Οι μαθητές του Λυκείου Φαρκαδόνας θυμούνται και απαιτούν Reviewed by Momizat on . Εννέα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από το ττργικό πολύνεκρο δυστύχημα στον Μαλιακό. Τότε που, αντί για εκδρομή, επτά μαθητές από το Λύκειο Φαρκαδόνας, είδαν τον θάνα Εννέα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από το ττργικό πολύνεκρο δυστύχημα στον Μαλιακό. Τότε που, αντί για εκδρομή, επτά μαθητές από το Λύκειο Φαρκαδόνας, είδαν τον θάνα Rating: 0

Οι μαθητές του Λυκείου Φαρκαδόνας θυμούνται και απαιτούν

Οι μαθητές του Λυκείου Φαρκαδόνας θυμούνται και απαιτούν

Εννέα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από το ττργικό πολύνεκρο δυστύχημα στον Μαλιακό. Τότε που, αντί για εκδρομή, επτά μαθητές από το Λύκειο Φαρκαδόνας, είδαν τον θάνατο…

Σήμερα, στο σχολείο, σε μια σεμνή τελετή, τιμήθηκε η μνήμη τους και οι μαθητές άφησαν λουλούδια στο μνημείο, τοποθετώντας και φαναράκια. Στη συνέχεια αναγνώσθηκε κείμενο, που συντάχθηκε από τους νυν μαθητές, που τότε, ακόμη και οι Γ Λυκείου, δεν φοιτούσαν καν στο σχολείο. Το κείμενο είναι σαφέστατο.

ΠΡΟΣ ΜΝΗΜΗΝ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και σήμερα αποφασίσαμε να κάνουμε το δικό μας μνημόσυνο στα αδικοχαμένα παιδιά μας στο πέταλο του Μαλιακού στις 27 Σεπτεμβρίου του 2004. Τα εφτά αυτά αγγελούδια χάθηκαν πριν καλά καλά ανοίξουν τα φτερά τους. Ο άδικος χαμός τους γίνεται αφορμή να αναφερθούμε στις επιπτώσεις των τροχαίων ατυχημάτων.

Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις που καταρρίπτουν αυτό το ρεκόρ. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται κατά κύριο λόγο σε λάθη και παραλείψεις τις πολιτείας. Το ατελές ή κακό οδικό δίκτυο, η έλλειψη σήμανσης , η κακή οδήγηση, η αμέλεια των οδηγών, η παλαιότητα των οχημάτων και η μη σωστή συντήρηση τους συντελούν στην αύξηση των ατυχημάτων του φαινομένου.

Η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων απαιτεί ολόκληρο πλέγμα ενεργειών: αρχικά το ίδιο το άτομο πρέπει να σέβεται την ζωή των άλλων και την δική του εφαρμόζοντας  τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχει τον εαυτό του κατά την οδήγηση. Απαιτείται επαρκής συνεχής εκπαίδευσης η οποία να ξεκινάει από την σχολική ζωή του μαθητή αφυπνίζοντας την συνείδηση του ως μελλοντικού οδηγού. Από την πλευρά της η πολιτεία οφείλει να μεριμνεί με κάθε τρόπο για την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων.

Το τίμημα των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων είχε αντίκτυπο και στο σχολείο μας. Ήταν η αιτία να χαθούν εφτά παιδικές ζωές που δεν πρόλαβαν να χαράξουν πορεία στην ζωή τους και να εκπληρώσουν τα όνειρα τους. Μπορεί να έφυγαν βέβαια άδικα από την ζωή αλλά δεν έφυγαν ποτέ από τις καρδιές μας και τις σκέψεις μας. Για τους γονείς, τους συγγενείς, τους φίλους, τους συμμαθητές τους, τον διευθυντή και τους καθηγητές του σχολείου αλλά και για όλη την τοπική κοινωνία δεν ήταν το δυσάρεστο γεγονός μιας μέρας αλλά μιας ολόκληρης ζωής.

Για αυτό θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να κάνουμε έκκληση στους αρμόδιους φορείς τις πολιτείας να αναλάβουν άμεσα μέτρα. Εμείς αδυνατώντας να ξεχάσουμε τις επιπτώσεις των τροχαίων ατυχημάτων δεν θα σταματήσουμε ποτέ τον αγώνα για την εξάλειψη του.

Οι μαθητές του

Γενικού Λυκείου Φαρκαδόνας

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή