Ξεπουλούν και γη του νομού Τρικάλων! Reviewed by Momizat on . Μέχρι πού θα φτάσει αυτή η κυβέρνηση; Μέχρι και την πώληση χωραφιών της. Μόνο που δεν είναι «της», είναι «μας». Είναι γη του δημοσίου, η οποία μεταβιβάστηκε στο Μέχρι πού θα φτάσει αυτή η κυβέρνηση; Μέχρι και την πώληση χωραφιών της. Μόνο που δεν είναι «της», είναι «μας». Είναι γη του δημοσίου, η οποία μεταβιβάστηκε στο Rating: 0

Ξεπουλούν και γη του νομού Τρικάλων!

Ξεπουλούν και γη του νομού Τρικάλων!

Μέχρι πού θα φτάσει αυτή η κυβέρνηση; Μέχρι και την πώληση χωραφιών της. Μόνο που δεν είναι «της», είναι «μας». Είναι γη του δημοσίου, η οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Οπου «αξιοποίηση», αντικαταστήστε το με «πώληση». Διότι αυτός είναι ο σκοπός του Ταμείου: να έχει στη διάθεσή του ακίνητα και οικόπεδα, προκειμένου να τα πουλά, για να γεμίζει ο κρατικός κορβανάς, που θα δίνει τα χρήματα στην αποπληρωμή του χρέους, το οποίο όμως δεν αποπληρώνεται…

Ετσι γίνεται και με τον νομό Τρικάλων. Βέβαια, δεν έφτασε ακόμη το ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει τη γη, αλλά προς το παρόν έχει «πάρει» από το Δημόσιο 4 οικόπεδα, συνολικής έκτασης 600 στρεμμάτων. Το θέμα αποκάλυψε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ στα νομό μας, Παναγιώτα Δριτσέλη, με ερώτησή της προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Με συνυπογράφουσα την Νάντια Βαλαβάνη, η κα. Δριτσέλη αναφέρει:

dritseli«Τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο του 2013, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, αποφάσισε την μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), 650 και πλέον δημοσίων ακινήτων σε ολόκληρη την Ελλάδα. (ΦΕΚ 1020Β/25-4.2013, ΦΕΚ 3025Β/28-11-2013 και ΦΕΚ 1020/25-4-2013). Ανάμεσα στα ακίνητα αυτά βρίσκονται και τέσσερα οικόπεδα του Νομού Τρικάλων συνολικής έκτασης άνω των 600 στρεμμάτων.

Συγκεκριμένα, τίθενται προς πώληση :

1. Οικόπεδο 336 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλαμπάκας

2. Δύο όμορα οικόπεδα στον συνοικισμό Λιλή του Δήμου Πύλης, συνολικής έκτασης 188,5 στρεμμάτων

3. Οικόπεδο 66,7 στρεμμάτων στην Πηνειάδα του Δήμου Φαρκαδόνας.

Στο οικόπεδο της Πηνειάδας έχει εγκατασταθεί γραμμή μεταφοράς του δικτύου της ΔΕΗ, ενώ τα οικόπεδα σε Πύλη και Καλαμπάκα είναι παραποτάμια αγροτεμάχια. Το μεν πρώτο (στον συνοικισμό Λιλή) προορίζονταν για πάρκο, ενώ το δεύτερο στην Καλαμπάκα λειτουργούσε ως χωματερή και έχει αποκατασταθεί περιβαλλοντικά.

Η απόφαση ελήφθη χωρίς καμία ενημέρωση των κτηματικών υπηρεσιών, των Δήμων και των κοινωνιών της περιοχής, ενώ είναι άγνωστες οι προθέσεις της κυβέρνησης ως προς τη σκοπιμότητα της πώλησης των εν λόγω ακινήτων.

Επειδή η μεταβίβαση της δημόσιας περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ σημαίνει την εκποίησή της άνευ όρων.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός :

– Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν τα εν λόγω οικόπεδα και ποιος ο λόγος μεταβίβασής τους στο ΤΑΙΠΕΔ;

– Υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από υποψήφιους αγοραστές;

– Μήπως υπάρχει σκέψη ένταξής τους σε «πακέτο» ακινήτων του δημοσίου για την έκδοση τιτλοποιημένων ομολόγων με ρήτρα γης;».

 

Απάντηση;

Εχει μεγάλη σημασία να μάθουμε, τι θα απαντήσει ο υπουργός. Όχι τα γενικά («είναι απόφαση της κυβέρνησης», «φροντίζουμε για το καλό του» και άλλα τέτοια). Τα ειδικά: Πώς επελέγησαν αυτές οι εκτάσεις; Ποιος τις επέλεξε; Υπάρχει, όπως γράφεται και στην ερώτηση, ήδη κάποιο εκπεφρασμένο ενδιαφέρον; Αλλά υπάρχει κι άλλο θέμα. Τα οικόπεδα είναι μάλλον άσχετα μεταξύ τους, ως προς τη νυν χρήση τους. Αυτό της Καλαμπάκας, είναι η πρώην χωματερή, που έχει ήδη αποκατασταθεί και βρίσκεται σε σημείο δίπλα από το ποτάμι. Τα δύο οικόπεδα στο Λιλή, είναι ομοίως κοντά στο ποτάμι, ενώ για το ένα από αυτά, υπήρχε σχέδιο – πριν την ενοποίηση του Δήμου Πύλης – να μετασχηματιστεί σε πάρκο. Το δε οικόπεδο στην Πηνειάδα, είναι εντελώς περίεργο, γιατί συμπεριελήφθη. Βρίσκεται στη ζώνη απαλλοτρίωσης παραλλήλως της νέας εθνικής οδού και, ταυτοχρόνως, «δέχεται» στη έκτασή του, δίκτυο της ΔΕΗ, δηλαδή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Αρα, σε τι θα χρησιμεύσει σε τυχόν υποψήφιο αγοραστή; Εκτός κι αν…

Εκτός κι αν, στο χειρότερο σενάριο, τα οικόπεδα στο ποτάμι, ειδικά αυτό στην Καλαμπάκα, που θεωρείται «φιλέτο», έχει σχέση με κάποια «επένδυση» ή επένδυση, την οποία, όμως, αγνοεί πλήρως η τοπική κοινωνία. Η οποία θα έπρεπε να είναι η πρώτη που θα εξέφραζε γνώμη και άποψη, για το αν το οικόπεδο μπορεί να της χρησιμεύσει σε κάτι. Ομοίως και για τα οικόπεδα στο Λιλή. Οσο για αυτό της Πηνειάδας, το χειρότερο σενάριο μπορεί αν σχετίζεται με τα σχέδια πώλησης της ΔΕΗ… Αλλά ας μην προτρέχει κανείς. Η απάντηση του υπουργού – αν δοθεί συντόμως – ίσως ξεδιαλύνει μερικές θολές σκέψεις. Ισως, όμως, και όχι. Εδώ, επομένως, εμφανίζεται ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών, που θα μπορούσαν να έχουν άποψη και παρέμβαση για τα δικά τους οικόπεδα.

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή