"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.2 C
Trikala

Οι “κερκόπορτες”της Φαρκαδόνας …

lafarm

Σχετικά άρθρα

Bλέποντας «κερκόπορτες» να ανοίγουν από παντού, όλοι μας, όσοι ομνύουμε στην ενότητα και στην συνεργατικότητα, οφείλουμε να προστατεύσουμε και να καλύψουμε την «ομάδα».

Γιατί αν προδοθεί ή αν «αλωθεί» η ομάδα, δεν θα είμαστε ένοχοι μόνο απέναντι σε ολόκληρο τον συνδυασμό μας, αλλά θα είμαστε ένοχοι και υπόλογοι απέναντι στις προσδοκίες και στα όνειρα όλων των δημοτών.

«ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ»

Συμβολικός είναι ο ρόλος της, αλλά πανίσχυρος. Η Κερκόπορτα έχει στοιχειώσει στην ελληνική ιστορία. Στις κρίσιμες στιγμές του γένους, πάντα κάποιοι θα βρεθούν να την αφήσουν ανοιχτή. Και τότε ο λαός θα παραδοθεί χωρίς μάχη, χωρίς αντίσταση, γιατί ο αντίπαλος θα φροντίσει πρώτα να τον αφοπλίσει.

Κερκόπορτα επομένως, δεν είναι το μικρό πορτάκι. Αλλά είναι όλη η προηγούμενη διαδικασία, όπου ο αντίπαλος προετοιμάζει κατάλληλα το έδαφος, ώστε να συναντήσει τη μικρότερη δυνατή ή και καθόλου αντίσταση.

Λέγεται από πολλούς ιστορικούς πως ο Φίλιππος, κυρίευε τις πόλεις πριν ακόμη εμφανιστεί με το στρατό του μπροστά στα τείχη τους. Χρησιμοποιούσε γι’ αυτό την πονηρία, την εξαγορά αντιπάλων, την καταστρατήγηση των συμφωνιών. Συνταγή απόλυτα επιτυχής, αφού ποτέ δεν ηττήθηκε στο πεδίο των μαχών.

Το άνοιγμα της Κερκόπορτας δηλαδή, δεν συμβαίνει την ώρα της τελικής αναμέτρησης, αλλά πριν, πολύ πριν. Κι ο εχθρός προσκαλείται στην ουσία να καταλάβει την πόλη ανοχύρωτη.

Το λέει παραστατικά ο Παλαμάς στον «Δωδεκάλογο του Γύφτου»:
«Και ήταν οι καιροί που η Πόλη
πόρνη σε μετάνοιες ξενυχτούσε
και τα χέρια της δεμένα τα κρατούσε
και καρτέραγ΄ ένα μακελάρη (…)
Και καρτέραγε τον Τούρκο να την πάρει».

Η ιστορία φυσικά δεν επαναλαμβάνεται, αλλά οι ομοιότητες πολλές. Και όταν φέρνεις στο νου την Κερκόπορτα, βλέπεις μπροστά σου τα σημερινά.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της Κωνσταντινούπολης, έπρεπε να βρεθεί τρόπος να νικηθεί το πιο φρικτό ελάττωμά μας:

«Η διχόνοια»

Ενώ ο αντίπαλος Μωάμεθ ένωνε τους «μουσουλμάνους» από κάθε σημείο της Ανατολής, ο Παλαιολόγος είχε να αντιμετωπίσει τις συγκρούσεις ανάμεσα στους «ενωτικούς και στους ανθενωτικούς».

Ας αναλογιστούμε λοιπόν, ποιοι «δικοί» μας άνοιξαν την Κερκόπορτα κι ο εχθρός είναι έτοιμος να περάσει τα τείχη. Ποιοι φέρνουν τη διχόνοια στην ομάδα σε κρίσιμες στιγμές και την αφήνουν απροστάτευτη. Πάντα θα υπάρχει αφορμή για διχασμό. Δεν χρειάζεται παρά ο αντίπαλος να ανάψει το φυτίλι.

Η ιστορία λέει πως: «Η Πόλη παραδόθηκε από την θρησκευτική μερίδα των ανθενωτικών στους αρχηγούς του πολιορκητικού στρατού».

Αλλά κι ο ίδιος ο λαός βεβαιώνει, ότι «από μέσα» βρίσκονται αυτοί που ανοίγουν τις Κερκόπορτες.

Τι χρειάζεται για να μείνει κλειστή η Κερκόπορτα; Ηγέτη που να σηκώσει ανάστημα και να πει ότι είπε ο Παλαιολόγος στον Μωάμεθ:

«Αυτή η Πόλη δεν είναι δική μου, αλλά τη φτιάξαμε όλοι μαζί. Άρα, δεν μπορώ να σου την παραδώσω».

Ηλίας Καραμάνος

Αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης