"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Οι “συμπαίκτες” της τρικαλινή Ελενας Παπαδοπούλου στην Ομάδα Διαπραγμάτευσης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αποτελούν γνωστά και άγνωστα πρόσωπα μιας διαδικασίας που αν κάποιος ήξερε συνολικά το βάρος, τα φανερά και τα κρυφά σημεία της, δύσκολα θα διάλεγε ακόμη και τη μικρή πιθανότητα του να συμμετέχει σε αυτή.

Εξοντωτικές πολύωρες συναντήσεις με τους θεσμούς, ξαφνικά ταξίδια, πολυήμερες παραμονές στις Βρυξέλλες ή το Παρίσι, με στόχο την εξεύρεση προτάσεων και κατ΄ επέκταση λύσεων που άμεσα θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στο δρόμο της ανάκαμψης.

Μια ομάδα με ειδική αποστολή εθνικής σημασίας που προσπαθεί στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις να πείσει για την ορθότητα της ελληνικής πρότασης.

Τα μέλη της ομάδας

Ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων(ΣΟΕ), ένας άνθρωπος που αποτελεί το σημείο αναφοράς μεταξύ της ελληνικής αποστολής και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Άνθρωπος ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εμπιστοσύνης από την πλευρά των θεσμών κάτι το οποίο φαίνεται και στις συναντήσεις και τις όποιες αναφορές τους στο πρόσωπο του ανθρώπου που αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς για την όλη διαδικασία.

Όπως λένε στενοί συνεργάτες του “στηρίζει ακόμη και την πιο απλή πρόταση του προς τους δανειστές χρησιμοποιώντας όχι μόνο ως σκέψη αλλά κυρίως ως πράξη τη λογική του με χαρτί και μολύβι”.

Λειτουργεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Λέγεται μάλιστα πως το φως όταν δούλευε στο υπουργείο Οικονομικών ήταν ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, χωρίς να κάνει εξαίρεση σε Σάββατα και Κυριακές.

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, άνθρωπος με ιδιαίτερο βιογραφικό σε επίπεδο σπουδών (Πανεπιστήμιο Κρήτης και μεταπτυχιακό στο εξωτερικό) κοντά σε σημαντικούς οικονομολόγους, αποτελεί επίσης σημαντικό συνεκτικό κρίκο στη διαπραγματευτική ομάδα.

Άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τα παλιά και την εποχή των κοινών τους αγώνων, με ακαδημαϊκή καριέρα και απόψεις που βοηθούν σημαντικά στη διαμόρφωση τεκμηριωμένων προτάσεων απέναντι στους θεσμούς.

Η μοναδική γυναίκα της ομάδας είναι η συνεργάτις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Έλενα Παπαδοπούλου.

Έχοντας αναπτύξει ιδιαίτερο έργο στο κομμάτι της δημοσιονομικής και μακροοικονομικής πολιτικής, με συμμετοχές σε συνέδρια και εκδόσεις, ενώ υπήρξε συνεργάτρια-ερευνήτρια ελληνικών Πανεπιστημίων για θέματα οικονομικής πολιτικής.

Τη μεγαλύτερη εμπειρία στην πολιτική σκηνή με πολλά χρόνια πορείας στην Αριστερά έχει ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος.

Με πλούσια εμπειρία από την εποχή του ΚΚΕεσ αποτελεί έναν από τους ανθρώπους κλειδιά της ομάδας.

Βασικά χαρακτηριστικά που μεταξύ άλλων διαθέτει είναι:
η τεκμηριωμένη και επεξεργασμένη κατάθεση απόψεων, η ατέλειωτη υπομονή και η ικανότητα της σύνθεσης απαραίτητο και αναγκαίο συστατικό σε πραγματικά πολεμικές συνθήκες.

Το νεότερο μέλος της ομάδας είναι ο Μιχάλης Νικολακάκης, συνεργάτης του Γιώργου Σταθάκη.

Άνθρωπος με βασικό χαρακτηριστικό την προσήλωση στις θέσεις και τις απόψεις του διακρίνεται για τη δυναμική προσέγγιση που έχει σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Χαρακτηρίζεται ως μια σημαντική υποθήκη μπροστά στις προκλήσεις του άμεσου και όχι μόνο μέλλοντος.

Επόμενος ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης.

Στενός συνεργάτης του Γιώργου Σταθάκη με έντονα τα καινοτόμα στοιχεία στη δράση και τη σκέψη του.

Διαθέτει δυνατές σπουδές σε εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα ενώ με έντονο το στοιχείο της πολιτικής σκέψης, αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό κρίκο στην “αλυσίδα” της ομάδας.

Θεωρείται και είναι ένα από τα πιο “ανήσυχα” μυαλά της ομάδας.

O Δημήτρης Λιάκος γενικός γραμματέας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγάσακη, αποτελεί ένα από τα σημαντικά κομμάτια στο παζλ της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Με συγκεκριμένες προτάσεις σε καίρια θέματα και ζητήματα όπως η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου αποτελεί σημαντικό μέλος της ομάδας από την αρχή της διαπραγματευτικής διαδικασίας λίγο μετά τις εκλογές.

Στέλεχος με έντονο το τεχνοκρατικό στοιχείο και αυξημένη αντιληπτική ικανότητα για τις ανάγκες της διαπραγμάτευση δίνει στην ομάδα ένα πιο εξειδικευμένο τόνο σε κρίσιμα ζητήματα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης