(Ξανα)κάνουν “πράσινη” την Πηνειάδα Reviewed by Momizat on . Σκοπός της προσπάθειας που ξεκινήσαμε συστηματικά προ δύο ετών είναι να αναδειχτούν οι δημόσιοι χώροι ως τόποι που συναντάται η αγάπη και η φροντίδα των κατοίκω Σκοπός της προσπάθειας που ξεκινήσαμε συστηματικά προ δύο ετών είναι να αναδειχτούν οι δημόσιοι χώροι ως τόποι που συναντάται η αγάπη και η φροντίδα των κατοίκω Rating: 0

(Ξανα)κάνουν “πράσινη” την Πηνειάδα

(Ξανα)κάνουν “πράσινη” την Πηνειάδα

Σκοπός της προσπάθειας που ξεκινήσαμε συστηματικά προ δύο ετών είναι να αναδειχτούν οι δημόσιοι χώροι ως τόποι που συναντάται η αγάπη και η φροντίδα των κατοίκων με την φυσική ομορφιά. Με σύνθημα «το κοινό είναι και καλό» επιλέχθηκαν εκτάσεις περιμετρικά αλλά και εντός της κοινότητας  που παρέμεναν σε αδράνεια και αναξιοποίητες και επιλέχτηκαν προσεκτικά τα είδη που θα φυτευτούν και έγινε ειδικό σχέδιο για κάθε ένα από αυτά. Λήφθηκε πρόνοια και για τους κτηνοτρόφους του χωριού ώστε να αυξηθεί η χορτολιβαδική έκταση βοσκής αφού καθαρίστηκαν εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων από λυγαριές και άλλα μη-χρήσιμα ζιζάνια. Επιπλέον θέλουμε να προετοιμαστεί και να παραδοθεί μια έκταση 100 στρεμμάτων παρακείμενα του Πηνειού ως χώρος αθλητισμού και αναψυχής.

Οι δεντροφυτεύεις (πρώτιστα με προσωπικό κόστος και εργασία που αφορούσε την περίφραξη και την υπόγεια άρδευση) ξεκίνησαν στο χωριό μας προ 20 ετών από τον αεικίνητο και οραματιστή Αχιλλέα Μακρή (περίπου 500 δέντρα – καρυδιές, λεύκες, κα), ενώ τα τελευταία 2 χρόνια φυτέψαμε 617 δένδρα και φυτά (βελανιδιές, κυπαρίσσια, πλατάνια, οπωροφόρα, κα) ώστε σε βάθος πενταετίας από σήμερα να είναι το πιο «ΠΡΑΣΙΝΟ», περιποιημένο και καθαρό χωριό της Ελλάδας. Τέλος – μαζί με άλλες προσπάθειες – γίνονται οι πρώτες κινήσεις για την αξιοποίηση του «άδειου» δημοτικού σχολείου και την μετατροπή του σε Λαογραφικό Μουσείο Πηνειάδας, λόγω της συγχώνευσης που προέβλεπε το σχέδιο Καλλικράτης και την αντίστοιχη μεταφορά των μικρών μαθητών σε σχολείο διπλανού χωριού. Τέλος να σημειώσω ότι ζω και εργάζομαι στην Αθήνα και μόνο τα Σαββατοκύριακα έχω την δυνατότητα να ασχολούμαι με το χωριό που με γέννησε επιστρέφοντας με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο την αγάπη που πήρα στα νεανικά μου χρόνια.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα φυτώρια Κυράτσας – Κωσταρόπουλος που εδρεύουν στα Πλατανούλια Λάρισας για την εμπιστοσύνη και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν τόσο στο πρόσωπό μου όσο και στο Δήμο Φαρκαδόνας για την προμήθεια δέντρων και φυτών – χωρίς εγγυήσεις – που προορίζονταν για την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στο Δ.Δ. Πηνειάδας και φυτεύτηκαν μέσα στον Οκτώβριο του 2013. Ευχαριστώ επίσης τον Δήμο Φαρκαδόνας που με τους θεσμούς και τους υπαλλήλους του ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα σε μια τόσο ευγενική προσπάθεια και μέσα σε 61 ημέρες εκπλήρωσαν στο ακέραιο τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει προς τους προμηθευτές.

Σε μια εποχή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση βάλλεται σε όλα τα επίπεδα, εμείς συνεργαζόμαστε και δείχνουμε έμπρακτα την συμμετοχή μας στα κοινά και, στο μέτρο που μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας, προσπαθούμε να αλλάξουμε τον μικρό ή τον «μεγάλο» κόσμο που ζούμε. Έχοντας κατά νου την ρήση του Γάλλου φιλοσόφου Μισέλ Ντε Μοντέν όταν και αυτός μιλούσε για τους άρχοντες της δικής του εποχής και έλεγε, «ούτε αγάπη ούτε μίσος, μόνο την νόμιμη συμπάθεια πρέπει να τους δείχνουμε», θεωρούμε ότι όταν η «νόμιμη συμπάθεια» συνοδεύεται από ξεκάθαρους και υγιείς στόχους και την θέλησή μας για ένα καλύτερο συλλογικό και ατομικό βίο, τότε μπορούμε να κατακτήσουμε αυτό που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, τις περισσότερες φορές το ίδιο το Αυτονόητο. Ελπίζουμε να βρεθούν και άλλοι συνοδοιπόροι σε αυτή την δύσκολη εποχή που διάγουμε γιατί μόνο όταν γίνει συνείδηση ότι «το κοινό είναι και καλό» μπορούμε πραγματικά να ξεπεράσουμε τα κοινά προβλήματα. Αν «η ζωή είναι επίλυση προβλημάτων», τότε η κάθε ξεχωριστή μέρα μας δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναμετρηθούμε μαζί τους και να δείξουμε την ικανότητά μας στο να τα υπερβαίνουμε. Εμείς αυτό κάνουμε.

Με εκτίμηση

Αχιλλέας Κούμπος
ΣΗΜ.: Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος γιατρός είχε παρουσιάσει πριν έναν χρόνο  στο κλειστό γυμναστήριο τη μελοποιημένη συλλογή ποιημάτων του με τίτλο “Μέγας Κάμπος”

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή