"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.3 C
Trikala

Οι τέσσερις τρικαλινοί βουλευτές και η μόνιμη αδικία στον Αχ. Κανταρτζή

lafarm

Σχετικά άρθρα

Για άλλη μια φορά το απίθανο αυτό εκλογικό σύστημα επεφύλασσε εκπλήξεις στα επιτελεία των κομμάτων και κυρίως στο ΚΚΕ. Για άλλη μια φορά, η ψήφος των τρικαλινών εξαρτάται από την ψήφο των Βολιωτών και παλιότερα και από των Καρδιτσιωτών. Το εκλογικό σύστημα είναι αρκετά πολύπλοκο και δεν αφήνει τον Αχιλλέα Κανταρτζή να χαρεί την έδρα που σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση παίρνει μέχρι τις 4 το πρωί και χάνει στις 4:05.
Εξηγούμαστε: Και χθες, όπως γίνεται από το 2004 και εντεύθεν, το ΚΚΕ κέρδιζε μία έδρα. Παλιότερα, όταν ο νομός εξέλεγε πέντε βουλευτές, η κατανομή συνήθως ήταν 3-1-1 για ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ και αντιστρόφως, με τη μία να πηγαίνει στο ΚΚΕ. Αυτά μέχρι τα χαράματα της κάθε Δευτέρας, όταν αποφασιζόταν από το εκλογικό σύστημα ότι έχει μεγαλύτερη σημασία το ότι οι ψήφοι του ΚΚΕ στη Μαγνησία είναι πιο σημαντικοί από την ψήφο στο ΚΚΕ στα Τρίκαλα. Διότι ΠΑΝΤΑ, η έδρα που δίνεται στα Τρίκαλα, χάνεται και φεύγει για Βόλο, επειδή εκεί παίρνει περισσότερες ψήφους το ΚΚΕ. Ετσι, χαλκεύεται η ψήφος των τρικαλινών! Και αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα αυτού του εκλογικού νόμου: να εξαρτάται η κατανομή εδρών, όχι από αναλογικότερο σύστημα, αλλά από κόντρες και καραμπόλες σε άλλους νομούς.
Εστι συνέβη και χθες, όταν η έδρα στο ΚΚΕ άρχισε να δίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών σχεδόν μόλις άρχισε να υπάρχει ροή κανονικών αποτελεσμάτων. Κάποια στιγμή κατά τις 2 το πρωί η έδρα πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μισή ώρα επανήλθε στο ΚΚΕ και μετά τις 4.30 το πρωί, «κατακυρώθηκε» στο ΣΥΡΙΖΑ και στον τρίτο σε σταυρούς, Χρήστο Σιμορέλη.
Ετσι, για άλλη μια φορά, το αρκετά υψηλό ποσοστό του ΚΚΕ στα Τρίκαλα, που φέτος ξεπέρασε ξανά τις προηγούμενες εκλογές και κατέλαβε ξανά την Τρίτη θέση, δεν αρκεί για τηνβ έδρα. Και για άλλη μια φορά, ο Αχιλλέας Κανταρτζής, που συγκεντρώνει πλήθος συμπαθειών από τους τρικαλινούς και ψηφίζεται χωρίς στενά κομματικά κριτήρια, δεν θα είναι βουλευτής.
Το κόμμα στο οποίο ανήκει, βέβαια, τον τιμά, εδώ και χρόνια, έχοντας ορίσει ότι θα είναι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Θέση σημαντική από κάθε άποψη. Τον τιμούν και οι τρικαλινοί με την ψήφο τους, αλλά δεν τον τιμά ένας: ο εκλογικός νόμος.
Πάντως, οπ νομός θα εκπροσωπηθεί αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο από 4 βουλευτές: τους 3 του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκη Παπαδόπουλο (14.195 σταυροί), Παναγιώτα Δριτσέλη (10.320) και Χρήστο Σιμορέλη (6.790) και τον εκ της ΝΔ, Κώστα Σκρέκα (17.110 σταυροί), σε 316 από 320 εκλογικά τμήματα. Και όλοι αναμένουν να δουν έργο ουσιαστικό
Θανάσης Μιχαλάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης