"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την εκλογή ΠτΔ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις θα είναι από τη Δευτέρα η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Η νέα ηγεσία της χώρας θα πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να διευθετήσει τα της αξιολόγησης και αυτά αφού πρώτα έχει σχηματίσει κυβέρνηση.

Αναλυτικά οι κρίσιμες ημερομηνίες μετά τις εκλογές:

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου

Τη Δευτέρα μετά τις εκλογές εφόσον έχει προκύψει πρώτο κόμμα με αυτοδυναμία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνηση στον αρχηγό του. Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία τότε ο κ. Παπούλιας τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη θα δώσει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που διαρκεί τρεις ημέρες.

Αν αποτύχει η εντολή τότε ο ΠτΔ θα δώσει εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος στο τέλος της εβδομάδας, διάρκειας τριών ημερών. Αν αποτύχει και αυτή η εντολή τότε ο κ. Παπούλιας θα δώσει εντολή στο τρίτο κόμμα.

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου

Περίπου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και αν όλες οι διερευνητικές εντολές αποτύχουν, τότε ο κ. Παπούλιας θα καλέσει σε διάλογο όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. Η προσπάθεια αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, ενώ αν δεν τελεσφορήσει τότε θα σχηματιστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού από όλα τα κόμματα με στόχο τη διενέργεια εκλογών.

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου

Η ψηφοφορία για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να ξεκινήσει δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, αφού έχουν συγκροτηθεί το προεδρείο της βουλής και οι κοινοβουλευτικές ομάδες.

Στην τέταρτη ψηφοφορία (έχουν ήδη προηγηθεί τρεις ψηφοφορίες με την κυβέρνηση Σαμαρά) για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτούνται 180 ψήφοι. Αν δεν επιτευχθεί, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες (πέμπτη ψηφοφορία).

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με το Σύνταγμα το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου θα έχουμε νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς – αν αποτύχει και η πέμπτη ψηφοφορία – κατά την έκτη, πλέον απαιτείται σχετική πλειοψηφία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης