Κατάλογο μέτρων που θα ανακουφίσουν και θα διευκολύνουν άμεσα όσους οφειλέτες έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού συντάσσουν στο υπουργείο Οικονομικών.
Από τα πρώτα προβλήματα που έχει καταγράψει η νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ είναι αυτό πολλών φορολογούμενων με πολύ χαμηλό εισόδημα οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να συναλλαγούν μέσω τραπεζών λόγω μπλοκαρίσματος των τραπεζικών τους συναλλαγών. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις συνταξιούχων του ΟΓΑ ή χαμηλοσυνταξιούχων άλλων ταμείων που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη από 300 έως 500 ευρώ και για τους οποίους έχουν εκδοθεί κατασχετήρια για φορολογικά χρέη που έχουν συσσωρευτεί λόγω απλήρωτου χαρατσιού ή ΕΝΦΙΑ για την ιδιόκτητη κατοικία τους. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποσταλεί τα κατασχετήρια στις τράπεζες με αποτέλεσμα να τους έχουν δεσμευτεί και οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς έως και το ποσό των 1.500 ευρώ, οι δεσμεύσεις δεν αίρονται καθώς έχουν πραγματοποιηθεί πριν ο οφειλέτης υποβάλει τη σχετική δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού στο taxisnet. ‘Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις που κατατίθεται το ποσό της σύνταξης ή κάποιο άλλο ποσό στους συγκεκριμένους λογαριασμούς και αυτό δεν μπορεί να το εισπράξει ο οφειλέτης.
Στα μέτρα που εξετάζει να εφαρμόσει άμεσα η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει μια ελεγχόμενη αποδέσμευση από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των φορολογούμενων, κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα, δηλαδή κάτω από 500 ή 600 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές θα αποδεσμευτούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί ενώ εξετάζεται και το δημοσιονομικό κόστος του παγώματος των φορολογικών τους οφειλών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή η μη χρέωσή τους με προσαυξήσεις και πρόστιμα. Με το πάγωμα του χρέους παγώνουν και οποιαδήποτε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.
Διατηρείται η ρύθμιση των 100 δόσεων
Σε πρώτη φάση ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για διατήρηση της ρύθμισης των 100 δόσεων για όλους τους φορολογούμενους με μεσαίο και υψηλό εισόδημα. Αυτό, ωστόσο, δεν αποκλείει την πιθανότητα να γίνουν μερικές βελτιωτικές παρεμβάσεις, όπως είναι η μείωση της ελάχιστης δόσης ακόμη και κάτω από τα 50 ευρώ που είναι σήμερα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν χρήση της και φορολογούμενοι με πενιχρό εισόδημα.
(αναδημοσίευση από το capital.gr)