Οι δύο όψεις «ΡΟΣΣΟΝΕΡΟ» και «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ» Reviewed by Momizat on . Του Χρήστου Σταμόπουλου Το λεγόμενο αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι «ΡΟΣΣΟΝΕΡΟ», η δημοτική κίνηση «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ» και η αντίστοιχη μικρή μειοψηφική ομάδα που δρα στα Του Χρήστου Σταμόπουλου Το λεγόμενο αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι «ΡΟΣΣΟΝΕΡΟ», η δημοτική κίνηση «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ» και η αντίστοιχη μικρή μειοψηφική ομάδα που δρα στα Rating: 0

Οι δύο όψεις «ΡΟΣΣΟΝΕΡΟ» και «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ»

Οι δύο όψεις «ΡΟΣΣΟΝΕΡΟ» και «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ»

Του Χρήστου Σταμόπουλου

Το λεγόμενο αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι «ΡΟΣΣΟΝΕΡΟ», η δημοτική κίνηση «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ» και η αντίστοιχη μικρή μειοψηφική ομάδα που δρα στα πλαίσια του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα είναι το ίδιο πράγμα. Πρόκειται ουσιαστικά για τους ίδιους ανθρώπους με τον ίδιο καθοδηγητικό πυρήνα και ενιαία οργανωτική δομή και πειθαρχία, που κινούνται στις ίδιες ιδεολογικές και πολιτικές ράγες. Στις ράγες του μικροαστικού «ριζοσπαστισμού», που αγανακτεί και φωνάζει πολύ για τα επιμέρους κακώς κείμενα, τα οποία πρέπει να επιδιορθωθούν. Βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος .

● Συνολική πολιτική και ιδεολογική κριτική στο ΡΟΣΣΟΝΕΡΟ ασκήσαμε προ μηνών, όταν σε δημόσια εκδήλωσή του κατά του φασισμού και της «Χρυσής Αυγής», τόνισε πως σήμερα προέχει η ενότητα όλων των δυνάμεων της Δημοκρατίας και της Νομιμότητας, δηλαδή των θυμάτων της βαρβαρότητας του μνημονίου μαζί με τους φορείς της μνημονιακής εξουσίας –προφανώς αφήνοντας το μνημόνιο στην ησυχία του! Στην παραπάνω ιδεολογικο-πολιτική κριτική μας το ΡΟΣΣΟΝΕΡΟ σιώπησε!

Ο καθένας μας όμως κατανοεί πως ο δημόσιος διάλογος, η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση και σύγκρουση μέσα στα κινήματα όχι μόνο δεν πρέπει να ενοχλούν ή ν’ απαγορευτούν, αλλά –ιδιαίτερα σήμερα- αποτελούν αναγκαίες εργαλειακές διαδικασίες για να πάμε μπροστά.

●  Στους «Ροσσονέρους» εντός του ΣΥΡΙΖΑ μας δόθηκε η ευκαιρία ν’ ασκήσουμε κριτική περισσότερο από μία φορά. Τελευταία φορά, όταν για στελέχη τους –υποψήφιους βουλευτές από τηλεοπτικό κανάλι και τοπική εφημερίδα πληροφορηθήκαμε πως στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ διέθετε και …πολιτευτές!!! Οι άμοιροι, μετέφεραν από τον προηγούμενο κομματικό τους χώρο ήθη και πρακτικές στην αριστερά! Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα, δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με πολιτευτές, πολιτικές καριέρες, κομματάρχες και βουλευτικά γραφεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο παραπάνω σύντροφοι, που είναι και στελέχη, ιδίως ο ένας πρώτης γραμμής, του «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ», ουδέποτε μέχρι σήμερα ζήτησαν συγγνώμη για το ανωτέρω ατόπημά τους.

●  Το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ», τρία χρόνια τώρα ως δημοτική κίνηση εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, δεν αποτέλεσε ουσιαστική αντιπολίτευση στη μνημονιόδουλη τοπική δημοτική εξουσία, δεν συνδέθηκε με τα κινήματα και παρέμεινε μακριά από τις λαϊκές μάζες και τα προβλήματά τους. Δεν μπόρεσε να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη οραματική και συνάμα ρεαλιστική εναλλακτική ριζοσπαστική πολιτική πρόταση για τον Δήμο, που θα συνήγειρε τον λαό, και καταγράφηκε ως βολική και ακίνδυνη για το σύστημα παράταξη, δευτερευούσης σημασίας.

Ο τρόπος που το «Φ.Κ.» αντιμετωπίζει τα προβλήματα είναι εντελώς αποσπασματικός και επικοινωνιακός, στερούμενο συνολικής ριζοσπαστικής λογικής και στρατηγικής. Αρκούν δυο παραδείγματα. Πρώτο: ασχολήθηκε μονόπαντα με το παγοδρόμιο στο ποτάμι και όταν αυτό μετακόμισε στην κεντρική πλατεία, σιώπησε, και μαζί για όλα τα τερατώδη που συμβαίνουν καθημερινά με τον «Μύλο των Ξωτικών» (καταλήψεις δημοσίων και κοινόχρηστων χώρων, «πακιστανικό» μεροκάματο και εργασιακός Μεσαίωνας, οικονομικό έλλειμμα, διαδικασίες fast-track για παράκαμψη της πολεοδομικής και εν γένει διαδικασίας, αδιαφάνεια και αυθαιρεσία των διοργανωτών, πολιτιστικό κιτς και προσπάθεια χειραγώγησης των πολιτών, διαπλοκή και εμπορευματοποίηση κ.ά.). Δεύτερο: όταν στο θέμα που έθεσαν τα ριζοσπαστικά κινήματα της πόλης και κυριάρχησε στη συνεδρίαση της 2ης Απρίλη 2013 στο Δημοτικό Συμβούλιο, προτάθηκε η λήψη άμεσων μέτρων κατά της κοινωνικής γενοκτονίας στα Τρίκαλα, το «Φ.Κ.» την καταψήφισε (μαζί με τις παρατάξεις Λάππα, Ταμήλου και Καΐκη)!

 

Ιδιαίτερα

χαρακτηριστικά

Οι «Ροσσονέροι», είτε ως μέλη του ΡΟΣΣΟΝΕΡΟ είτε ως μέλη του ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ είτε ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζουν μερικά δικά τους ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά. Τα κυριότερα απ’ αυτά είναι:

Εμφανής ελιτισμός, με τη χρήση και ανάλογης ιδιολέκτου, που απριόρι τους εμποδίζει να πλησιάσουν τον λαό. Ακόμα και τα ονόματα «ROSSONERO» και «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ» παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Δρούν σαν κλειστή, περιχαρακωμένη ομάδα με δική της πειθαρχία και ιεραρχία, με ρόλους που είναι καθορισμένοι απ’ τα πριν και μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες. Υπάρχει ηγετικός – καθοδηγητικός πυρήνας που δεν δηλώνεται επισήμως. Σε εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφόρησαν “χαρτάκια” για τους προς ψήφιση.

→  Συνακόλουθο χαρακτηριστικό η απουσία ελευθερίας και δημοκρατίας, αφού όλα κανονίζονται στο παρασκήνιο. Ο αυταρχισμός και η ολοκληρωτική αντιμετώπιση του «άλλου» συνιστούν ενδημικά φαινόμενά τους.

→  Καθόσον μικροαστικό ιδεολογικό και πολιτικό «ρεύμα», εύκολα προσφεύγουν σε αποσπασματικές και επιμέρους δράσεις, συνήθως «φωνακλάδικες», με τις οποίες προκαλούν εντυπώσεις. Χωρίς όμως συνέχεια και καμιά όρεξη για συνολική αμφισβήτηση και στρατηγική ανατροπής.

Το «αριστερόστροφο» ενίοτε λεξιλόγιό τους δεν αρκεί για να τους θέσει απέναντι στο σύστημα, με το οποίο ουδέποτε διακόπτουν τους δεσμούς τους. Το τελευταίο, όπως έχει ξαναγραφτεί στον τύπο, ισχύει ιδιαιτέρως για την «ηγεσία» του ΡΟΣΣΟΝΕΡΟ.

 

Καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ

Το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ» θα ‘θελε το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχει την αναβάθμισή του. Ν’ αυξήσει δηλαδή κατά κάποιες μονάδες την εκλογική του δύναμη. Τίποτα παραπάνω.

Προφανέστατα θα πρόκειται για μέγα πολιτικό λάθος ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ να συρθεί πίσω από το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ», με τα χαρακτηριστικά και τη δυναμική που αναλύσαμε παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί μακριά από χρίσματα και να συμπαραταχθεί με μετωπικές ριζοσπαστικές λαϊκές κινήσεις που γεννιούνται απ’ τα κάτω, μέσα στον λαό και απ’ τον λαό, με δοκιμασμένους και νεώτερους λαϊκούς αγωνιστές.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή