Ογδόντα Θεσσαλοί (και τρικαλινοί) δικάζονται για τους αγώνες ενάντια στα διόδια Reviewed by Momizat on . Οι δίκες 80 Θεσσαλών το προσεχές χρονικό διάστημα που μετέχουν σε πρωτοβουλίες ενάντια στη διόδια, αλλά και οι νέες συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, Οι δίκες 80 Θεσσαλών το προσεχές χρονικό διάστημα που μετέχουν σε πρωτοβουλίες ενάντια στη διόδια, αλλά και οι νέες συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, Rating: 0

Ογδόντα Θεσσαλοί (και τρικαλινοί) δικάζονται για τους αγώνες ενάντια στα διόδια

Ογδόντα Θεσσαλοί (και τρικαλινοί) δικάζονται για τους αγώνες ενάντια στα διόδια

Οι δίκες 80 Θεσσαλών το προσεχές χρονικό διάστημα που μετέχουν σε πρωτοβουλίες ενάντια στη διόδια, αλλά και οι νέες συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, βρέθηκαν στο στόχαστρο μελών της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Διωκόμενους και Υπεράσπισης των Πολιτικών Ελευθεριών και Δημοκρατικών Δικαιωμάτων».

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα έλαβαν μέρος οι Τάσος Αφέντης, Νίνα Σεφεριάδου, Δημήτρης Γελαλής (βουλευτής νομού Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ), Λάμπρος Καραγιώργος, Χαρίλαος Αρχοντης, Νέστορας Αντωνίου και Δημήτρης Μαργαρίτης.

Ο κ. Αφέντης επισήμανε χαρακτηριστικά πως «σε λίγες μέρες, στις 15 και 31 Ιανουαρίου και στις 10 Φεβρουαρίου, πρόκειται να δικαστούν στο μονομελές πλημμελειοδικείο Λάρισας σχεδόν 80 πολίτες από τη Λάρισα, το Βόλο και τα Τρίκαλα, μέλη πρωτοβουλιών ενάντια στα διόδια επειδή συμμετείχαν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις ανοίγματος των δρόμων, για να διαφυλάξουν το συνταγματικό (άρθρο 5 του Συντάγματος) δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών εντός της χώρας, ενάντια στις αντισυνταγματικές παραχωρήσεις που υπέγραψαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις». «Τα κατηγορητήρια στις δίκες αυτές είναι σαθρά και ανυπόστατα» πρόσθεσε ο κ. Αφέντης.

Απ’ την πλευρά της η κ. Σεφεριάδου χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις και ληστρικές τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων», υπογραμμίζοντας πως «το προηγούμενο διάστημα οι εργολάβοι εισέπρατταν κανονικά διόδια πριν ή χωρίς να γίνονται έργα με δική τους ευθύνη, την ίδια στιγμή που οι «παράδρομοι» των Ε.Ο. όπου κατέφευγαν οι απελπισμένοι οδηγοί έχουν μετατραπεί σε καρμανιόλες που θερίζουν ανθρώπινες ζωές.

Τον περασμένο Απρίλη η κυβέρνηση χάρισε στις εταιρίες πάνω από 500 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσουν τα σταματημένα έργα. Επειδή όμως κι αυτά δεν ήταν αρκετά, τον Δεκέμβρη του ‘13, οι υποτακτικοί της συγκυβέρνησης ψήφισαν στην βουλή την τροποποίηση των Συμβάσεων Παραχώρησης δίνοντας τους πλέον τα πάντα.

Το Δημόσιο αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τις καθυστερήσεις, πληρώνει με ζεστό χρήμα πάνω από το 80% του κόστους των έργων απαλλάσσοντας από περιττά βάρη τράπεζες και εταιρίες, αποσπά πόρους από το ΕΣΠΑ απεντάσσοντας άλλα έργα, δεσμεύεται για κάλυψη των απωλειών στα έσοδα των εταιριών από ενδεχόμενη μειωμένη κίνηση, ενεργοποιεί νέους σταθμούς διοδίων και αυξάνει το αντίτιμο των διοδίων έως και 60%».

Η κ. Σεφεριάδου αναρωτήθηκε «αν υπάρχει εισαγγελέας για τις σκανδαλώδεις συμβάσεις».
Σκληρή κριτική για την στάση της κυβέρνησης στο θέμα της εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων από τους ιδιώτες άσκησε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γελαλής.

Οι παρευρισκόμενοι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, αναφέρθηκαν και στη στάση των τοπικών φορέων της αυτοδιοίκησης, με την κ. Σεφεριάδου να επισημαίνει πως «επί της ουσίας τα ψηφίσματα που εξέδωσε τόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και ο Δήμος Λαρισαίων, δεν τοποθετούνται στο ζήτημα των συμβάσεων παραχώρησης». «Η μη τοποθέτηση σημαίνει αποδοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αφέντης κάλεσε εκπροσώπους των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έρθουν στα δικαστήρια και να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ενώ ο κ. Αρχοντής απηύθυνε κάλεσμα στους εκπροσώπους των ΟΤΑ για «ουσιαστική συμπαράταξη με το Κίνημα ενάντια στα διόδια».

(Του Γιάννη Ανδρεάκη – larissanet.gr)

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή