Οι συνυποψήφιοι του Σεφέρη για το Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1963 Reviewed by Momizat on . Τα αρχεία των εκάστοτε βραβείων Νόμπελ παραμένουν ερμητικά κλειστά για πενήντα χρόνια. Λίγες μέρες νωρίτερα, άνοιξαν τα αρχεία του 1963, χρονιά κατά την οποία π Τα αρχεία των εκάστοτε βραβείων Νόμπελ παραμένουν ερμητικά κλειστά για πενήντα χρόνια. Λίγες μέρες νωρίτερα, άνοιξαν τα αρχεία του 1963, χρονιά κατά την οποία π Rating: 0

Οι συνυποψήφιοι του Σεφέρη για το Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1963

Οι συνυποψήφιοι του Σεφέρη για το Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1963

Τα αρχεία των εκάστοτε βραβείων Νόμπελ παραμένουν ερμητικά κλειστά για πενήντα χρόνια. Λίγες μέρες νωρίτερα, άνοιξαν τα αρχεία του 1963, χρονιά κατά την οποία πήρε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Γιώργος Σεφέρης. Με ποιους «συναγωνιζόταν»; Και με ποιούς ήταν συνυποψήφιος στην τελική λίστα; Ανάμεσα σε 80 συγγραφείς που είχαν προταθεί υπάρχουν τα ονόματα της μελλοντικής νικήτριας Νέλι Σακς, αλλά και του Σαρλ Ντε Γκώλ.

Μη σας φαίνεται παράξενο και θυμηθείτε ότι και ο Ουίστον Τσώρτσιλ πήρε Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1953. Οι έξι φιναλίστ του 1963 ήταν: Γιώργος Σεφέρης, Γ.Χ. Ωντεν, Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Σάμιουελ Μπέκετ (Νόμπελ 1969), Γιούκιο Μισίμα, Αξελ Σάντιμοζ. Οταν ο διαγωνισμός έφτασε σε κρίσιμο σημείο οι υποψήφιοι ήταν τρεις. Ο Σεφέρης, ο Ωντεν και ο Νερούδα. Ενα μέλος της επιτροπής -ενώ οι άλλοι ομόφωνα πρότειναν το Σεφέρη-, κράτησε μια επιφύλαξη για μια πιο θετική αποτίμηση του Μπέκετ. Και είχε δίκιο. Τρεις από τους έξι αυτούς φιναλίστ δεν πήραν ποτέ Νόμπελ. Ο Ωντεν, ο Μισίμα και ο εντελώς ξεχασμένος Σάντιμοζ. Πηγή:

Πηγή: www.lifo.gr

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή