"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Νεφροί και Υγεία των Γυναικών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού είναι αφιερωμένη στις γυναίκες, καθώς συμπίπτει με την ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ώστε να τονιστούν οι ιδιαίτεροι κίνδυνοι που διατρέχουν οι γυναίκες για νεφρική νόσο.

Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το συστηματικό σκληρόδερμα προσβάλλουν συνήθως τις γυναίκες και όργανα στόχους, όπως οι νεφροί. Επίσης, οι λοιμώξεις του νεφρού (πυελονεφρίτιδα) είναι περισσότερο συχνές στις γυναίκες, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εξάλλου, επιπλοκές που μπορεί να ανακύψουν κατά την εγκυμοσύνη ενδέχεται να οδηγήσουν σε περιορισμό της νεφρικής λειτουργίας, όπως η προεκλαμψία, που εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί αιτία μητρικής νοσηρότητας και θνητότητας και αυξάνει τον κίνδυνο για αρτηριακή υπέρταση, χρόνια νεφρική νόσου και καρδιαγγειακών νοσημάτων μεταγενέστερα.

Επίσης, προϋπάρχουσα νεφρική νόσος αυξάνει τους κινδύνους κατά την εγκυμοσύνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

 

Ο προγεννητικός έλεγχος και η στενή παρακολούθηση κατά την κύηση σε περίπτωση νεφρικής βλάβης έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η χρόνια νεφρική νόσος δεν δίνει συμπτώματα, παρά μόνο όταν έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό.

 

Παρόλα αυτά, μια απλή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και μια γενική ούρων για τον έλεγχο λευκωματουρίας μάς δίνουν σημαντικές πληροφορίες και είναι πολύτιμα εργαλεία για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Οι Νεφρολόγοι γιατροί της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Τρικάλων, Α. Πτηνοπούλου, Ε. Πατρίκαλου, Π. Φούντα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης