"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

24.5 C
Trikala

Οι δαπάνες δημοσιότητας και οι “επιτυχημένοι” Περιφερειάρχες.

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

του Φώτη Αλεξάκου*

Όσοι παρακολουθούν στοιχειωδώς τα ΜΜΕ γίνονται καθημερινά μάρτυρες του  “τεράστιου” έργου που επιτελούν οι Περιφερειάρχες. Συνεχή δελτία τύπου με τον πακτωλό εκατομμυρίων που διατίθενται για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών, η οποία πεισματικά γίνεται χειρότερη. Π.χ.  μαθαίνουμε τουλάχιστον δέκα φορές – από το σχεδιασμό έως την ολοκλήρωση ενός έργου – λεπτομέρειες για τα χρήματα που διατίθενται….στην Αλόννησο, ….στο Γαρδίκι, …στο Λιβάδι Ελασσόνας.

Γίνεται μία συνεχής πλύση εγκεφάλου σε όλη τη χώρα πως μας βοήθησε ο Θεός και έχουμε τόσο καλούς και αναντικατάστατους Περιφερειάρχες. 

Είναι τόσο καλοί που μέχρι και η ΝΔ στηρίζει τον Αρναουτάκη στην Κρήτη που εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Ποιο είναι το μυστικό που τους παρουσιάσει τόσο καλούς στα μάτια του κόσμου; 

Το μυστικό λέγεται: Δαπάνες δημοσιότητας του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατίθενται πολλά εκατομμύρια € για την δημοσιοποίηση του ΕΣΠΑ ώστε οι πολίτες να μαθαίνουν για την βοήθεια που προσφέρει αυτή σε κάθε μία χώρα χωριστά και να βελτιώνεται η Ευρωπαϊκή συνείδηση.

Την καλή πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αξιοποιούν οι Περιφερειάρχες για τον εαυτό τους. Δυστυχώς – και εδώ φταίνε οι κυβερνώντες – δεν υπάρχουν κανόνες κατανομής αυτών των χρημάτων στα ΜΜΕ. Έτσι βασιλεύει το δόγμα, ενός ανδρός αρχή.

Οι Διαχειριστικές αρχές του Περιφερειακού ΕΣΠΑ που είναι αρμόδιες για αυτό ανήκουν στον εκάστοτε Περιφερειάρχη. Έτσι μοιραία το που θα πάνε τα χρήματα αποφασίζεται από τον Περιφερειάρχη, που έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Όσα ΜΜΕ κάνουν “νάζια” έχουν επιπτώσεις. Και επειδή τα χρήματα είναι πολλά τα περιθώρια αντίδρασης είναι μικρά.

Μαθαίνουμε ότι όλες οι Περιφέρειες είναι πρώτες στην απορρόφηση χρημάτων, όλες έχουν υπερκάλυψη των στόχων. Την ίδια στιγμή έχουμε συνεχείς καθυστερήσεις και επαναλαμβανόμενες παρατάσεις στα έργα. 

Κάπως έτσι φτάνουμε να ζούμε μία εικονική πραγματικότητα. Αυτό που λέμε στη λαϊκή γλώσσα. Η εγχείρηση επέτυχε και ο ασθενής απέθανε.

Συμπέρασμα. Μην καταπίνετε αμάσητα όσα διαβάζετε ή ακούτε. Όσα περισσότερα ωσσανά, τόσο περισσότερο καχύποπτοι να είστε. Ένα να έχετε υπόψη σας, μέσω της πλύσης εγκεφάλου και των συνεχών επανεκλογών δημιουργούνται καθεστωτικές νοοτροπίες και συνθήκες αδιαφάνειας. 

Τι πρέπει να γίνει.

Α. Να επανέλθει ο νόμος για δύο θητείες των Περιφερειαρχών.

Β. Να μπουν κανόνες διάθεσης των κονδυλίων δημοσιότητας και στις Περιφέρειες και στη χώρα.

Γ. Οι Διαχειριστικές αρχές να γίνουν ανεξάρτητες. Τα κριτήρια ένταξης των έργων να δημοσιοποιούνται όπως και οι βαθμολογίες αξιολόγησης των επιμέρους προτάσεων που υποβάλλουν οι φορείς για τα έργα που θέλουν να εντάξουν. 

Το τελευταίο είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει χωριστά και έχει να κάνει με την “καπήλευση” από τους Περιφερειάρχες έργων που οι φορείς σε μια ευνομούμενη πολιτεία κερδίζουν με το σπαθί τους.

Ο Φώτης Αλεξάκος είναι πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης