"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.9 C
Trikala

Οι Ασπροπάρηδες ήρθαν και πάλι στα Μετέωρα! – Η προστασία τους είναι στο χέρι μας.

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο Μάρτιος οδεύει προς το τέλος του και η Άνοιξη έχει έρθει πλέον για τα καλά. Μαζί της ήρθε και ο Ασπροπάρης, γνωστός και ως Τυροκόμος (στα Χάσια-Αντιχάσια), Χελονοφάης (στο Καστράκι ή την Καλαμπάκα) ή Κουκάλογο (στον Κόζιακα). Όλα αυτά τα ονόματα περιγράφουν το ίδιο πουλί, αυτόν τον μικρό λευκό γύπα που περνά τον χειμώνα του στην Αφρική και κάθε άνοιξη επιστρέφει στα πάτρια εδάφη του, στα βράχια των Μετεώρων και της ευρύτερης περιοχής, για να φωλιάσει.
Πάντα κοντά στον άνθρωπο και στενά συνδεδεμένος με την κτηνοτροφία, θεωρούνταν προάγγελος της άνοιξης. Ο ερχομός του σηματοδοτούσε τη βελτίωση του καιρού και την αύξηση της βοσκής, που από την πλευρά της βοηθούσε τα ζώα να κατεβάσουν πιο «παχύ» γάλα το οποίο μπορούσε πλέον να πήξει και να τυροκομηθεί, εξ’ ου και η έκφραση «Τυροκόμος και χοντρή μαρκάτ’».
Φέτος, τα Μετέωρα είχαν μια πρωτιά: την πρώτη παρατήρηση Ασπροπάρη στην Ελλάδα για τη φετινή χρονιά! 21 Μάρτη -η πρώτη ημέρα της άνοιξης για το βόρειο ημισφαίριο- και το πρώτο πουλί ήταν ήδη εδώ. Η παρατήρηση αυτή δεν έγινε όμως από κάποιον ορνιθολόγο, αλλά από  κτηνοτρόφους  του χωριού Βλαχάβα τους οποίους και ευχαριστούμε! Το πουλί πετούσε πάνω από την περσινή του φωλιά αλλά και πάνω από στάβλους, ψάχνοντας ίσως για γίδινο μαλλί, ώστε να στρώσει τη φωλιά του.
Την ίδια μέρα, ερευνητές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας επισκέφτηκαν την περιοχή και είδαν το συγκεκριμένο πουλί αλλά και ένα δεύτερο στο οποίο έχουν δώσει το παρατσούκλι «Στραβοουράς», λόγω της περίεργης ουράς του. Ο Στραβοουράς επί 4 συνεχή έτη διαλέγει την περιοχή για να περάσει την αναπαραγωγική περίοδο. Την προηγούμενη χρονιά δεν είχε ταίρι, οπότε φέτος του ευχόμαστε να βρει ζευγάρι και να μεγαλώσουν τη δική τους οικογένεια στους «πύργους» των Μετεώρων. Περιμένουμε με ανυπομονησία και τα υπόλοιπα πουλιά και πάντα ελπίζουμε για νέα ζευγάρια!
Οι Ασπροπάρηδες κατόρθωσαν να διανύσουν περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα για να έρθουν και πάλι  πλάι μας, αλλά ο αγώνας τους για επιβίωση μόλις έχει αρχίσει: τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) καραδοκούν! Αυτός ο ύπουλος εχθρός έχει οδηγήσει το εκπληκτικό αυτό το πουλί στο χείλος της εξαφάνισης. Από τα 50 ζευγάρια που αριθμούσε πριν 25 χρόνια, μόλις ένα απομένει πια στα Μετέωρα και λιγότερα από 10 σε όλη την Ελλάδα! Τα δηλητηριασμένα δολώματα δημιουργούν μια ατέλειωτη αλυσίδα θανάτου από το πρώτο ζώο που θα φάει τη φόλα, στον Ασπροπάρη που θα τραφεί από το κουφάρι, έως τα έντομα που θα το αποικοδομήσουν και στη συνέχεια στον σκαντζόχοιρο που θα φάει τα έντομα.
Για να συνεχίσουμε να θαυμάζουμε τον «Τυροκόμο» στον ουρανό της Βλαχάβας, της Καλαμπάκας, του Καστρακίου, του Γάβρου, του Αγ. Δημητρίου, του Ψηλώματος, της Ασπροκλησιάς, της Καλλιθέας, του Κονισκού, της Αγ. Τριάδας αλλά και όλων των άλλων χωριών της περιοχής, ΜΗΝ βάζετε φόλες!
Η ΑΝΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΗ!
Αν μάθετε για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην ύπαιθρο, καλέστε άμεσα την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας:τηλ. 210 8227937 & 210 8228704 (καθημερινά 9:00-17:00) και 6947 610763 (24 ώρες)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης