"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Ξεχασμένο ισπανικό διαμάντι λάμπει στην Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά Τρίκαλα, η Κινηματογραφική Λέσχη έχει τη χαρά να παρουσιάσει ένα σπάνιο αριστούργημα. Μια ταινία μύησης μέσα από τα μάτια της εκπληκτικά εκφραστικής και αινιγματικής Άννα Τόρεντ (για πολλούς της καλύτερης παιδικής παρουσίας στην ιστορία του σινεμά). Ένα ταξίδι στον κόσμο της πραγματικότητας αλλά και του φανταστικού, τόσο η μικρή Άννα όσο και η ίδια η ταινία μετακινούνται συχνά ανάμεσα στους δυο κόσμους. Ένα ταξίδι μυστήριο και μαγικό, φορές επικίνδυνο και σκληρό, όμως πάντα απίστευτα γοητευτικό.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ταινία αποτελεί μια αλληγορική προσέγγιση της απομόνωσης και αναζήτησης ταυτότητας στο δύσκολο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα της Ισπανίας του Φράνκο. Οι ήρωες ανασαίνουν μέσα σ’ ένα μελαγχολικό σπίτι που μοιάζει με κυψέλη και που τέμνεται από λωρίδες φωτός. Εξω, το φάντασμα του φρανκισμού και το φάσμα του κινηματογράφου ενώνονται σε μια αγωνιώδη αναζήτηση της ενηλικίωσης, πραγματικής και πνευματικής.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο κλασσικός «Φρανκενστάιν» με τον Μπορίς Καρλόφ, προβάλλεται σε ένα μικρό επαρχιακό κινηματογράφο της Καστίλης στις αρχές της δεκαετίας του 40. Η εξάχρονη Άννα υποβάλλεται από την μορφή του τέρατος. Η αδελφή της την καθησυχάζει, πείθοντάς τη πως το τέρας είναι ένα αθάνατο πνεύμα που ζωντανεύει εύκολα παίρνοντας ανθρώπινη μορφή. Η Άννα αναζητά το πνεύμα και πιστεύει πως το ξαναβρίσκει ζωντανό στο πρόσωπο ενός παράνομου που κρύβεται στην περιοχή…

ΚΡΙΤΙΚΗ

Η μαγεία του κινηματογράφου και η δύναμη της παιδικής φαντασίας απογειώνονται σε μία από τις ομορφότερες ταινίες της δεκαετίας του ‘70 …

Ο Ισπανός Βίκτορ Ερίθε, ένας ουσιαστικός αλλά ‘ακριβοθώρητος’ δημιουργός γύρισε το αριστούργημά του το 1973, μέσα στη δικτατορία του Φράνκο, αγγίζοντας σκληρές αλήθειες με ένα έμμεσο τρόπο. Η ευρηματική σκηνοθεσία του, η φωτογραφία του Λουίς Κουαδράδο (που είχε αρχίσει να χάνει το φως του και το 1980 αυτοκτόνησε!) και η ερμηνεία της εξάχρονης Ανα Τόρεντ παραμένουν αξεπέραστες. Είναι εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο ο Ερίθε καταφέρνει να δημιουργήσει μια μαγευτική, παραισθητική πραγματικότητα μέσα από το αθώο βλέμμα και την αχαλίνωτη φαντασία των παιδιών, αλλά και τη σαγηνευτική δύναμη του κινηματογράφου, ισορροπώντας ανάμεσα στο παραμύθι και το ρεαλισμό, τον τρόμο και την ποίηση.

Θοδωρής Τσιάτσικας

 

O ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Πρόκειται για την πρώτη από τις μόλις τρεις ταινίες του Ισπανού δημιουργού (μία σε κάθε δεκαετία 70, 80, 90). Παραγωγή εξαιρετικά ολιγάριθμη αλλά αρκετή για να τον φέρει στην πρώτη γραμμή των σημαντικών κινηματογραφιστών της εποχής μας. Η αραιότατη συχνότητα της παραγωγής του σε συνδυασμό με την δύναμη και την αξία των έργων όπως και την ανυποχώρητη καλλιτεχνική του στάση, οδήγησε αμέσως σε παραλληλισμούς με τον Τέρενς Μάλικ, τον Ρομπέρ Μπρεσσόν, τον Ζαν Βιγκό, τον Καρλ Ντράγιερ. Μετά το πρώτο σοκ όσων πρωτογνώρισαν τον Ερίθε με το «Πνεύμα του Μελισσιού», η φήμη του αναπτύχθηκε στους κύκλους των ομοτέχνων του και των σινεφίλ όλης της γης ενώ τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ (μέγα βραβείο Φεστιβάλ Καννών κλπ.). Και με κάθε «πρώτη προβολή» των έργων του, καινούριοι θεατές αγκιστρώνονται από το σαγηνευτικό του σύμπαν, ανακαλύπτοντας ξανά από την αρχή την δύναμη και την γοητεία της καθαρής κινηματογραφικής τέχνης.

Info

Πρωταγωνιστούν: Fernando Fernán Gómez (Fernando ), Teresa Gimpera (Teresa), Ana Torrent (Ana), Isabel Tellería (Isabel), Ketty de la Cámara (Milagros, la criada)

Σκηνοθεσία: Víctor Erice

Σενάριο: Víctor Erice, Ángel Fernández Santos, Francisco J. Querejeta

Χρονολογία παραγωγής: 1973

Χώρα παραγωγής: ΙΣΠΑΝΙΑ

Γλώσσα: ΙΣΠΑΝΙΚΑ

Εικόνα: ΕΓΧΡΩΜΗ 1.66 : 1

Είδος ταινίας: ΔΡΑΜΑ

Διάρκεια:
97′

Ήχος: Mono

Τοποθεσίες Γυρισμάτων
Segovia, Castilla y León, Μαδρίτη, ΙΣΠΑΝΙΑ

AKA

El espíritu de la colmena
The Spirit of the Beehive

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου

Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.

Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας στο youtube στη διεύθυνση:

http://www.youtube.com/watch?v=S3hS-LmUINw

melissi2 melissi

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης