"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

26.5 C
Trikala

Ξεκινά η κατασκευή της νέας κυψέλης στο ΧΥΤΑ Παλαιοσαμαρίνας Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα, το οποίο δίνει λύση μακράς προοπτικής στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Δυτικής Θεσσαλίας, ξεκινά μέσα στις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα στην έδρα της Π.Ε. Τρικάλων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε με τον ανάδοχο την σύμβαση κατασκευής του έργου που αφορά στην κατασκευή νέας κυψέλης στο ΧΥΤΑ της Παλαιοσαμαρίνας Τρικάλων, προϋπολογισμού 9,1 εκατ. ευρώ. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Ξεκινάμε ένα έργο χρήσιμο για το περιβάλλον, το έργο της Β΄ φάσης της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, έργο το οποίο διασφαλίζει σε βάθος χρόνου 17 ετών τη διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 9,1 εκατ. ευρώ σε μια έκταση 76 στρεμμάτων, στην οποία θα γίνουν όλα τα απαραίτητα τεχνικά για να λειτουργήσει σωστά η νέα κυψέλη. Προβλέπονται σύγχρονες διαδικασίες για το βιοαέριο, αλλά και για την αντίστροφη όσμωση των ρευστών στραγγισμάτων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα υγειονομικής ταφής στη Θεσσαλία, το οποίο στηρίζει θέσεις εργασίας και διαχέει κοινοτικούς πόρους στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Η Θεσσαλία είναι η πιο «πράσινη» περιφέρεια σε ότι αφορά τα απορρίμματα καθώς δεν υπάρχουν χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης τους».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι σε συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τους φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, προετοιμάζεται η επόμενη φάση που αφορά την μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, δηλαδή σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, που είναι προαπαιτούμενο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και η απαίτηση όλων των πολιτών με στόχο ένα καλύτερο αύριο, όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

XYTA1

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΑΔΥΘ Α.Ε. κ. Γιώργος Στουρνάρας τόνισε: «Η αιρετή Περιφέρεια έμπρακτα έδειξε εξ αρχής το ενδιαφέρον της για ένα τόσο σημαντικό έργο και έτσι αυτό χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι και το επόμενο στάδιο της μετατροπής του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, το οποίο είναι ένα έργο προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, να βρει το δρόμο του. Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη τον κ. Ταμήλο, τον κ. Λάππα και τους πρώην δημάρχους του Δήμου Παλαιοκάστρου, αλλά και όλους όσους βοήθησαν να προχωρήσει αυτό το έργο».

 

Αναλυτικότερα, το έργο αφορά σε κατασκευή νέας κυψέλης υποδοχής απορριμμάτων έκτασης 76 περίπου στρεμμάτων, σύμφωνα με τις κείμενες προδιαγραφές, καθώς και την προσθήκη εγκαταστάσεων διαχείρισης στραγγισμάτων και βιοαερίου. Η διαχείριση των στραγγισμάτων επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται με την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αντίστροφης όσμωσης και ταυτόχρονα εγκαθίσταται δεύτερος πυρσός καύσης για την αποτελεσματική διαχείριση του βιοαερίου. Με την ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζεται επιπλέον διάρκεια ζωής στο ΧΥΤΑ για δεκαεπτά τουλάχιστον έτη και συμπληρώνεται μία ιδιαιτέρως σημαντική υποδομή για τους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας που εξυπηρετούνται από τον ΧΥΤΑ. Συνοπτικά οι ομάδες εργασιών περιγράφονται ως ακολούθως:

1) Χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης της λεκάνης του πυθμένα και των πρανών της Κυψέλης.

2) Έργα στεγανοποίησης Κυψέλης, εκτάσεως περίπου 76 στρεμμάτων.

3) Έργα διαχείρισης στραγγισμάτων, που περιλαμβάνουν την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος επεξεργασίας με αντίστροφη όσμωση, επέκταση δεξαμενών και κατασκευή συστήματος συλλογής και μεταφοράς των στραγγισμάτων της συγκεκριμένης κυψέλης στη μονάδα επεξεργασίας.

4) Έργα διαχείρισης βιοαερίου (προμήθεια και εγκατάσταση πυρσού καύσης, δίκτυα συλλογής και άντλησης από την Κυψέλη, κατασκευή φρεατίων ελέγχου).

5) Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της κυψέλης.

6) Έργα εσωτερικής οδοποιίας (προσβασιμότητα της κυψέλης) και σήμανσης.

7) Αναβάθμιση δικτύου ηλεκτροδότησης.

Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. τον Δεκέμβριο 2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής. Κύριος του έργου είναι η ΠΑΔΥΘ Α.Ε., η οποία θα καλύψει το κόστος του Φ.Π.Α. στο έργο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να παραδοθεί για λειτουργία πριν το τέλος του 2015.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη, του βουλευτή Μιχάλη Ταμήλου, του δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, των περιφερειακών συμβούλων Γιώργου Τσίγκα και Γιάννη Μπουτίνα καθώς και της διευθύντριας Τεχνικών έργων Π.Ε Καρδίτσας κας Εφης Καραγιάννη.

XYTA2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης