Νέος ποινικός κώδικας με φυλάκιση κατ’ οίκον και κοινωφελή εργασία Reviewed by Momizat on . Ανατροπή σε όσα συμβαίνουν στον χώρο της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης με εξευρωπαϊσμό των ποινών και για τα εγκλήματα της διαφθοράς προβλέπει το σχέδιο του Ανατροπή σε όσα συμβαίνουν στον χώρο της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης με εξευρωπαϊσμό των ποινών και για τα εγκλήματα της διαφθοράς προβλέπει το σχέδιο του Rating: 0

Νέος ποινικός κώδικας με φυλάκιση κατ’ οίκον και κοινωφελή εργασία

Νέος ποινικός κώδικας με φυλάκιση κατ’ οίκον και κοινωφελή εργασία

Ανατροπή σε όσα συμβαίνουν στον χώρο της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης με εξευρωπαϊσμό των ποινών και για τα εγκλήματα της διαφθοράς προβλέπει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κατ’ οίκον περιορισμός, η κοινωφελής εργασία και η ηλεκτρονική επιτήρηση είναι μερικές από τις ριζικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα». Συγκεκριμένα, προτείνεται αφενός να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη για μετατροπή των ποινών, ακόμη και για τα ελαφρά αδικήματα, και αφετέρου να υιοθετηθούν περισσότερες επιλογές για την τιμωρία των ενόχων, όπως:

– Κατ΄οίκον περιορισμός για καταδικασθέντες άνω των 75 ετών, μητέρες ανηλίκων ηλικίας έως 5 ετών, τετραπληγικούς, αναπήρους και ασθενείς με AIDS.

– Κοινωφελής εργασία για όσους έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως πέντε χρόνια. Μάλιστα ο δικαστής θα ορίζει πόσες ώρες μέσα σε ένα έτος θα πρέπει ο καταδικασθείς να ασχολείται με την κοινωφελή εργασία του, έχοντας να επιλέξει από 100 ώρες το ελάχιστον, έως 240 ώρες το μέγιστο.

– Ηλεκτρονική επιτήρηση για τους ανήλικους που έχουν καταδικασθεί για ελαφρά εγκλήματα.

– Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές για πράξεις βίας κατά γραφείων πολιτικών κομμάτων.

– Ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές από 5.000 έως 50.000 ευρώ για δωροληψία δημοσίων υπαλλήλων.

– Κάθειρξη και χρηματικές ποινές από 15.000 έως 150.000 ευρώ για δωροδοκία δημοσίων λειτουργών (από δήμαρχο έως πρωθυπουργό) και κατάργηση του νόμου «περί καταχραστών του δημοσίου», με παράλληλη υιοθέτηση διατάξεων κατά της διαφθοράς με ποινές κάθειρξης που φτάνουν στα 20 χρόνια σε συνδυασμό με χρηματικές ποινές.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή