Νέοι, αγρότες και ωραίοι (αλλά με προβλήματα) Reviewed by Momizat on . Πήραν απόφαση ζωής και επέλεξαν σε νεαρή ηλικία να ασχοληθούν με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Χωρίς επιχειρηματικά σχέδια, ακολούθησαν το γνήσιο και πατροπ Πήραν απόφαση ζωής και επέλεξαν σε νεαρή ηλικία να ασχοληθούν με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Χωρίς επιχειρηματικά σχέδια, ακολούθησαν το γνήσιο και πατροπ Rating: 0

Νέοι, αγρότες και ωραίοι (αλλά με προβλήματα)

Νέοι, αγρότες και ωραίοι (αλλά με προβλήματα)

Πήραν απόφαση ζωής και επέλεξαν σε νεαρή ηλικία να ασχοληθούν με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Χωρίς επιχειρηματικά σχέδια, ακολούθησαν το γνήσιο και πατροπαράδοτο τρόπο παραγωγής.

Μέχρι σήμερα δηλώνουν ικανοποιημένοι, ωστόσο διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει η αντίστοιχη στήριξη της πολιτείας, αλλά και ότι θέλει πολλή δουλειά για να ζεις με οικονομική ασφάλεια ως νέος αγρότης. Ο λόγος για δεκάδες νέους της περιοχής που μπήκαν στη διαδικασία να καλλιεργήσουν τη γη για να ζήσουν, μην έχοντας άλλη επιλογή αλλά και από αγάπη για τη γεωργία.

Όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Γιαγιάκος και η Γεωργία Λύτρα από τους Ταξιάρχες. Δύο νέα παιδιά, που εδώ και τρία χρόνια τους συναντά κανείς στη λαϊκή αγορά πουλώντας τα προϊόντα που παράγουν στο χωράφι τους. Η δουλειά του αγρότη σκληρή. Ωστόσο, όπως λέει η μόλις 24 ετών Γεωργία, είναι χαρά να βλέπεις τους κόπους σου να βγάζουν καρπούς. «Εξάλλου συνηθισμένη είμαι μιας και οι γονείς μου επίσης είναι αγρότες», συμπληρώνει. Ο Γιώργος ήταν εργάτης σε εργοστάσιο και υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ. Το να ασχοληθεί με την αγροτική ζωή, ήταν μονόδρομος αλλά και επιλογή, μιας και στην ουσία είναι σαν να ασχολείσαι με τη δική σου επιχείρηση.

«Είναι δύσκολες οι συνθήκες όμως ειδικά για τα νέα παιδιά που έχουν επαφή με την αγροτική ζωή συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να κάνει κανείς το βήμα. Αρκεί να έχει όρεξη κανείς αλλά και να γνωρίζει τις καλλιέργειες για να μπορέσει να κάνει ασφαλή πρώτα βήματα», λέει ο Γιώργος. Η Γεωργία τελείωσε κομμώτρια. Η ενασχόλησή της με τη γη, ήταν κάτι που μέχρι σήμερα δεν το μετάνιωσε. Και οι δύο τονίζουν ότι δυστυχώς και παρά τα όσα λέγονται και γράφονται η στήριξη των νέων αγροτών μένει μόνο στα χαρτιά. «Από το πρόγραμμα νέων αγροτών είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σεμινάρια, ιδιαίτερα σημαντικά. Αλλά μέχρι εκεί. Η επιδότηση ξεκίνησε από τα 30.000 ευρώ και έγιναν 12.000 ευρώ. Τι να πρωτοκάνει κανείς όταν ξεκινά από το μηδέν. Να πάρει μηχανήματα, να σπείρει; Είναι πολύ λίγα χρήματα, ενώ δεν έχουν δώσει προτεραιότητα να επιδοτούν ή να δίνουν ευνοϊκά δάνεια, για να κάνει κανείς υποδομές όπως αποθήκες ψυγεία κοκ. Αυτά είναι τα σημαντικά για να έχει δουλεύει κανείς με ασφάλεια», τονίζουν τα παιδιά.

 

Ελένη Χολέβα – εφημερίδα ” Η ΕΡΕΥΝΑ” 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή