«Νέοι μηχανικοί συνθλίβονται από μία στείρα νομοθεσία» Reviewed by Momizat on . Νίκη Φούντα: Δεν αντικατοπτρίζει τις συνθήκες στην Ελλάδα της κρίσης   Η μακροχρόνια ύφεση και οι πολύπλευρες συνθήκες κρίσης έχουν δημιουργήσει στρεβλώσει Νίκη Φούντα: Δεν αντικατοπτρίζει τις συνθήκες στην Ελλάδα της κρίσης   Η μακροχρόνια ύφεση και οι πολύπλευρες συνθήκες κρίσης έχουν δημιουργήσει στρεβλώσει Rating: 0

«Νέοι μηχανικοί συνθλίβονται από μία στείρα νομοθεσία»

«Νέοι μηχανικοί συνθλίβονται από μία στείρα νομοθεσία»

Νίκη Φούντα: Δεν αντικατοπτρίζει τις συνθήκες στην Ελλάδα της κρίσης

 

niki-founta-vouliΗ μακροχρόνια ύφεση και οι πολύπλευρες συνθήκες κρίσης έχουν δημιουργήσει στρεβλώσεις τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στα ασφαλιστικά δεδομένα χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών. Σύμφωνα με στοιχεία, το «κούρεμα» των τραπεζών μείωσε τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών Δημοσίων Έργων) σχεδόν κατά 2 δις ευρώ. Το Ταμείο των μηχανικών ήταν από τα λεγόμενα υγιή ταμεία, ενώ το νεοσύστατο των ελεύθερων επαγγελματιών ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων) καλείται να αντιμετωπίσει την νέα πραγματικότητα για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι μηχανικοί και λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες είναι γνωστό πως έως την προηγούμενη χρονιά δεν ήταν καν δυνατό να εισαχθούν στο Ταμείο Aνεργίας, κάτω από οποιοδήποτε κριτήριο. Ειδικά, όμως. για τους διπλωματούχους μηχανικούς, έχει δημιουργηθεί ταυτόχρονα και  ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας απέναντι στο δημόσιο, εξαιτίας της ισχύουσας νομοθεσίας, που δεν έχει προσαρμοστεί στην σημερινή κατάσταση που διαμόρφωσε η οικονομική κρίση.

Όπως τονίζει με Επίκαιρη Ερώτησή της στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, αν ένας ιδιώτης μηχανικός δεν καταβάλει την ασφαλιστική του εισφορά, έστω και για ένα εξάμηνο, αφενός χάνει το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέχρι την τακτοποίηση της εκκρεμούσας οφειλής και αφετέρου χρωστάει στο ΤΣΜΕΔΕ το πλήρες ποσό της καθυστερούμενης οφειλής και μάλιστα με έντοκες προσαυξήσεις. Ο ιδιώτης μηχανικός, έτσι,  εμφανίζεται να οφείλει, και μάλιστα έντοκα, για μια υπηρεσία που το ασφαλιστικό ταμείο του έχει στην ουσία διακόψει

Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, αφού βάσει νόμου συνδέεται άμεσα η ιδιότητα του μηχανικού με την ασφαλιστική ενημερότητα και έτσι απαγορεύεται επί της ουσίας στους μηχανικούς να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, αν δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους στο ΤΣΜΕΔΕ.

Σε συνδυασμό με την πρωτοφανή περιδίνηση στην οποία έχει περιέλθει ο κατασκευαστικός τομέας, οι μηχανικοί είναι πλέον εγκλωβισμένοι, αφού αδυνατούν να αναλάβουν εργασίες που δυνητικά θα τους επέτρεπαν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Έτσι, όχι μόνο δεν είναι συνεπείς, αλλά και το κράτος χάνει πολύτιμα έσοδα και πόρους για την βιωσιμότητα του Ταμείου.

Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει –με βάση τα πραγματικά σημερινά δεδομένα– να αναθεωρήσει το σύστημα διακανονισμού των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε  να επιλυθεί σταδιακά το πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών. Ειδικά για τους νέους μηχανικούς, που ξεκινούν με όνειρα και μεράκι την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, θα πρέπει να υπάρχει ένα  χρονικό διάστημα 2 έως 3 ετών, που θα αποσυνδέεται πλήρως η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας από την άσκηση του επαγγέλματος.

Η ιδιαιτερότητα της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, επιβάλει και ιδιαίτερες και τολμηρές λύσεις. Δεν μπορεί να πλήττεται ανεπανόρθωτα ο πυρήνας του επαγγέλματος του μηχανικού και η αξιοπρέπεια των επαγγελματιών. Ειδικά δε για τους νέους ανθρώπους, η νομοθεσία δεν πρέπει να είναι στείρα κανονιστική, αλλά να προσαρμόζεται στις πραγματικές συνθήκες.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση που προγραμματίστηκε να συζητηθεί την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014, εάν, φυσικά, ακολουθηθεί η διαδικασία και υπάρξει απάντηση από τον υπουργό:

 

Επίκαιρη Ερώτηση

προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: « Ασφάλιση μηχανικών, εισφορές και ασφαλιστική ενημερότητα»

Σύμφωνα με στοιχεία, το «κούρεμα» των τραπεζών μείωσε τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών Δημοσίων Έργων)σχεδόν κατά 2 δις ευρώ. Το Ταμείο των μηχανικών ήταν από τα λεγόμενα υγιή ταμεία, ενώ το νεοσύστατο των ελεύθερων επαγγελματιών ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων) καλείται να αντιμετωπίσει την νέα πραγματικότητα για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι μηχανικοί και λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες είναι γνωστό πως έως την προηγούμενη χρονιά δεν ήταν καν δυνατό να εισαχθούν στο Ταμείο Aνεργίας, κάτω από οποιοδήποτε κριτήριο.

Παράλληλα, οι διπλωματούχοι Μηχανικοί στην Ελλάδα βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας απέναντι στο Δημόσιο λόγω: α) της ισχύουσας νομοθεσίας περί καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών στο ΤΣΜΕΔΕ και την παραπομπή τους στο ΚΕΑΟ και β) της ισχύουσας νομοθεσίας που συνδέει την ιδιότητα του μηχανικού με την ασφαλιστική ενημερότητα. Συγκεκριμένα, αν ένας ιδιώτης μηχανικός δεν καταβάλει την ασφαλιστική του εισφορά, έστω και για ένα εξάμηνο, αφενός χάνει το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέχρι την τακτοποίηση της εκκρεμούσας οφειλής και αφετέρου χρωστάει στο ΤΣΜΕΔΕ το πλήρες ποσό της καθυστερούμενης οφειλής και μάλιστα με έντοκες προσαυξήσεις. Ο ιδιώτης μηχανικός, έτσι, εμφανίζεται να οφείλει, και μάλιστα έντοκα, για μια υπηρεσία που το ασφαλιστικό ταμείο του έχει στην ουσία διακόψει.

Επιπλέον, όσον αφορά τη σχέση μεταξύ επαγγελματικής ιδιότητας και εισφορών, σύμφωνα με το άρθρο 27, παρ. 4 του Ν. 3518 ΦΕΚ 272Α/2006 : «Δεν επιτρέπεται στις υπηρεσίες του Δημοσίου, των δήμων και κοινοτήτων, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που προβλέπονται από το άρθρο 12 του π.δ.178/2000 (ΦΕΚ 165 Α΄), η θεώρηση ή έγκριση μελετών, προϋπολογισμών, εκθέσεων, γνωματεύσεων, που εκδίδονται από μετόχους του Ταμείου, αν δεν προσαχθεί η κατά την παράγραφο 5 βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας στις υπηρεσίες του Δημοσίου». Αυτός ο νόμος, που συνδέει άμεσα την ιδιότητα του μηχανικού με την ασφαλιστική ενημερότητα, στην ουσία απαγορεύει στους μηχανικούς να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά αν δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους στο ΤΣΜΕΔΕ.

Η ρύθμιση, όμως, αυτή, σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης στον κατασκευαστικό τομέα, έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να αναλάβουν εργασίες που θα τους επέτρεπαν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι, ο μηχανικός δεν μπορεί να είναι συνεπής και το κράτος χάνει πολύτιμα έσοδα και πόρους για την βιωσιμότητα του Ταμείου.

Η κατάσταση αυτή πλήττει τον πυρήνα του επαγγέλματος του μηχανικού, την αξιοπρέπεια των επαγγελματιών και είναι ιδιαιτέρως επιζήμια ειδικά για τους νέους επαγγελματίες, οι οποίοι τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα 2 έως 3 ετών, θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα να αποσυνδεθεί πλήρως η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας από την άσκηση του επαγγέλματος, προκειμένου να υπάρξει ένας κύκλος εργασιών, ώστε να κατορθώσουν να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Τα παραπάνω, θα έπρεπε να ισχύουν τουλάχιστον σε περιπτώσεις έργων ιδιωτών.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Προτίθεται να αποσυνδέσει την ασφαλιστική ενημερότητα των ιδιωτών μηχανικών από το δικαίωμα τους στην υπογραφή αδειών;

– Προτίθεται να αναθεωρήσει το σύστημα διακανονισμού των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να επιλυθεί σταδιακά το πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών από μηχανικούς;

Η ερωτώσα βουλευτής

Νίκη Φούντα

Αφήστε το σχόλιο σας