδας προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στην Α΄ Τάξη, με τον παρακάτω τομέα/ειδικότητες:

1.

ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

α. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

β. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ως κατεξοχήν αγροτικός νομός και από τους πλέον πληττόμενους από την ανεργία, πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να δίνεται στο εξής στους εργαζόμενους και στους ενήλικες μαθητές η ευκαιρία να αποκτούν πιστοποιημένα προσόντα στον τομέα της Γεωπονίας, καθότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν βιωματική σχέση με τη γη και τα προϊόντα της. Γι’ αυτό κρίνουμε απαραίτητη την ίδρυση ομάδας προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και διατροφής στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Τρικάλων.
 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή