"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.8 C
Trikala

Νίκος Γκόγκος :Το στρατόπεδο Καβράκου

lafarm

Σχετικά άρθρα

gogos n

Στις 29-1-2016 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ιονικής Ενότητας πόνημα της κυρίας Χρηστίνας Σωτήρχου με θέμα «Απελευθέρωση της Θεσσαλίας και εθνικοί ευεργέτες». Η κυρία Σωτήρχου είναι συνταξιούχος και μέλος του συλλόγου υπαλλήλων της Ιονικής Τράπεζας.

Διαμένει στην Αθήνα και ουδεμία σχέση έχει με τα Τρίκαλα. Στο πόνημά της παρουσιάζει αρκετά άγνωστα αλλά πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία, που έχουν σχέση με το Αγροτικό και Λαϊκό Συλλαλητήριο των Τρικάλων που έγινε στις 2 Φεβρουαρίου 1925. Από τα ιστορικά αυτά στοιχεία μεταφέρομε εκείνα που έχουν σχέση με τον «ήρωα» στρατηγό Χρήστο Καβράκο, που τιμούμε στα Τρίκαλα και το όνομά του δόθηκε από τη δικτατορία στο στρατόπεδο που εδρεύει η ΣΜΥ και σε δρόμο της πόλης μας.
6 Μαρτίου 1910. Ημέρα του Κιλελέρ.

Η πλατεία της Λάρισας είχε οριστεί ως τόπος συγκέντρωσης για το Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο. Ο Στρατός από νωρίς έστειλε ένοπλα τμήματα να φυλάξουν τις εισόδους στην πόλη, για να εμποδίσουν τους αγρότες να πάνε εκεί. Στην είσοδο Φαρσάλων είχε σταλεί έφιππο τμήμα. Σε αυτό συμμετείχαν ο λοχίας Καβράκος και οι δεκανείς Μπατάλης και Πατσιάνης. Όταν έφτασαν εκεί οι αγρότες , οι στρατιώτες προσπάθησαν να τους εμποδίσουν. Πετροβολητό από τους αγρότες, πυρ στο ψαχνό από τους στρατιώτες. Νεκρός ο νεαρός αγρότης (18 ετών) Απόστολος Μπατάλης, αδερφός του δεκανέα και πολλοί τραυματίες.

Στη δίκη των αγροτών του Κιλελέρ, του Τσουλάρ και της εισόδου Φαρσάλων στη Λάρισα, που έγινε στο κακουργιοδικείο της Λαμίας στις 19/6/1910, κλήθηκαν ως μάρτυρες και οι Καβράκος, Μπατάλης και Πατσιάνης. Ο Μπατάλης κατέθεσε ότι ο διοικητής τους είπε να πυροβολήσουν στο ψαχνό και ότι μπροστά του ο Πατσιάνης έριξε κατά του αδερφού του. Ο Πατσιάνης είπε ότι κακώς στοχοποιείται, διότι πυροβόλησαν όλοι μαζί. Ο Καβράκος, για να καλύψει το διοικητή του τμήματος, ψευδομαρτύρησε και είπε ότι η διαταγή ήταν να ρίξουν στον αέρα για εκφοβισμό των αγροτών και ότι ο Μπατάλης σκοτώθηκε κατόπιν.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, στις 2 Φεβρουαρίου 1925, αντισυνταγματάρχης διοικητής του 5ου Συντάγματος Πεζικού στα Τρίκαλα, δεν διστάζει να διατάξει πυρ στο ψαχνό στο συλλαλητήριο που έγινε στα Τρίκαλα. Επτά νεκροί και πάνω από 25 οι τραυματίες.

Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο υπηρέτησε ως διοικητής της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού. Ο διοικητής του αντιστράτηγος Κωτούλας έγραψε για τον Καβράκο: «Ως διοικητής της ΧΙΙ Μεραρχίας ελαχίστην υπηρεσίαν προσέφερε καθόσον μόλις αναρρώσας εκ μακράς ασθενείας δεν ηδύνατο να πεζοπορεύει και να ιππεύει και συνεχώς να επιβλέπει τα τμήματα της νεοσυστάτου Μεραρχίας, έχοντα εντολήν να οργανώνουν αμυντικώς τομέα επί ορεινής τοποθεσίας και δυσβάτων δρομολογίων. Αντικατεστάθη τη αιτήσει μου διατεθείς εις το εσωτερικόν».

Στις 18 Απριλίου 1941 του ανατέθηκαν καθήκοντα στρατιωτικού διοικητή των Αθηνών. Εννέα ημέρες αργότερα συμμετείχε στην επιτροπή παράδοσης των Αθηνών στους γερμανούς κατακτητές. Κατά την προετοιμασία υποδοχής των γερμανών εισβολέων διέταξε την παραμονή της Σχολής Ευελπίδων στη θέση της, ώστε να αναλάβει αστυνομικά καθήκοντα στην Αθήνα, για την τήρηση της τάξης κατά την είσοδο των γερμανών. Ευτυχώς που οι ευέλπιδες εστασίασαν και αναχώρησαν για την Κρήτη.

Στην κατοχή, αντί να αναλάβει τα ηνία της αντίστασης, διορίστηκε από την κατοχική κυβέρνηση τον Ιούνιο 1941, διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών. Τον πρώτο χειμώνα της κατοχής (1941-1942) η έλλειψη τροφίμων και η πείνα έπληξε ιδιαίτερα τα αστικά κέντρα της χώρας.
Το 1942 αποστρατεύτηκε.

Το 1944 ο στρατηγός Καβράκος συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους κουίσλινγκ της χώρας (δοσίλογοι, προδότες του έθνους}. (Πηγή: Stanford University, Stanford Kalifornia). Το όνομά του ακούστηκε μεταξύ των διαδόχων του Ιωάννη Ράλλη, όταν οι γερμανοί αφέντες φάνηκε να είναι δυσαρεστημένοι από τον πρωθυπουργό. Δεν έγινε η αντικατάσταση, διότι υπήρξε διαφωνία για τον διάδοχο.

Το Δεκέμβριο του 1944 εκτελέστηκε από τους στασιαστές. Δεν σκοτώθηκε σε πόλεμο ούτε καν τραυματίστηκε.

Άποψή μου είναι ότι το όνομα του στρατοπέδου πρέπει να αλλάξει. Δεν αποτελεί ο στρατηγός Καβράκος παράδειγμα προς μίμηση στους μαθητές της ΣΜΥ και αυριανούς μικρούς ηγήτορες του στρατού. Ούτε για την τρικαλινή κοινωνία είναι ηθικό να τιμάει ως ήρωα έναν με τόσα μείον.

Παρακαλώ το Διοικητή της ΣΜΥ να ελέγξει τα αναγραφόμενα και να ενεργήσει σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στη Γενική Διαταγή του ΓΕΣ/7ον ΕΓ/3/Σ.371/28/5/84 για την αλλαγή του ονόματος του στρατοπέδου.

Επίσης παρακαλώ τους βουλευτές Τρικάλων και ιδιαίτερα τον κ. Σάκη Παπαδόπουλο να ενημερώσουν τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και να ζητήσουν την αλλαγή του ονόματος του στρατοπέδου.

3223231212

Nίκος Γκόγκος

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης