"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Οι κανόνες ασφαλείας για παιδικές χαρές. Τι λέει ο νόμος.

lafarm

Σχετικά άρθρα

Του Γιάννη Τζίκα : Κάθε έτος, περίπου 250.000 παιδιά στην Ευρώπη κάτω από την ηλικία 15 ετών χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη για τραυματισμούς τους σε παιδότοπους και παιδικές χαρές, με σπασμένα κόκαλα, αμυχές, μώλωπες ακόμα και τραυματισμούς στο κεφάλι, σύμφωνα με τις στατιστικές που μαζεύονται μέσω του εθνικού ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης τραυματισμών.

Από την άλλη πλευρά όμως, δεν μπορούμε να βγάλουμε τις παιδικές χαρές και τους παιδότοπους από την καθημερινότητά μας. Στις μεγαλουπόλεις και τα αστικά κέντρα, αυτοί οι χώροι είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά. Τους δίνουν μια πιθανότητα να τρέξουν, να φωνάξουν να αλληλεπιδράσουν με άλλα άτομα της ηλικία τους, να ερευνήσουν και να επεκτείνουν τις δυνατότητες των αναπτυσσόμενων οργανισμών τους ενώ παράλληλα θα διασκεδάζουν.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέχουμε πρώτα από όλα οι γονείς για να είναι το παιχνίδι όσο το δυνατόν ασφαλέστερο.

  • Σε πρόσφατες δημοσιεύσεις στον Τύπο παρουσιάστηκε η έρευνα του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Παιδικού Ατυχήματος, με την οποία αναδείχθηκε το σοβαρό πρόβλημα των κακοτεχνιών στις παιδικές χαρές
  • Σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική Νομοθεσία (Υπουργική Απόφαση 28492/ΦΕΚ 931/Β/18.05.09), ο εξοπλισμός των παιδικών χαρών (παιχνίδια και δάπεδα πτώσης) θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας των ευρωπαϊκών προτύπων της σειράς ΕΝ 1176 και ΕΝ 1177.

Ο χώρος που πρόκειται να δημιουργηθεί μία παιδική χαρά πρέπει να συγκεντρώνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών:

α) να μην γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά.

β) να μην γειτνιάζει με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων. Όταν γειτνιάζει με οδικό ή σιδηροδρομικό δίκτυο που προκαλεί υψηλό θόρυβο, να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ηχοπροστασίας.

γ) να μην βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης κ.λπ.

δ) να μη βρίσκεται δίπλα σε περιοχές που εγκυμονούν κινδύνους (όπως κατολισθήσεις, κατακριμνήσεις, καταρρεύσεις, εστίες μολύνσεων κ.λπ.).

ε) να μην έχει οπτική επαφή με εγκαταστάσεις που μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των παιδιών (όπως νεκροταφεία, φυλακές κ.λπ.).

στ) να μην είναι οπτικά απομονωμένος.

ζ) να υπάρχει άνετη και ασφαλής πρόσβαση (πεζόδρομος, δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρόμιο κ.λπ.).

  • Η παιδική χαρά πρέπει να περιβάλλεται από ικανή περίφραξη, φυσική ή τεχνητή, ώστε να είναι λειτουργική και να παρέχεται ασφάλεια στα παιδιά αποτρέποντας κινδύνους και τραυματισμούς καθώς και παγίδευση μερών του σώματός τους. Η περίφραξη δεν πρέπει να απομονώνει οπτικά την παιδική χαρά από τον περιβάλλοντα χώρο.
  1. Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει:

− Είσοδο κοινού με ελάχιστο άνοιγμα 1,00 μ.

− Κατάλληλο και επαρκή φωτισμό.

− Επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους συνοδούς.

− Βρύση με πόσιμο νερό.

− Σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή προκειμένου για παιδικές χαρές άνω των 400 τμ.

− Εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ.

− Καλάθια απορριμμάτων.

− Σύστημα αποτροπής εισόδου ζώων συντροφιάς.

− Ζώνες πρασίνου.

− Πινακίδα εισόδου η οποία φέρει το σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς και τις εξής τουλάχιστον πληροφορίες:

− Διάγραμμα διάταξης εξοπλισμού της παιδικής χαράς (στην περίπτωση που είναι μεγάλη).

− Απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν συνοδεύουν παιδί.

− Απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους

συνοδούς ατόμων με αναπηρία.

− Τις ηλικιακές ομάδες παιδιών για τις οποίες προορίζεται η παιδική χαρά.

− Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

− Τηλέφωνα επικοινωνίας με τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς.

− Πληροφόρηση για τον τρόπο υποβολής παραπόνων.

− Προτροπή για διατήρηση της καθαριότητας.

− Τις ώρες λειτουργίας της παιδικής χαράς.

Το έδαφος στο οποίο εγκαθίσταται η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει ικανό σύστημα απορροής των υδάτων. Οι διαδρομές πρόσβασης στη παιδική χαρά πρέπει να είναι ηλεκτροφωτισμένες και τα σημεία της παιδικής χαράς να είναι προσβάσιμα σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση που οι είσοδοι έχουν πρόσβαση σε οδούς αυξημένης κυκλοφορίας πρέπει να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα ώστε να περιορίσουν την ταχύτητα με την οποία εξέρχονται οι χρήστες.

  1. Για το σχεδιασμό της εγκατάστασης και χρήσης των εξοπλισμών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα πρότυπα του ΕΛΟΤ

Στην παιδική χαρά πρέπει: α. η σχεδίαση του χώρου να αποσκοπεί στη βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών. β. να επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός των περιοχών

δραστηριοποίησης των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων χρηστών.

Η συντήρηση της παιδικής χαράς πρέπει να σχεδιάζεται και να διενεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ 1176 − 7 ή ισοδύναμα αυτών, τις οδηγίες του κατασκευαστή και τη συχνότητα χρήσης του εξοπλισμού. Για το λόγο αυτό θα πρέπει:

α. Να συντάσσεται πρόγραμμα τακτικής συντήρησης.

β. Να τηρείται πρωτόκολλο καθημερινού ελέγχου για κάθε παιδική χαρά και να καταγράφονται τυχόν βλάβες.

Η καταλληλότητα λειτουργίας της παιδικής χαράς πιστοποιείται με ειδικό σήμα, το οποίο χορηγείται από την ανωτέρω  Επιτροπή μαζί με το πιστοποιητικό καταλληλότητας. Το σήμα αυτό αποτελείται από ένα μεταλλικό δίσκο διαμέτρου 16 εκ., στο περίγραμμα του οποίου αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα, το όνομα του Υπουργείου Εσωτερικών και η φράση «Σήμα πιστοποιημένης παιδικής χαράς». Το ειδικό σήμα διατίθεται στις ανωτέρω Επιτροπές από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Επίβλεψη γονέων

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί. Να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά  παίζουν σωστά, σε παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους και τα οποία δεν έχουν επικίνδυνες φθορές. Τα παιδιά – ειδικότερα στην προσχολική ηλικία – δεν μπορούν να κρίνουν πάντα σωστά τις αποστάσεις και δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβλέπουν τον εαυτό τους. Και τα μεγαλύτερα παιδιά όμως, χρειάζονται επίβλεψη επειδή συχνά θέλουν να δοκιμάζουν τις αντοχές και τα όριά τους.

Τζίκας Στ. Ιωάννης

Χημικός- Τεχνικός Ασφαλείας

Σύμβουλος Ποιότητας Επιχειρήσεων

Μέλος ΕΦΕΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης