Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και εμείς Reviewed by Momizat on . *του Μικέλη Σωτ. Χατζηγάκη (Αναδημοσίευση απο την ΕΣΤΙΑ) Ο καταλύτης των εξελίξεων όσον αφορά το Αιγαίο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, θα είνα *του Μικέλη Σωτ. Χατζηγάκη (Αναδημοσίευση απο την ΕΣΤΙΑ) Ο καταλύτης των εξελίξεων όσον αφορά το Αιγαίο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, θα είνα Rating: 0

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και εμείς

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και εμείς

*του Μικέλη Σωτ. Χατζηγάκη (Αναδημοσίευση απο την ΕΣΤΙΑ)

Ο καταλύτης των εξελίξεων όσον αφορά το Αιγαίο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει η Ουάσιγκτον προς την Τουρκία. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονος προβληματισμός στην Αμερικανική πρωτεύουσα για το πως οι ΗΠΑ θα χειριστούν τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Τον Φεβρουάριο το Ινστιτούτο Μπρούκινς  δημοσίευσε εκτενή αναφορά («The West’s Turkey Conundrum») για τις Αμερικανικό-Τουρκικές σχέσεις η οποία κάνει λόγο για τα βαθιά προβλήματα ανάμεσα στα δύο κράτη: από την μεγάλη πληγή στην Συρία μέχρι την πιθανή (;) αγορά Ρωσικών μαχητικών από τον Ερντογάν. 

Ο Στήβεν Κούκ από το έγκυρο Foreign Policy θεωρεί πως ΗΠΑ και Τουρκία κατευθύνονται προς την σύγκρουση από την πρώτη ημέρα της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης («The American Alliance with Turkey was built on a myth», Foreign Policy). Ο έμπειρος αναλυτής πιστεύει πως αυτό συμβαίνει πρωτίστως, αλλά όχι αποκλειστικά, γιατί μετά το 1991 οι ΗΠΑ και η Τουρκία «δεν μοιράζονται ούτε κοινές αξίες ούτε κοινά συμφέροντα». 

Επίσης, όπως γράφει η αναφορά του Μπρούκινς, μια σχολή σκέψης της Αμερικανικής διπλωματίας εισηγείται την σκλήρυνση της στάσης της Ουάσιγκτον έναντι της Άγκυρας – ακόμα και την εγκατάλειψη της ως βασικού συμμάχου. Αν και αυτή η άποψη δεν είναι η επικρατούσα δείχνει, όμως, τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει σε κύκλους του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. 

Η Τουρκία του Ερντογάν αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα στην περιοχή μας. Παρόλα αυτά έχει την στρατηγική της στο Αιγαίο την οποία δείχνει να ακολουθεί πιστά (αυτό φάνηκε και στους πρόσφατους λεονταρισμούς της). Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις της. Επιθετικές δηλώσεις ότι αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες δείχνουν ότι αγνοούμε την πραγματικότητα. Στους λεονταρισμούς δεν απαντάς με λεονταρισμούς. 

Ειδικά, μάλιστα, όταν ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης, Τζέφρυ Πάιατ, σε έχει προειδοποιήσει – πρόσφατα δήλωσε ότι φοβάται «ακούσια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Ο ίδιος είχε δηλώσει πέρυσι τον Μάρτιο από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι «ανησυχώ για ατυχήματα» και πριν δύο μήνες Τουρκικό πλοίο αποπειράθηκε να βυθίσει Ελληνικό. Θέλει, λοιπόν, ιδιαίτερη προσοχή, νηφαλιότητα και στοχευμένες διπλωματικές κινήσεις.

Η αλλαγή της ισορροπίας στην ΝΑ Μεσόγειο δεν θα έρθει επειδή η Ελλάδα θα πάρει συγκλονιστικές πρωτοβουλίες ή θα δείξει δήθεν έτοιμη να απαντήσει στις Τουρκικές προκλήσεις. Θα έρθει από την διαμόρφωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη, και κυρίως με την Αμερική. Προφανώς, η Ελληνική διπλωματία θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση. Πρωτίστως, όμως, εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και με σχέδιο όταν δρομολογηθούν οι εξελίξεις «απ’έξω».

*Ο Μικέλης Χατζηγάκης είναι οικονομολόγος (LSE, Tufts). Σήμερα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στην Σχολή Κέννεντυ του Χάρβαρντ. 

Σχόλια (4)

 • Απλά κοινωνικά ερωτήματα για τον κ. Χατζηγάκη

  Ο συγκεκριμένος αρθρογράφος πως την έχει δει;
  Νομίζει πως κάνει εξωτερική πολιτική εξ αποστάσεως;
  Μας έχει φλομώσει στα άρθρα, στις φιλολογίες και τις θεωρίες του…Βαδίζει πιστά στα χνάρια του πατέρα του…
  Κρίμα…
  Ενώ έδειξε οτι θα ακολουθήσει στην αρχή μια διαφορετική πορεία από εκείνη του πατέρα του, συνεχίζει κι αυτος ενώ είναι νέος, την πεπατημένη.
  Δεν αλλάζει τίποτα απολύτως σ’ αυτή τη χώρα και σ’ αυτό το σαθρό πολιτικό σύστημα.
  Φαίνεται ότι το παίδι είναι άπειρο και δεν έχει να προτείνει κάτι πρακτικό πέρα από γενικότητες και θεωρίες, αφού κάνει μόνο διαπιστώσεις σε όλα του άρθρα.
  Γνωρίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας του κόσμου; Έχει δουλέψει στην ελεύθερη αγορά, πέρα από τράπεζες και χωρίς παχηλούς μισθούς;
  Ξέρει τι σημαινει μεροκάματο στα Τρίκαλα;
  Που να γνωρίζει το goldenboy του εξωτερικού και της Αθήνας από δουλειά και μεροκάματο!
  Εκτός απ την Νομαρχία και το Νοσοκομείο που έχει πάει μόνο για φωτογραφίες, γνωρίζει καμιά άλλη υπηρεσία στα Τρικαλα;
  Έχει καμιά επαγγελματική συναστροφή με την αγορά που θέλει να εκλεχθεί;
  Είναι δικηγόρος, οικονομολόγος, μηχανικός, γιατρός, διπλωμάτης, τι απ’ όλα αυτά είναι πραγματικά και πώς τα αποδεικνύει; Με τι ένσημα; Με ποιούς πελάτες;
  Αοριστολογίες και θεωρίες, για ακόμη μια φορά, σε ακόμη ένα άρθρο χωρίς σταματημό από τον Μικέλη Χατζηγακη…
  Παρακαλώ απαντήστε κύριε Χατζηγάκη. Το οφείλετε αφού έχετε επιλέξει να είστε δημόσιο πρόσωπο πλέον.

  Απάντηση
 • Γαλάζιος κόμης

  Αυτά ακρίβως ρωτάω κι εγώ τόσο καιρό αλλά δεν απαντάει ούτε ο ίδιος ούτε οι φίλοι του και συνεργάτες… Απ’ ότι φαίνεται καμία επαφή με την κοινωνία, την πραγματικότητα, με τον τύπο και την επικοινωνία των ΜΜΕ. Αν συνεχίσει ετσι καλά θα παει..Πρώτος θα βγει απ το τέλος! Θα τον περάσουν κι αυτοί που δε θα είναι υποψήφιοι!

  Απάντηση
  • Γαλαζιος Κόμης

   Τελικά αγαπητέ κλώνε βλέπω να ξεπερνάς κι εμένα στην αγάπη για τον Μικέλη…
   Η σχολή του Γαλάζιου Κόμη θα βγάλει καλούς απόφοιτους.
   Γαλάζιοι κόμηδες όλων των χωρών ενωθείτε!

   Απάντηση
 • Γαλάζια θύελλα

  Για τους όμηρους Έλληνες στρατιώτες θα μας πεις κάποια λύση;
  Ο Μητσοτάκης χόρτασε από τις διαπιστώσεις και τις αναλύσεις του Μικέλη..μέχρι και τον Ταμήλο θα ξεπεράσει το άτομο!
  Πόσο γραφικός πια..απ την Αμερική!

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή