Οβελίας: Να τον φάτε, μην σας «φάει»… Reviewed by Momizat on . Είναι αλήθεια ότι πολύ δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς στις παραδοσιακές πασχαλιάτικες λιχουδιές. Τα κουλουράκια, τα τσουρέκια, τα αυγά, το κοκορέτσι, τα γα Είναι αλήθεια ότι πολύ δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς στις παραδοσιακές πασχαλιάτικες λιχουδιές. Τα κουλουράκια, τα τσουρέκια, τα αυγά, το κοκορέτσι, τα γα Rating: 0

Οβελίας: Να τον φάτε, μην σας «φάει»…

obelias

Είναι αλήθεια ότι πολύ δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς στις παραδοσιακές πασχαλιάτικες λιχουδιές. Τα κουλουράκια, τα τσουρέκια, τα αυγά, το κοκορέτσι, τα γαρδουμπάκια, ο οβελίας στη σούβλα και η ξεροψημένη πετσούλα του που γίνεται το «μήλο της Εριδος» για τους ψήστες, αλλά και όσους συμμετέχουν σε όλη αυτή την ομολογουμένως …κοπιαστική διαδικασία συμβάλλοντας μόνο… τρώγοντας, αποτελούν βόμβες κατά της υγείας, ειδικά αν υπάρχει υπερκατανάλωση.Και ναι μεν αυτό το γνωρίζουν άπαντες, ωστόσο πάντα βρίσκουμε τις δικαιολογίες που μας …απελευθερώνουν, απαλλάσσοντάς μας από φόβους και τύψεις. «Μια φορά δεν πειράζει», είναι η συνηθισμένη δικαιολογία των πιο προβληματισμένων, ενώ για τους πιο μερακλήδες δεν τίθεται καν θέμα, υποστηρίζουν μάλιστα ότι «όλα τα ωραία είναι και ανθυγιεινά».Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι πασχαλιάτικες λιχουδιές δεν είναι τόσο αθώες για την υγεία μας, με τους επιστήμονες να συστήνουν προσοχή στις διατροφικές υπερβολές, που συνηθίζουμε να κάνουμε αυτές τις μέρες και εξηγούν ότι η αυξημένη συσσώρευση λιπαρών σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
ovelias
Σύμφωνα με τον καθηγητή καρδιολογίας Παύλο Τούτουζα, τις εορταστικές ημέρες καταγράφεται κατά 20-30% αυξημένη προσέλευση στα νοσοκομεία, λόγω καρδιαγγειακών, αλλά και γαστρεντερολογικών συμπτωμάτων.«Το στομάχι πρέπει να είναι ελαφρύ και το τραπέζι γεμάτο», υποστηρίζει ο κ. Τούτουζας, και προσθέτει ότι πρέπει να τρώμε όσο ζητάει ο οργανισμός μας, να αποφεύγουμε τα τσιμπολογήματα, μην βιαζόμαστε και να μην θεωρούμε ότι πρέπει να καταναλώσουμε τα πάντα μετά από τη νηστεία, καθώς και αυτή την περίοδο ο οργανισμός, μέσω των τροφών λαμβάνει και υδατάνθρακες και λίπος.Ο κ. Τούτουζας μάλιστα προτείνει και τρόπους, ώστε να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού και αλκοόλ: αφήστε το ψητό αρνάκι να κρυώσει, καθώς κρύο θα φάμε λιγότερο, όταν διψάμε πίνουμε νερό και όχι αλκοόλ, καταναλώνουμε άφθονη ποσότητα πράσινων λαχανικών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνουν τη θρομβογόνο επίδραση των λιπιδίων.Η απότομη αλλαγή από την περίοδο της νηστείας, όπου καταναλώνονται κυρίως φυτικά προϊόντα, στα πασχαλινά γεύματα, τα οποία είναι πλούσια σε πουρίνες, χοληστερόλη, κορεσμένο λίπος, τοξίνες, νάτριο μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία μας, όπως γαστρεντερικά προβλήματα (φουσκώματα, κοιλιακά άλγη, διάρροια, δυσπεψία), αλλά και πιο σοβαρά όπως καρδιολογικά.Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελευθερία Κούνα μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσουμε το πασχαλινό τραπέζι και ταυτόχρονα να μην προσθέσουμε επιπλέον κιλά.Η κ. Κούνα προτείνει ήπια μετάβαση από τη νηστεία στην κατανάλωση κρέατος, καθώς όπως αναφέρει έχουν αυξηθεί τα περιστατικά που καταλήγουν στα νοσοκομεία μετά την υπερκατανάλωση τροφής το βράδυ της Ανάστασης.Ειδικότερα, για να μην έχουμε προβλήματα με το πεπτικό μας σύστημα, είναι σημαντικό να περιοριστούμε το βράδυ της Ανάστασης μόνο στην μαγειρίτσα που προετοιμάζει τον οργανισμό για την ήπια προσαρμογή στο πλούσιο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα.
ovelias 1
Καλό είναι να αποφύγουμε τα αυγά, το τυρί και άλλες ζωικές πρωτεΐνες και λίπη που θα μας δυσκολέψουν να χωνέψουμε.Την Κυριακή του Πάσχα να ξεκινήσουμε με ένα ελαφρύ πρωινό, π.χ. ένα αυγό και 1 φέτα ψωμί (ή λίγο τσουρέκι ή 1 κουλουράκι) και χυμό ή ένα γάλα με δημητριακά. Προσοχή στα πολλά κουλούρια (βούτυρα=λιπαρά).Στο μεσημεριανό φαγητό να αρχίσουμε με τη σαλάτα, ακόμα και αν τσιμπολογάμε από τον οβελία κατά τη διάρκεια του ψησίματος.Κατσικάκι ή αρνί; Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το κατσικάκι έχει λιγότερα λιπαρά, όπως επίσης και ένα μικρής ηλικίας αρνί, ωστόσο επαναλαμβάνουν ότι τα προβλήματα δημιουργούνται από την υπερκατανάλωση.Προσοχή συστήνουν και στην κατανάλωση του κοκορετσιού, το οποίο περιέχει πολλά λιπαρά, αλάτι και πολύ πιπέρι. Ιδιαίτερη προσοχή συστήνει η κ. Κούνα στην κατανάλωση αλκοόλ, που συνηθίζεται αυτές τις ημέρες, και προτείνει να πίνουμε συχνά νερό για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.Για το βραδινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα προτείνει κάτι ελαφρύ, και όχι τη συνέχιση της κατανάλωσης του οβελία από το μεσημέρι, όπως σαλάτα με παξιμαδάκια και 1 κομμάτι τυρί ή γιαούρτι με φρούτα.Λαμβάνοντας υπόψη τις καταχρήσεις που μπορεί να κάνουμε την ημέρα αυτή, είτε με το φαγητό ή με το ποτό, καλό είναι μετά το μεσημεριανό να μην πέσουμε κατευθείαν για ύπνο, αλλά να βγούμε μια βόλτα για περπάτημα, έτσι ώστε να χωνέψουμε καλύτερα.Αν προσέξουμε λίγο το Πάσχα δεν θα χρειαστούμε περίοδο αποτοξίνωσης μετά την Κυριακή. Αν πάλι όχι, για λίγες μέρες μετά είναι καλό να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής με λιγότερα λιπαρά και κρέας, να αυξήσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά και να προσθέσουμε λίγη άσκηση στην καθημερινότητά μας.

Αφήστε το σχόλιο σας