"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Οι πλατείες στα χωριά θα «βουλιάξουν» απ’ τα τρακτέρ

lafarm

Σχετικά άρθρα

agrotes a

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Του Φώτη Καραγιάννη

Όλα δείχνουν ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι αγρότες της χώρας θα κάνουν πράξη τις προειδοποιήσεις τους προς την κυβέρνηση στήνοντας ισχυρά αγωνιστικά μπλόκα στις εθνικές οδούς από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη!

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» ο Παλαμιώτηςαγροτοσυνδικαλιστής, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας κ. Κώστας Τζέλλας, ο οποίος εξέφρασε και την πεποίθηση ότι τις επόμενες ημέρες οι πλατείες στα χωριά του κάμπου θα «βουλιάξουν» από τρακτέρ έτοιμα για μαζική έφοδο!

Πιο αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Οι πλατείες στα χωριά θα «βουλιάξουν» απ’ τα τρακτέρ

• Ξεκινάει νέος κύκλος δυναμικών κινητοποιήσεων στον θεσσαλικό κάμπο με μπροστάρηδες τους Καρδιτσιώτες αγρότες! Τι διαφορετικό γίνεται στο νομό Καρδίτσας από την υπόλοιπη Ελλάδα και δίνει σχεδόν πάντα το έναυσμα για δράση;

– Θεωρώ ότι οι αγροτικοί σύλλογοι και η Ομοσπονδία μας επιτελεί εδώ σημαντικό έργο… Είμαστε πιο οργανωμένοι, αλλά και οι αγρότες στον νομό Καρδίτσας είναι στην πλειονότητά τους μικροί παραγωγοί και γι’ αυτούς τα προβλήματα είναι πάντα περισσότερα. Προφανώς γι’ αυτό τον λόγο εμείς εδώ αποτελούμε την καρδιά αν θέλετε, του αγροτικού κινήματος. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια οι αγώνες ξεκινούν από το νομό μας και στη συνέχεια κορυφώνονται σε ολόκληρη τη χώρα!

ΘΑ ΠΑΘΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΟΙ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ

• Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τα χωριά που επισκέπτεστε;

– Φέτος τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από κάθε άλλη χρονιά, διότι τίθεται πια ξεκάθαρα θέμα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών. Υπάρχει το φορολογικό, αλλά το καυτό ζήτημα για όλους μας είναι το ασφαλιστικό! Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι αυξήσεις στις εισφορές θα πάνε τρεις φορές πάνω μέχρι το 2019! Θα πάθουμε κι εμείς ό,τι έπαθαν οι μικροί μαγαζάτορες που κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τον ΟΑΕΕ και φυσικά στα πολλαπλά -αναντίστοιχα με τα έσοδα – έξοδα των επιχειρήσεών τους. Αυτό που θα οδηγήσει όλους τους μικρομεσαίους αγρότες στην έξοδο από το επάγγελμα είναι ότι είναι απαραίτητη η ασφαλιστική ενημερότητα για τις συναλλαγές με τις τράπεζες και βέβαια για την είσπραξη του τσεκ επιδοτήσεων. Έτσι όπως θα είναι το ασφαλιστικό σύστημα, είναι σίγουρο πως από το 80% αυτών των αγροτών που λαμβάνει το 20% των επιδοτήσεων, οι περισσότεροι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και θα φύγουν από την καλλιέργεια. Αυτό το διάστημα επισκεπτόμαστε τα χωριά και μιλάμε με τους αγρότες. Το κλίμα που συναντάμε είναι μόνο απογοήτευση, παγωμάρα για το μέλλον! Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν πως αν δεν κάνουμε τώρα τον αγώνα δεν θα έχουμε μέλλον! Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, είναι για όλους μας ζήτημα επιβίωσης.

• Πιστεύετε ότι η συμμετοχή θα είναι η προσδοκώμενη;

– Tα τρακτέρ βγήκαν ήδη στις πλατείες σε Παλαμά, Φύλλο, Προάστιο, Μάρκο, Κρανιά, Μαγούλα, Κοσκινά και άλλα χωριά. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες οι πλατείες θα «βουλιάξουν» από τα τρακτέρ!

Έγινε Γενική Συνέλευση στο Μάρκο ενώ έχει προγραμματιστεί ενημέρωση στο Ν. Ικόνιο. Από βδομάδα ακολουθούν Αρτεσιανό, Καρδιτσομάγουλα, Κρανιά, Μαγούλα, Μαραθέα, Κυψέλη και τα άλλα χωριά. Την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016 θα γίνει ευρεία σύσκεψη στην Καρδίτσα όλων των αγροτικών Συλλόγων για την περαιτέρω ενδυνάμωση του αγροτικού αγώνα. Έγινε πλέον σαφές… Είτε καθόμαστε και μοιρολατρικά περιμένουμε τον αφανισμό μας, ή αναβαίνουμε στο τρακτέρ για τον μεγάλο αγώνα της επιβίωσης.

ΠΡΟΜΗΝΥΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

• Σε επαφές που έχετε με συνδικαλιστές άλλων περιοχών της Ελλάδας τι σας λένε;

– Παντού οι κινητοποιήσεις προμηνύονται δυναμικές διότι τα προβλήματα είναι πολλά και τεράστια! Μιλώντας με αγρότες από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, το μήνυμα όλων είναι ότι θα υπάρξει μαζικός ξεσηκωμός σε όλη τη χώρα και μετά δέκα ή δώδεκα ημέρες, κοινή έξοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς!

• Πόσο πιστεύετε ότι θα αντέξετε, δεδομένης της κυβερνητικής άρνησης να ικανοποιηθούν τα αιτήματά σας;

– Εάν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα δεν πρόκειται να αντέξει κανένας μικρομεσαίος αγρότης… Θα ξεκληριστούμε όλοι! Αντίθετα, στον δρόμο, στον αγώνα, θα αντέξουμε σίγουρα περισσότερο, διότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε ξανά στα σπίτια μας, στον τόπο μας για να καλλιεργήσουμε τη γη μας! Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια… Όμως αν είναι έτσι, να μας πει τι θα κάνουν 400.000 αγρότες που θα βγουν από φέτος κιόλας στην ανεργία!

• Είχατε τελευταία κάποια επαφή με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης;

Όχι καμία… Θα βγούμε στους δρόμους, θα στείλουμε ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα, θα τους πιέσουμε και θα συναντηθούμε είτε με τον υπουργό, είτε και με τον πρωθυπουργό!

ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ο Δήμος Παλαμά ως ένας καθαρά αγροτικός Δήμος και όντας στο επίκεντρο αγροτικών κινητοποιήσεων, κήρυξε την Παρασκευή στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τη 1 π.μ. ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών για τα φορολογικά χτυπήματα που δέχονται στα εισοδήματά τους.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει αναλυτικά τα φορολογικά πλήγματα που επιφέρει το νέο μνημόνιο στους Έλληνες αγρότες…

1. Αύξηση του ΦΠΑ στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές και τα φυτοφάρμακα από το 13% στο 23% από τις 20 Ιουλίου 2015.

2. Επαναφορά της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 55% για τα εισοδήματα του έτους 2014.

3. Αύξηση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου κίνησης από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο και αντίστοιχη μείωση της επιστροφής του ΕΦΚ από το 0,264 στο 0,130 ευρώ το λίτρο, για το χρονικό διάστημα από 1-10-2015 έως 30-9-2016.

4. Περαιτέρω αύξηση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου κίνησης από το 0,200 στο 0,330 ευρώ το λίτρο, που θα σημάνει την πλήρη κατάργηση της επιστροφής ΕΦΚ από 1-10-2016.

5. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για τα εισοδήματα του έτους 2015.

6. Αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του έτους 2016.

7. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 75% στο 100% για τα εισοδήματα του έτους 2016.

8. Αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 20% στο 26% για τα εισοδήματα του έτους 2017.

9. Η νέα ΚΑΠ που επιφέρει μειώσεις έως 60% στα εισοδήματα των αγροτών έως το 2019 και τέλος το νέο ασφαλιστικό που τριπλασιάζει τις ασφαλιστικές εισφορές καθιστά αδύνατη την επιβίωση των μικρών και μεσαίων αγροτών.

– See more at: http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1/item/99699-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CE%B8%CE%B1-%C2%AB%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%BD%C2%BB-%CE%B1%CF%80%E2%80%99-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AD%CF%81.html#sthash.MHffwFl7.dpuf

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης