Οι Ελληνες ψήφισαν όπως… οι Θεσσαλοί Reviewed by Momizat on . Η Θεσσαλία είναι η μικρογραφία της χώρας, και στις εκλογές. Εκτός από την εκπληκτική ομοιότητα στο περιβάλλον (και βουνό και θάλασσα και θρησκεία και αγροτιά κα Η Θεσσαλία είναι η μικρογραφία της χώρας, και στις εκλογές. Εκτός από την εκπληκτική ομοιότητα στο περιβάλλον (και βουνό και θάλασσα και θρησκεία και αγροτιά κα Rating: 0

Οι Ελληνες ψήφισαν όπως… οι Θεσσαλοί

Οι Ελληνες ψήφισαν όπως… οι Θεσσαλοί

Η Θεσσαλία είναι η μικρογραφία της χώρας, και στις εκλογές. Εκτός από την εκπληκτική ομοιότητα στο περιβάλλον (και βουνό και θάλασσα και θρησκεία και αγροτιά και βιομηχανία κ.λπ.), οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις απέδειξαν ότι υπάρχει σαφής σύγκριση και αναλογία με τα αποτελέσματα στη χώρα.

Ποια στοιχεία συγκλίνουν σε αυτό;

 1. Σε όλη τη Θεσσαλία κυριάρχησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, πλην ενός νομού, αλλά η Περιφέρεια βάφτηκε μπλε στις περιφερειακές
 2. Τα δύο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα Λάρισας και Βόλου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ αντιστοιχία με αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
 3. Σε ένα από τα δύο συγκροτήματα εξελέγη υποψήφιος της ευρύτατης κεντροαριστεράς (Λάρισα και Θεσσαλονίκη, οι κ. Καλογιάννης και Μπουτάρης)
 4.  Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις 3 πρωτεύουσες νομών. Στον Δ. Τρικκαίων η διαφορά υπέρ ΝΔ ήταν μόλις 268 ψήφοι, αν και εντός πόλης Τρικάλων, η διαφορά υπέρ ΣΥΡΙΖΑ ήταν εμφανής: από τα +26 ψηφοδέλτια στα εκλογικά τμήματα «ΒΑΡΟΥΣΙ» , στα +83 στα εκλογικά τμήματα «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», στα  +205 του «ΛΗΘΑΙΟΣ» και στα  +208 της «ΜΠΑΡΑΣ». Όταν, όμως, προστίθενται οι πέριξ της πόλης συνοικισμοί και τα χωριά του Δήμου, η διαφορά μεταβάλλεται στο ασθενές +268 υπέρ ΝΔ
 5. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος στο 40% των 25 ΟΤΑ της Περιφέρειας, δηλαδή στους 11 από τους 25. Συγκεκριμένα, στους 4 από τους 7 του ν. Λάρισας, στους 5 από τους 8 του ν. Μαγνησίας (και Σποράδων), στους 2 πό τους 6 του ν. Καρδίτσας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι, πλην Δήμου Φαρκαδόνας, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε σε μεγάλους αγροτικούς Δήμους: Φαρσάλων, Παλαμά, Κιλελέρ (με τη συμβολική σημασία του τελευταίου και την οικονομική του πρώτου εξ αυτών)

 

Μερικά συμπεράσματα

 1. Γίνεται σαφής ο διαχωρισμός ψήφων ανάμεσα σε πόλη και περιφέρεια. Συνήθως, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε αστικά πολεοδομικά συγκροτήματα, ενώ η ΝΔ σε χωριά. Από τα χωριά πο προηγείται στη Θεσσαλία, κατά βάση αυτά είναι ή ορεινά – ημιορεινά ή πεδινά μεν, αλλά με παράδοση δεξιών ψήφων. Αντιθέτως, στους πλην πρωτευουσών νομών Δήμους, όπου κυριάρχησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επικρατεί μια τάση διεκδίκησης, που στο παρελθόν έχει εκφραστεί ποικιλοτρόπως. Αυτό το αποτέλεσμα εξηγεί και τη μικρή διεισδυτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό τομέα, αλλά ταυτοχρόνως είναι και ένα στοίχημα για το συγκεκριμένο κόμμα: εκλογές χωρίς αγροτιά, με μόνη την ψήφο των αστικών πληθυσμών, δεν κερδίζει κανείς. Και δεν είναι μόνο αριθμητικό το ζήτημα.
 2. Η πλειονότητα των Δήμων που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν στην ανατολική Θεσσαλία. Αυτό σημαίνει, με μια πρώτη ανάγνωση, ότι οι περιοχές αυτές, που  έχουν μεγαλύτερη επαφή με την πραγματική εμπορική και βιομηχανική διάσταση της οικονομίας – άρα και της κρίσης – αποφάσισαν πιο εύκολα και πιο άμεσα να στηρίξουν το κόμμα που υπόσχεται αλλαγή.
 3. Η δυτική Θεσσαλία κατά βάση παραμένει να κινείται – πλην πόλεων – με τη λογική περασμένων δεκαετιών και διαχωρισμών: δεξιά vs πρόοδος, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στις μέρες μας.
 4. Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Θεσσαλία, με τον μπλε χάρτη στις περιφερειακές εκλογές και τον ροζ στις ευρωεκλογές, δείχνει ότι ο κόσμος σκέφτεται και συμφεροντολογικά και πολιτικά: προτιμά έναν δοκιμασμένο για την Περιφέρεια (ειδικά στη δυτική Θεσσαλία, αυτό ήταν το βασικό στοιχείο εκλογής) υποψήφιο, ενώ στις ευρωεκλογές στηρίζει όποιον προωθεί αλλαγή. Βέβαια, για το θέμα των περιφερειακών εκλογών, υπάρχει πολλή συζήτηση, που θα αναπτυχθεί σε επόμενη ανάρτηση.
 5. Οι ψήφοι που δόθηκαν στο Ποτάμι, σε γενικές γραμμές ήταν ισομερώς κατανεμημένοι. Σχεδόν σε όλους τους Δήμους ο νεοπαγής σχηματισμός (δε το ονομάζει εύκολα κόμμα) κατείχε πρώτες θέσεις, δηλαδή από την τρίτη έως την Πέμπτη, με συνηθέστερη την τέταρτη, μετά την «ελιά».
 6. Ο καταποντισμός των ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ ήταν εμφανής, ενώ η Χρυσή Αυγή αύξησε ποσοστά και σε αρκετές περιπτώσεις και ψήφους, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Ένα άλλο σημείο για τη Χρυσή Αυγή είναι ότι δεν είχε αναλογικά μεγάλη αύξηση στον Ν. Τρικάλων, καθώς υπερκεράστηκε από Ποτάμι, Ελιά και ΚΚΕ. Στους άλλους τρεις νομούς όμως, ήταν τρίτο κόμμα.

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας