"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Νίκη του εργατικού κινήματος η πανηγυρική αθώωση των «7»!

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Η πανηγυρική αθώωση από το δικαστήριο των 7 κατηγορουμένων που είχαν μηνυθεί από τον εργολάβο καθαριότητας του Νοσοκομείου Τρικάλων και κατηγορούνταν για συκοφαντική δυσφήμιση, αποτελεί νίκη του εργατικού κινήματος, των αγωνιζόμενων καθαριστριών οι οποίες διεκδίκησαν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους το καλοκαίρι του 2014, και αυτών που στάθηκαν στο πλευρό τους.

Στη δίκη αυτή, η οποία κράτησε 4 ημέρες, αποκαλύφθηκε από τις καταθέσεις των μαρτύρων, κυρίως των καθαριστριών, το αντεργατικό πρόσωπο της εταιρίας καθαριότητας, η οποία:

  • Άφηνε απλήρωτες τις καθαρίστριες για διαστήματα 6-7 και 8 μηνών
  • απειλούσε και τρομοκρατούσε τις καθαρίστριες για να μην διαμαρτύρονται και απέλυε όποια δεν συμμορφώνονταν.
  • καταπατούσε όλα σχεδόν τα κατακτημένα εργατικά δικαιώματα και την εργατική νομοθεσία
  • κατασκεύασε μια βιομηχανία υπογραφής υπεύθυνων δηλώσεων και δηλώσεων μετανοίας από τις καθαρίστριες για τον αγώνα που διεξήγαγαν, δεσμεύοντάς τες μάλιστα, με την απειλή της απόλυσης, πως…δεν θα ξαναδιεκδικήσουν στο μέλλον αγωνιστικά τα δικαιώματά τους! Πράγμα που δεν κατάφερε να πετύχει μιας και πολλές καθαρίστριες κατέθεσαν στη δίκη, απελευθερωμένες από απειλές και εκβιασμούς, υπερασπίζοντας την «εξέγερσή» τους και όσους στήριξαν τις ίδιες και τον αγώνα τους.

Η απελευθέρωση των εργαζόμενων καθαριστριών έχει μείνει στη μέση, αφού η κυβέρνηση άφησε στη διακριτική ευχέρεια του κάθε Διοικητή Νοσοκομείου την αποπομπή των εργολάβων από τα νοσηλευτικά ιδρύματα και δε νομοθέτησε ως όφειλε, την σταθερή και μόνιμη εργασία με όλα τα δικαιώματα για τις καθαρίστριες.

Όλα τα παραπάνω αναδείχθηκαν συμπυκνωμένα και τονίστηκαν ιδιαίτερα, από τα μέλη της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας εργαζομένων-ανέργων, που ήταν κατηγορούμενοι, στις απολογίες τους.  

Η δίκη αυτή πήρε διάσταση η οποία ξεπέρασε τα όρια του Νομού διότι αφορούσε την εργατική τάξη στο σύνολό της. Αφορούσε στα κατεκτημένα δικαιώματά της, στο δικαίωμα στην διαμαρτυρία για την καταπάτηση εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων της, την διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και αμοιβής, το δικαίωμα στην αγωνιστική διεκδίκησή τους με απεργία, στάση εργασίας κλπ. Όπως και το δικαίωμα του συνόλου της εργατικής τάξης να συμπαρατάσσεται και να στηρίζει το κάθε φορά αγωνιζόμενο τμήμα της, καθώς και το δικαίωμα των δημοσιογράφων στην ενημέρωση και τη δημοσιότητα στο πλαίσιο της ελευθεροτυπίας. Πράγματα που αμφισβητούνται διαρκώς από τους καπιταλιστές, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι καταβάλουν διαρκή προσπάθεια να αφαιρέσουν και να ισοπεδώσουν αυτά τα δικαιώματα.

Μια μάχη δόθηκε και κερδήθηκε.                                                                                                      Από την μάχη αυτή απουσίασε σύσσωμη η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Παρόλο που τους τελευταίους μήνες πηγαινοέρχεται συχνά-πυκνά στα δικαστήρια για να εξασφαλίσει την ύπαρξή της, τις μέρες της δίκης των «7» ήταν απούσα, όπως απούσα ήταν και από τον αγώνα των καθαριστριών. Ανάμεσα στα άμεσα καθήκοντα που προκύπτουν για το εργατικό κίνημα στην πόλη, είναι η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στην Διοίκηση του  Εργατικού Κέντρου και η μετατροπή του από κέντρο γραφειοκρατών και απραξίας, σε κέντρο αγώνα και σπίτι του εργάτη.

Η πανηγυρική αθώωση των «7» αποδεικνύει ότι οι καπιταλιστές δεν είναι παντοδύναμοι. Ο αγώνας για την προάσπιση, την περιφρούρηση και την παραπέρα διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων συνεχίζεται, στην κατεύθυνση της ανατροπής και της κατάργησης του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος και της οικοδόμησης μιας νέας κοινωνίας χωρίς φτώχια, ανεργία, εξαθλίωση, χωρίς καταπίεση, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.   

Τρίκαλα,19/11/2016                                                                                               

Αγωνιστική Πρωτοβουλία εργαζομένων –ανέργων Ν. Τρικάλων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης