Οι Θεσσαλοί της Ευρώπης στους Θεσσαλούς των ΗΠΑ Reviewed by Momizat on . O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας θα επισκεφτεί από τις 09 μέχρι και 12 Οκτωβρίου 2013 τη Νέα Υόρκη της Αμερικής και με O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας θα επισκεφτεί από τις 09 μέχρι και 12 Οκτωβρίου 2013 τη Νέα Υόρκη της Αμερικής και με Rating: 0

Οι Θεσσαλοί της Ευρώπης στους Θεσσαλούς των ΗΠΑ

Οι Θεσσαλοί της Ευρώπης στους Θεσσαλούς των ΗΠΑ

O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας θα επισκεφτεί από τις 09 μέχρι και 12 Οκτωβρίου 2013 τη Νέα Υόρκη της Αμερικής και μεταξύ άλλων θα έχει συναντήσεις με μέλη του Διοικητικού Συλλόγου «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ».

Ο Σύλλογος Θεσσαλών Ασκληπιός ιδρύθηκε το 1905 ως αλληλοβοηθητικός και πατριωτικός οργανισμός. Στον αλληλοβοηθητικό τομέα, εκτός της υλικής και ηθικής βοήθειας προς τα μέλη του, πολλές φορές κατέβαλε τα έξοδα μετάβασης απόρων συμπατριωτών στην Ελλάδα, καθώς και την ιατρική περίθαλψη και συμπαράστασή τους. Στον πατριωτικό τομέα, ο σύλλογος υπήρξε πάντα πρωτοπόρος σε κάθε πατριωτική εκδήλωση της ομογένειας, όπως η υποδοχή επισήμων από την γενέτειρα. Ο σύλλογος συντέλεσε τα μέγιστα στη διατήρηση των εθίμων και παραδόσεων του ελληνικού χορού και τραγουδιού, καθώς επίσης και στην εξύψωση του ελληνικού ονόματος στην παροικία μας.

Παρά τους μικρούς οικονομικούς πόρους, ο σύλλογος πρόσφερε αρκετά ποσά κατά περιόδους όταν η πατρίδα, σε δύσκολες περιστάσεις, ζήτησε την βοήθειά του. Επίσης, με στραμμένο το βλέμμα πάντοτε προς τη γενέτειρα, ο σύλλογος προσπάθησε να ανακουφίσει τον πόνο του συμπατριώτη Θεσσαλού, χτίζοντας νοσοκομεία και άλλα κοινωφελή ιδρύματα και αποστέλλοντας κάθε δυνατή δωρεά. Μερικά δείγματα της γενναιοδωρίας του συλλόγου είναι οι δωρεές για τα ορφανά του Βόλου, την ανακούφιση των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής, τους σεισμόπληκτους Τούρκους, τους σεισμόπληκτους της Κορίνθου και την ανακούφιση των πολεμοπαθών Ελλήνων.

Σημαντικές προσπάθειες έγιναν από διάφορους παράγοντες του Νομού Καρδίτσας για την αποπεράτωση του μοναδικού νοσοκομείου της περιφέρειας. Επειδή οι κάτοικοι είχαν έλλειψη χώρου νοσηλείας, ο σύλλογος αποφάσισε το 1948 να χτίσει το Νοσοκομείο Καρδίτσας «Άγιος Σεραφείμ», το οποίο αποπερατώθηκε το 1952. Επίσης, με δωρεές του συλλόγου συνέβαλε στην ανακούφιση σεισμόπληκτων της Θεσσαλίας και των Ιονίων νήσων και για τα ακτινογραφικά μηχανήματα του νοσοκομείου Τρικάλων. Επίσης, ο σύλλογος ενίσχυσε οικονομικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και το Columbia University.

Τέλος, καθιερώθηκε η χορήγηση υποτροφίων ετησίως σε φοιτητές του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Queens College, καθώς επίσης και φιλανθρωπικό ταμείο για τις ανάγκες διαφόρων ιδρυμάτων και συμπατριωτών μας. Ο σύλλογος σήμερα παρουσιάζει τεράστιο έργο, στο φιλανθρωπικό, επιμορφωτικό, πολιτιστικό και ομογενειακό χώρο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο Πρόεδρος Διαμαντής Γκίκας

Ο Α’  Γραμματέας Ιωάννης Κίτσιος

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή