Οι Βλάχοι ανταμώνουν στο Μέτσοβο Reviewed by Momizat on . Το ίδιο τριήμερο που οι Σαρακατσάνοι παραδοσιακά θα βρίσκονται στο Περτούλι, οι Βλάχοι θα ανταμώνουν στο Μέτσοβο. Την ιστορική «πρωτεύουσα» των Βλάχων που για ά Το ίδιο τριήμερο που οι Σαρακατσάνοι παραδοσιακά θα βρίσκονται στο Περτούλι, οι Βλάχοι θα ανταμώνουν στο Μέτσοβο. Την ιστορική «πρωτεύουσα» των Βλάχων που για ά Rating: 0

Οι Βλάχοι ανταμώνουν στο Μέτσοβο

Οι Βλάχοι ανταμώνουν στο Μέτσοβο

blaxoi1Το ίδιο τριήμερο που οι Σαρακατσάνοι παραδοσιακά θα βρίσκονται στο Περτούλι, οι Βλάχοι θα ανταμώνουν στο Μέτσοβο. Την ιστορική «πρωτεύουσα» των Βλάχων που για άλλη μια χρονιά, φιλοξενεί στο σπάνιας ομορφιάς τοπίο της, το αντάμωμα. Το 30ο κατά σειρά, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μέτσοβο στις 27 και 28 Ιουνίου και στη Μηλιά Μετσόβου στις 29 Ιουνίου 2014. Το Μέτσοβο κέρδισε στη μυστική ψηφοφορία των μελών του ΔΣ της ΠΟΠΣΒ τα αιτήματα που κατέθεσαν,
ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων Σέσκλου και με κοινή αίτησή τους οι Λαογραφικοί Σύλλογοι Βλάχων Βόλου και Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού. Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων, έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΜΕΤΣΟΒΟ
20:30 Εκδήλωση: Βλαχόφωνος Ελληνισμός και Εθνική Παλιγγενεσία. Δρώμενα του Συλλόγου Βλάχων Ν. Σερρών ο “Γεωργάκης Ολύμπιος”

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΜΕΤΣΟΒΟ
18:00 Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας μας, με βάση την κοινή καταγωγής τους.

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΜΗΛΙΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ
10:15 Ο «Μεγάλος Χορός», «Κόρλου Μάρι» με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σάββατο 28 Ιουνίου 2014
Α. Ημερίδα: 30 χρόνια Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων
Αίθουσα συνεδρίου ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ
Ώρα έναρξης: 11.30 πμ
Μέρος πρώτο: Αναδρομή στο παρελθόν της ΠΟΠΣΒ
Θέμα: “1984-2014: 30 Χρόνια Αντάμωμα – 30 χρόνια ζωής και δράσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων”
Εισηγητές οι τ. πρόεδροι ΠΟΠΣΒ: Κιλιπίρης Φώτιος, καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Αδάμ Κωνσταντίνος, εκπαιδευτικός Διευθυντής Γυμνασίου Μαυροχωρίου Καστοριάς
Μέρος δεύτερο: Από τη «Χώρα Μετσόβου»
Τρίτος Μιχαήλ, καθηγητής εκκλησιαστικής ιστορίας, κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ. « Μετσοβίτες Διδάσκαλοι του Γένους »
Σιούλης Τριαντάφυλλος Δρ. Βυζαντινή ς Αρχαιολογία ς Σχολικός Σύμβουλος ΔΕ, « Η ξυλογλυπτική τέχνη στο Μέτσοβο και οι Μετσοβίτες ταλιαδόροι »
Λαΐτσος Στέργιος, ιστορικός/ερευνητής, Πανεπιστήμιο Βιέννης «Το όνομα του Μετσόβου»
Β. Εκδήλωση για παιδιά με θέμα: «Ζωγραφίζοντας το Αντάμωμα των Βλάχων»
Παιδικό Εργαστήρι Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ
Ώρα 14.00-16.00 μμ.

Θανάσης Μιχαλάκης

Πρώτη δημοσίευση ΕΝΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, 16-10-14

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή