"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τη μια μετά την άλλη προειδοποιητική βολή-δήλωση στέλνει η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα σχετικά με την εξαγορά των S 400 από την Τουρκία. Ο κορυφαίος στρατηγός των Η.Π.Α. στην Ευρώπη συμβούλευσε τους Αμερικανούς γερουσιαστές σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ την Τρίτη, να ακυρώσουν την παράδοση πολεμικών τζετ νέας γενιάς F-35 στην Τουρκία, εάν η Άγκυρα προχωρήσει με την προγραμματισμένη αγορά των ρωσικών πυραύλων S 400.

«Η καλύτερη στρατιωτική συμβουλή μου θα ήταν να μην πωλήσουμε το F-35, να μην τα μοιραστούμε με έναν σύμμαχο που συνεργάζεται με ρωσικά συστήματα, ιδιαίτερα τα συστήματα εναέριας άμυνας». Αυτό δήλωσε ο στρατηγός Curtis Scaparrotti, ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Η Ουάσιγκτον ζητά ματαίωση της αγοράς των S 400

Ο Αμερικανός στρατηγός ανέφερε ότι η αγορά των ρωσικών συστημάτων από την Άγκυρα θα βλάψει την αμυντική διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με τα συστήματα NATO και Η.Π.Α., ιδίως στην περίπτωση των F-35. «Ελπίζω ότι θα επανεξετάσουν αυτή την απόφαση για τα S 400 – ένα σύστημα που θα μπορούσε δυνητικά πλήξει πολλά άλλα συστήματα και ένα από τα σημαντικότερα συστήματα (F-35) που τους παρέχουμε», πρόσθεσε ο στρατηγός Scaparrotti.

Απειλούν με κυρώσεις

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη προέτρεψε την Τουρκία να επανεξετάσει την επικείμενη αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S 400. «Έχουμε κάνει εδώ και καιρό σαφές ότι θα θέλαμε να εργαστούμε συνεργατικά στην εναέρια και πυραυλική άμυνα με την Τουρκία, και έχουμε προσφέρει ευκαιρίες στην Τουρκία να θεωρήσει τους Patriot μεταξύ άλλων συστημάτων». Αυτό δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Robert Palladino.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης εξήγησε ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις στην κυβέρνηση της Τουρκίας, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις ή σε άτομα.

Συναντήσεις στην Άγκυρα

Όλα αυτά συνέβησαν σε μια στιγμή που, στην Άγκυρα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας συναντήθηκε με τον Αμερικανό Ειδικό Αντιπρόσωπο για την Συρία, James Jeffrey. Ο τελευταίος βρίσκεται στην Άγκυρα μαζί με τον διπλωμάτη Matthew Palmer για να συζητήσει με την τουρκική πλευρά την αμερικανική απόσυρση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης